cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Herman van Wijngaarden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 januari 2022 door Jeffrey Schipper

Regenboogvlag uithangen: goed idee? Herman van Wijngaarden antwoordt

"Veel christelijke mensen hebben moeite met de regenboogvlag van/voor andersgeaarden, maar is dat wel terecht? Ook voor/aan hen heeft God toch destijds Zijn teken en belofte van liefde en trouw gegeven en dan mogen wij hen toch niet uitsluiten, maar juist bemoedigen met deze vlag?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"De regenboogvlag is goed bedoeld, maar ik voel me er als homo juist teveel door apart gezet", antwoordt Herman van Wijngaarden, auteur van het boek Oké, ik ben dus homo – over homoseksualiteit en het volgen van Jezus. "Het is een teken voor een specifieke groep mensen, namelijk voor homo’s en andere seksuele minderheden. Daar heb ik als homo geen behoefte aan. Als ik ergens een regenboogvlag zie of een regenboog-zebrapad, voel ik me teveel in de ‘zielige’ hoek gezet. Ik denk dan niet: O, wat fijn, ze denken aan mij! Laat mij als homo maar gewoon over een zwart/wit-zebrapad lopen.

Sowieso heeft de regenboogvlag weinig of niks meer te maken met Gods teken en belofte van liefde en trouw. Voor de meeste mensen heeft het überhaupt niks meer met God te maken. De regenboog staat niet voor Gods liefde en trouw, maar voor de diversiteit en veelkleurigheid aan genders. Dat die er is, erken ik, maar ik vind het erg jammer dat deze betekenis de oorspronkelijke, bijbelse, betekenis heeft gekaapt."

Volgens de oprichter van Hart van Homo's wordt dit symbool bovendien "te veel gebruikt om seksuele diversiteit (als een feest) te vieren". "Ik heb mijn homo-zijn helemaal geaccepteerd en zou zelfs kunnen zeggen dat er ook mooie kanten aan zitten. Maar ik vind het niet feestelijk. Met wat ik nu ga zeggen, maak ik mezelf niet populair in deze maatschappij, maar ik zie mijn homo-zijn als een gevolg van de zondeval, als gebrokenheid. Als er geen zondeval was geweest, was ik niet homo geweest. Ik kan er dus ook niet trots op zijn", stelt Van Wijngaarden.

Cvandaag sprak eerder met Herman van Wijngaarden over homoseksualiteit en zijn persoonlijke verhaal. Lees ook:

Lees zijn volledige antwoord in de vragenrubriek van Refoweb.nl

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Een kleine aanvulling bij wat br. van Wijngaarden schrijft. De regenboogvlag heeft 6 kleuren, terwijl Gods regenboog 7 kleuren telt. Het gaat overigens niet alleen om het verschil in aantal, maar ook om de betekenis ervan. Het getal 6 is het getal van de mens (denk ook aan 666), terwijl het getal 7 (dat meer dan 700 keer in de Bijbel voorkomt) wijst op o.a. volledigheid, voltooiing en perfectie.