cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Isabel Vaughan Spruce - foto: ADF UK
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 maart 2023 door Patrick Goede

Britse christen opnieuw gearresteerd voor stil gebed in de buurt van abortuskliniek

Een pro-life vrijwilliger is voor de tweede keer gearresteerd nadat zij in stilte bad in de buurt van een abortuskliniek. Dat meldt Christian Today. Isabel Vaughan-Spruce kreeg van een van de zes aanwezige politieagenten te horen dat het een "misdrijf" was om stil te bidden in de bufferzone rond de kliniek in Birmingham. 

De kliniek is onderworpen aan een Public Space Protection Order (PSPO) die pro-life-activiteiten verbiedt binnen 150 meter van het terrein. "Je hebt gezegd dat je aan het bidden bent, wat een overtreding is", zei de agent. Als Vaughan-Spruce hem vertelt dat het "stil gebed" was, antwoordt hij: "Nee, maar je was nog steeds aan het bidden. Het is een overtreding." 

De arrestatie komt slechts enkele weken nadat Vaughan-Spruce "niet schuldig" werd bevonden van het intimideren van abortuskliniekbezoekers, na een eerdere arrestatie voor het in stilte bidden in de bufferzone vorig jaar. 

Dubbelzinnig
Zij en de katholieke priester pater Sean Gough werden vrijgesproken van de aanklacht door de Birmingham Magistrates Court. In een reactie op haar laatste arrestatie zegt ze: "Slechts drie weken geleden werd door de rechtbank duidelijk gemaakt dat mijn stille gebeden geen misdaad waren. En toch ben ik weer gearresteerd en behandeld als een crimineel omdat ik precies dezelfde gedachten in mijn hoofd had, op dezelfde plek."

"De dubbelzinnigheid van wetten die de vrijheid van meningsuiting en denken beperken - zelfs in vreedzame, consensuele gesprekken of in stil, intern gebed - leidt tot bittere verwarring, ten koste van belangrijke fundamentele rechten. Niemand mag worden gecriminaliseerd vanwege zijn gedachten", aldus Vaughan-Spruce.

Vaughan-Spruce wordt ondersteund door de Alliance Defending Freedom (ADF UK). Jeremiah Igunnubole, juridisch adviseur van ADF UK, die haar verdedigde tijdens het proces van vorige maand, zegt nu: "De onhandige pogingen om Isabels gebeden herhaaldelijk strafbaar te stellen, en de duidelijke verwarring onder politieagenten over de status van vrijheid van denken in de wet, maakt duidelijk dat 'censuur-bufferzones' niet geschikt zijn voor hun doel in een democratische samenleving."

Censuur
Hij vervolgt: "We zijn allemaal tegen intimidatie op straat. Intimidatie is al illegaal. Uit een evaluatie van de regering in 2018 bleek dat intimidatie in de buurt van abortusfaciliteiten zeldzaam is, vreedzaam gebed en het aanbieden van liefdadigheidshulp waren daar de meest voorkomende activiteiten. De regering concludeerde toen dat censuurzones disproportioneel zouden zijn. Sindsdien zijn er geen verdere onderzoeken meer uitgevoerd. Wat is er nu veranderd?"

Catherine Robinson, woordvoerder van de pro-life groep Right To Life UK, zegt: "Niet alleen is de arrestatie van Isabel een schande, de PSPO, die al dan niet stil gebed verbiedt, is een buitengewoon slecht geschreven wet. Slechts drie weken geleden werden Isabel en pater Sean Gough vrijgesproken voor dezelfde aanklacht waarmee Isabel nu opnieuw wordt geconfronteerd. Op lokaal niveau is er zo weinig duidelijkheid. Het helpt absoluut niet mee dat Kamerleden op landelijk niveau dezelfde verwarring veroorzaken."

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Moet niet gekker worden zeg.

Belachelijk!!