cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Leo Fijen en Andries Knevel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

24 januari 2023 door Redactie

Protestant Andries Knevel en katholiek Leo Fijen schreven elkaar zes brieven: "Gods genade verbindt"

In het kader van de Maand van de Bijbel 2023, deze ving afgelopen zondag aan, schreven Leo Fijen (katholiek) en Andries Knevel (protestant) zes brieven naar elkaar. Deze resulteerde in het essay 'Blijven dromen.' Hoewel Knevel en Fijen qua kerkelijke achtergrond van elkaar verschillen, vonden de mannen elkaar in wat elke christen verbindt: onverdiend verkregen genade van God.

In een video van Jongbloed Media vertellen de twee over de inhoud van hun bijzondere briefwisseling. Dat doen Fijen en Knevel in de katholieke kerk van Maartensdijk. Aanvankelijk had Knevel niet enorm veel zin in de briefwisseling. "Toen ik eraan begon, dacht ik: moet dat nou? Hebben we elkaar wel iets te vertellen? Ik deed het een beetje voor jou en de Maand van de Bijbel, maar wel met lichte tegenzin", zegt Knevel lachend tegen Fijen. 

Van die tegenzin is bij Knevel echter totaal geen sprake meer. "Het klinkt wat vroom, maar al mijn tegenzin is helemaal weg. Ik mocht beginnen met het schrijven van de eerste brief. Deze ging over het volhouden in deze moeilijke tijd. Ik kreeg vervolgens een brief van jou terug die zo gevoelig en persoonlijk was, maar ook vroom in de goede zin van het woord. Toen was het ijs gebroken", zegt Knevel. 

De twee mannen keken elkaar in het hart tijdens de briefwisseling. "Wij raakten elkaar. Jij bent katholiek, ik ben protestant, dat is in de brieven ook wel een beetje terug te vinden, maar wat je vooral ziet is dat we allebei probeerden om zo dicht mogelijk naar elkaar toe te komen." Volgens Knevel vormt het aanbod van Gods genade de kern van het essay en eveneens de verbinding tussen de twee mannen. "Je hebt af en toe een andere tongval, maar we raken elkaar op dit punt", zegt Knevel tegen Fijen. 

Benieuwd naar het verdere gesprek tussen Leo Fijen en Andries Knevel? Bekijk dan de eerste aflevering van Blijven dromen hieronder terug. De beelden zijn afkomstig van Jongbloed Media.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen