cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
sint jan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 januari 2023 door Redactie

Winterweer zorgt voor vallende stenen bij Sint Janskerk Maastricht

De bekende Sint Janskerk in Maastricht is dinsdag korte tijd afgeschermd met hekken nadat er brokstukken van de toren waren gevallen. Deze werden toevalligerwijs ontdekt door voorbijgangers.

Op het Vrijthof lagen verschillende stenen die van de kerktoren afkomstig waren. Toen voorbijgangers dit meldden, nam de gemeente geen enkel risico en werd het gebied rondom de Sint Janskerk meteen afgezet met hekken. Ook is de toren uitgebreid geïnspecteerd. Uit die inspectie bleek dat er geen gevaar is voor nog meer vallende brokstukken. Dinsdagavond zijn de hekken daarom weer verwijderd.

De oorzaak dat de stenen van de toren zijn losgekomen en naar beneden zijn gevallen, is waarschijnlijk het winterse weer, zo vertelt Jelle Vegt, woordvoerder van het kerkbestuur van de Sint Janskerk, tegenover 1Limburg: “Dan komt er water tussen de stenen. Als het vriest, zet dat natuurlijk uit. Als het ijs dooit, komen die stenen los en vallen ze naar beneden.”

Er zijn geen gewonden gevallen door de vallende stenen. Ook hoeven de stenen niet direct vervangen te worden omdat de ontbrekende stenen geen gevolgen hebben voor de constructie of de stevigheid van de kerk. “Die gaten maken voor nu nog niets uit”, is Vegt duidelijk.

De Sint Janskerk wordt gebruikt door de Protestantse Gemeente Maas-Heuvelland. Iedere zondagmorgen vinden er erediensten plaats. De eerste kerkdienst in het gebouw vond plaats in het jaar 1634.  Daarnaast worden er regelmatig concerten georganiseerd en is de kerk een populaire toeristische trekpleister.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen