Evangeliseren als de waarheid niet meer bestaat
In de loop der jaren zie je dat evangeliseren (vooral onder Nederlanders) steeds moeilijker wordt. Vroeger kon je de mensen wijzen op de waarheid van Gods Woord, de waarheid van het sterven en de opstanding van Christus. Tegenwoordig gelooft men dat er geen absolute waarheid meer is. Iedereen heeft zijn eigen waarheid en het is prima wat je gelooft, zolang je de ander er maar niet mee lastig valt. Dit maakt evangeliseren lastig. Wat is wijsheid? Hoe kunnen we de verloren wereld nog bereiken?
Er zijn velen die daar over nagedacht hebben. Wat geluiden vanuit de christelijke wereld:
• We moeten meer getuigen van wat God in ons leven doet en minder focussen op de waarheid.
• We moeten de focus leggen op wonderen en tekenen. Wanneer mensen zien wat Gods genezende kracht doet, dan zullen ze zich ook bekeren.
• We moeten wél blijven focussen op wat de waarheid is, omdat Gods waarheid nog steeds de absolute waarheid is. Dat zal uiteindelijk mensen bereiken.
• We moeten de focus weer leggen op Gods rechtvaardigheid en op het feit dat de mens te maken krijgen met een oordelende God. Die boodschap moet weer terugkomen in het evangeliseren.
• We moeten de mensen wijzen op Gods liefde, omdat God Degene is die in deze liefdeloze maatschappij liefde kan geven.
Verschillende invalshoeken dus voor het evangeliseren. Welke handvatten vinden we in de Bijbel?
• Gods Woord verandert niet en Gods Woord zegt zelf: ‘Want levend en krachtig is het Woord van God, en scherper dan een tweesnijdend zwaard’. Gebruik dus het Woord van God als je evangeliseert.
• In het boek Handelingen wordt niet één keer gesproken over Gods liefde, maar wel over bekering. Als je vooral Gods liefde brengt in het evangeliseren, breng daar dan in elk geval de boodschap van bekering bij. Zoek naar de balans.
• Tekenen en wonderen in de Bijbel zijn meestal niet een reden voor mensen om tot geloof te komen (ga dit zelf na!). Als je het evangelie wil brengen door tekenen en wonderen, laat het dan in ieder geval vergezeld gaan van de boodschap van bekering en vergeet niet wat Paulus’ focus was bij de Korintiërs: ‘Christus en die gekruisigd’.
• Een laatste handvat, wat niet in de Bijbel staat, maar wel nuttig is om te bedenken, is een uitspraak van Fransiscus van Assisi: ‘Verkondig het evangelie, desnoods met woorden’. Woordenstrijd en het winnen van discussies redden geen mensen. Toon door je houding en gedrag wie Christus is: luister, wees aandachtig, heb oog voor (de problemen van) de ander, wees bewogen en heb lief.
Bertus Span geeft leiding aan Bijbelcursussen.nl, die gratis cursussen aanbiedt mét de begeleiding van een mentor. Klik hier om Bijbelcursussen.nl te bezoeken.
Praatmee