cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kerkleiders
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 januari 2023 door Patrick Goede

Kerkleiders veroordelen radicaal joodse aanval op Armeens restaurant in christelijke wijk Jeruzalem

Christelijke leiders in Israël hebben een aanval op een Armeens restaurant in de christelijke wijk van Jeruzalem veroordeeld. Een groep radicale Israëli's vielen het restaurant aan. De kerkleiders zeggen in een reactie dat de "radicale agressie" erop gericht is de stad een exclusief "joods karakter" op te leggen, zo schrijft Christian Post.

De aanval van donderdag werd vastgelegd op camerabeelden en toonde een groep schreeuwende joden die Israëlische vlaggen droeg en stoelen met geweld naar klanten buiten het Taboon Wine Bar- restaurant gooide. Eén van de aanvallers werd gezien met een spuitbus, waaruit hij een onbekende vloeistof sproeide op mensen die zich buiten het restaurant hadden verzameld. De politie arriveerde naar verluidt een uur nadat ze op de hoogte waren gebracht van de aanval. Ze bevolen de groep het gebied te verlaten, maar er werd niemand gearresteerd. 

'Dit niet-uitgelokte geweld boezemde zowel winkeliers en bewoners van de christelijke wijk, als ook bezoekers, angst in', zegt de Assemblee van Katholieke Ordinarissen, die de leiders van de verschillende katholieke kerken in de regio verenigt, in een verklaring. Het is het meest recente incident in een reeks van religieus geweld dat vertegenwoordigers van de christelijke gemeenschap en daarbuiten treft.

Heilige Grafkerk
De christelijke leiders veroordelen dergelijke aanvallen en "uiten hun bezorgdheid over de escalatie van geweld in de Heilige Stad". Ze merken daarbij op dat het incident plaatsvond in de straat die naar de Heilige Grafkerk leidt, de voor veel christenen meest heilige, christelijke plaats ter wereld. De kerk bevindt zich in een christelijke wijk waar veel kloosters en kerken staan.

De Heilige Grafkerk is gebouwd op de plek waar katholieken en orthodoxe christenen geloven dat Jezus werd gekruisigd, begraven en herrezen is. "Het heeft nu de prioriteit ervoor te zorgen dat de politieke en religieuze autoriteiten werken volgens hun eigen verantwoordelijkheid. Om zo het burgelijke en religieuze leven van de stad weer tot rust te brengen', zeggen de geestelijk leiders verder in de verklaring. 'Jeruzalem moet het thuisland blijven van gelovigen van alle religies en mag niet gegijzeld worden door radicale groeperingen.'

De Latijnse patriarch van Jeruzalem, aartsbisschop Pierbattista Pizzaballa, bracht een bezoek aan de restauranteigenaar en aan de eigenaren van nabijgelegen winkels die ook getroffen waren, als blijk van steun in het licht van wat hij beschreef als een "groeiende bedreiging" voor de christelijke aanwezigheid in Jeruzalem.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen