cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Lijsttrekker Gert Ham ten Bolscher (SGP Overijssel)
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 maart 2023 door Redactie

Hoe beleefde SGP-lijsttrekker Gert Harm ten Bolscher (Overijssel) de campagnetijd? Bekijk de video

Gisteren mocht de burger naar het stemhokje om zijn of haar stem uit te brengen in het kader van de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. De voorbije weken hebben de politieke partijen alles uit de kast getrokken om de kiezer te overtuigen. Zo ook de Overijsselse afdeling van de SGP. RD-presentator Robert Jansema ging bij SGP-lijstrekker Gert Harm ten Bolscher langs om te peilen hoe hij de voorbije verkiezingscampagne beleefd heeft.

Jansema zoekt Ten Bolscher op in het provinciehuis in Zwolle waar voor de twee mannen een uitgebreide lunch klaarstaat, bestaande uit sinaasappelsap, een kopje soep en een broodje kroket. Op het moment dat de twee elkaar spreken, zijn ze nog 48 uur verwijderd van de verkiezingsuitslagen. Ten Bolscher spreekt van een gezonde spanning en zegt blij te zijn dat de bomvolle campagne inmiddels achter de rug is. "Het is best wel een periode waarin heel veel van je gevraagd wordt. Je gaat overal naar toe, je voert gesprekken met mensen en je voert debatten waarin je altijd op het scherpt van de snede moet zijn. Ondertussen gaat je gewone werk door. Wat dat betreft ligt er een hele intensieve periode achter me", vertelt Ten Bolscher.

"Ik merk nu de campagne voorbij is, er echt wel een last van mijn schouders is afgevallen", vult hij aan. "Al het werk dat gebeuren moest, is gedaan en je merkt dat er nu rust op je afkomt. We hebben gedaan wat we konden en nu is het een kwestie van afwachten wat er gebeurt. Dat doen we ook in de wetenschap dat de stemmen al geteld zijn. De uitkomst weten we nog niet, maar ze zijn wel geteld."

Moest de SGP alle zeilen bijzetten om haar kiezers te behouden waar de CU (ChristenUnie) en de BBB (BoerBurgerBeweging) een eventuele bedreiging vormen? "Ik merkte wel dat er wat te kiezen viel in de achterliggende periode. Wat je ziet is dat op dit moment de landelijke thema's heel erg bepalend zijn en ook in de campagne een stevige rol gespeeld hebben. Anderzijds heb ik ook wel gemerkt dat de koers van de SGP, en dan vooral het vaste kompas wat we hebben, door heel veel mensen herkend wordt", vertelt Ten Bolscher.

De afgelopen vier jaar zat Ten Bolscher namens de SGP in het college van de Gedeputeerde Staten van Overijssel, ambieert hij dat opnieuw? "Ja, zeker. Maar dat is voor mij ook sterk afhankelijk in welke coalitie dat is en met welke collega-gedeputeerden dat zal zijn. In een bestuur is het nodig dat je elkaar goed kent en je gezamenlijk de schouders eronder wil zetten. Maar dat je dat ook op een manier kan doen waarbij je zowel met elkaar scherp de discussie kunt aangaan, als dat je achter elkaar staat op het moment dat een besluit genomen is."

Leeft een SGP-lijsttrekker anders toe naar de verkiezingsuitslagen dan een lijstrekker van een seculiere partij? "Je hebt allemaal je eigen spanningen en gevoelens hierin, maar het thema van ons verkiezingsprogramma is vertrouwen. Dat is het vertrouwen dat we hebben vanuit het vaste kompas maar bovenal het vertrouwen dat God boven alles staat,  alles regeert en Hem niets uit de hand loopt. Dat geeft vertrouwen en rust. En vanuit dat vertrouwen en die rust leven we naar de uitslagen toe. Wat er ook gebeurt en wat de uitslag ook mag zijn, en dat klinkt misschien heel gemakzuchtig, Hij staat boven alles en van Hem mogen we het verwachten."

Benieuwd naar de volledige video? Deze is hieronder terug te kijken.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify