cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Global Mercy
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 maart 2023 door Mercy Ships Holland

Mercy Ships voert allereerste operatie uit op het grootste ziekenhuisschip ter wereld

De vierjarige Amadou uit Senegal is deze maand als eerste patiënt geopereerd aan boord van ’s werelds grootste ziekenhuisschip, de Global Mercy. Amadou heeft vergroeide benen: zijn ene been buigt naar buiten, het andere heeft een knik naar binnen. Op dit moment zijn er in Senegal geen gecertificeerde orthopedische kinderchirurgen die deze aandoeningen kunnen verhelpen, wel zijn er enkele in opleiding. Amadou staat symbool voor de grote nood die er is wereldwijd: jaarlijks overlijden 17 miljoen mensen door het gebrek aan medische zorg.

"Toen Amadou als klein jongetje begon te lopen merkten we dat hij problemen had", vertelt Mariatou, het familielid dat Amadou begeleidt op de Global Mercy. "Zeker toen hij meer interactie kreeg met leeftijdsgenoten. Zij konden gewoon op de grond gaan zitten om te eten, terwijl Amadou altijd op een verhoging moet zitten."

Veranderde toekomst
Omdat Amadou's aandoening een ongelijke gewichtsverdeling veroorzaakt, is op de grond zitten erg pijnlijk. Door vroeg chirurgisch in te grijpen kan zijn aandoening genezen voordat zijn ontwikkeling ernstig wordt beïnvloed. Amadou’s toekomst verandert drastisch door de operaties: hij kan straks gewoon naar school en als elk ander kind spelen, eten en functioneren.

Juichende bemanning
Het moment van de eerste operatie op de Global Mercy is een bijzondere mijlpaal voor Mercy Ships. Wat tien jaar geleden begon als een droom van Don Stephens, de oprichter van Mercy Ships, is eindelijk werkelijkheid geworden. Juichende bemanning en patiënten keken toe hoe Amadou de loopplank van de Global Mercy opliep om geopereerd te worden. Het was een dag waar lang naar uitgekeken was.

Een internationaal operatieteam
De operatie van Amadou werd geleid door orthopedisch kinderchirurg Rachel Buckingham uit het Verenigd Koninkrijk. Samen met een internationaal operatieteam van vrijwilliger-professionals namen zij voor het eerst de chirurgische instrumenten op de Global Mercy in handen voor de levensveranderende operatie van Amadou.

Rachel Buckingham: "Senegal heeft nog geen eigen orthopedisch kinderchirurg. Wat me doet terugkomen bij Mercy Ships is de nood die ik zie. Je gaat geneeskunde studeren om het verschil te maken in mensenlevens, en hier maken we een enorm verschil."

Één haven, twee landen
Tijdens de werkperiode in Senegal zal de Global Mercy zich richten op operaties op het gebied van aangezichtschirurgie, kinderorthopedie, algemene chirurgie voor kinderen en volwassenen en oogheelkunde. Naar verwachting zullen er in de komende 5 maanden meer dan 800 levensveranderende operaties worden uitgevoerd. Dit is ook de eerste keer dat een schip van Mercy Ships via één haven twee landen zal bedienen: Mercy Ships verwelkomt zowel patiënten uit Senegal als Gambia.

Trainingen voor 600 gezondheidsprofessionals
Naast de operaties hoopt Mercy Ships ook een nieuwe serie medische trainingen te verzorgen. Toen de Global Mercy in 2022 in Senegal lag is er al een eerste reeks trainingen gegeven. Het doel is nu om meer dan 600 gezondheidsprofessionals op te leiden in veilige chirurgie, geestelijke gezondheid, primaire traumazorg, SAFE-verloskunde, neonatale reanimatie, anesthesie en essentiële pijnbestrijding. Het opleidingsprogramma bestaat uit individuele trainingen op de Global Mercy en in ziekenhuizen in Dakar, met daarnaast een aparte cursus in Gambia.

Lees hier meer over het werk van Mercy Ships

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen