cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Carola Schouten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 februari 2023 door Redactie

Waarom minister Carola Schouten kerken om hulp vraagt in armoedebestrijding

In tijden waarin steeds meer mensen met armoede te maken krijgen, kan de kerk een cruciale rol van betekenis spelen, is minister Carola Schouten (Armoedebeleid) van mening. Daarom roept ze kerken op de overheid te helpen bij het signaleren van armoede. Toch weten maar weinig armen de kerk te vinden, blijkt uit het nieuwe rapport 'Armoede in Nederland'. Wat kan hieraan gedaan worden? In het programma Op1 wordt de kwestie besproken met minister Schouten, kerkpionier Bettelies Westerbeek en ervaringsdeskundige Riane Kuzee.

Bettelies Westerbeek is als pastor werkzaam in de Haagse Moerwijk en zet zich namens de kerk in om anderen te helpen. "Zo hebben we bijvoorbeeld een voedselbank, een weggeefwinkel en delen we maaltijden uit. Maar hulp uit zich ook heel concreet in het betalen van iemands rekening om erger te voorkomen."

Desondanks blijkt uit het onlangs verschenen rapport dat veel mensen in nood de weg naar de kerk nog niet vinden. "Als ik kijk naar mijn gemeenschap bestaat deze voor een groot deel uit mensen die in armoede leven, waardoor we als kerk heel goed weten wat zij nodig hebben en weet men ons daardoor ook snel te vinden", zegt Westerbeek ter nuancering. "Ik denk echter wel dat er een hoop kerken zijn die niet heel direct die aansluiting hebben met de wijk waar ze staan of de stad waar ze wonen, en eigenlijk niet zo'n idee hebben van hoe ze hun hulp kunnen aanbieden. Er zijn ook een hoop mensen die niet zo'n positieve ervaring hebben met kerken of denken: die helpen vooral mensen die bij de kerk zelf horen."

Westerbeek is van mening dat kerken zich misschien nadrukkelijker moeten openstellen naar de buitenwereld. "Ik denk dat heel goed is om die verbinding te zoeken. Wat ik merk is dat we als kerk heel direct in bepaalde gaten kunnen springen. Als je hulp aanvraagt bij de gemeente, moet je altijd wachten en door processen heen. Bij ons hoeft dat niet. We kunnen als het nodig is mensen meteen helpen en er is een gemeenschap waar mensen onderdeel van kunnen zijn. Dat betekent dat je er niet alleen voor staat."

Minister Carola Schouten ziet kerken een cruciale rol van betekenis vervullen in het bestrijden van armoede. Tegelijkertijd noemt ze dit ook dubbel. "Aan de ene kant zeggen we dat de overheid die bestaanszekerheid gewoon moet kunnen bieden. Dat wil ik ook heel graag. Tegelijkertijd ben ik ook realist en weet ik dat op een aantal plekken de overheid niet vertrouwd wordt of mensen het als een te hoge drempel ervaren om op de overheid af te stappen. Dan zijn er andere plekken waar mensen geholpen kunnen worden en waar die arm om je heen geslagen wordt. Dat is ongelooflijk belangrijk rondom het armoedevraagstuk. Want er is niet alleen een financiële kant, maar zeker ook een sociale kant.’”

"Ik zie op veel plekken in het land, en ook bij religieuze gemeenschappen, dat het werk dat daar gedaan wordt, vaak in stilte gebeurt maar voor zoveel mensen van wezenlijk belang is. Ik denk dat we daar meer respect en bewondering voor mogen hebben. Maar dat we als overheid niet denken: 'Dat is jullie deel, veel succes ermee.' Het gaat erom dat we ook van elkaar leren en kijken wat we beter kunnen doen."

Benieuwd naar het volledige fragment uit de uitzending van Op1? Deze is hier terug te kijken.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Ik dacht dat geloof een privé-zaak is, als ik d'66 geluiden tot mij neem. Kennelijk zijn we nu weer goede genoeg als ze de helpende hand nodig hebben. Overigens kan de opvang van vluchtelingen alleen van tijdelijke aard zijn. Het zijn vrijwilligers binnen de kerk, die we niet moeten overvragen. Dat gebeurt al veel te veel binnen kerken. Het is een overheidstaak, die zij kennelijk niet instaat is om uit te voeren. Tijd voor zelfreflectie bij de overheid.