cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kees van der Staaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 december 2022 door Redactie

Van der Staaij over verkrijgen abortuspil via huisarts: “Ongeboren leven lijkt niet meer te tellen”

Na het afschaffen van de verplichte bedenktermijn voor het afbreken van zwangerschappen, is er een volgende stap gezet om abortus makkelijker te maken: de abortuspil. Afgelopen week behandelde de Eerste Kamer het initiatiefvoorstel om de pil via de huisarts verkrijgbaar te maken. Inmiddels is duidelijk geworden dat een meerderheid van politiek Den Haag voor is en de abortuspil daadwerkelijk door huisartsen verstrekt mag worden.

SGP-voorman Kees van der Staaij spreekt er in het actualiteitenprogramma Uitgelicht! zijn zorgen over uit: "Het doet pijn dat na de bedenktermijn, die al geschrapt was middels een initiatiefwetsvoorstel, er nu een initiatiefwetsvoorstel op tafel ligt die die drempel weer wat lager wil maken. Het past allemaal in het beeld van: ‘We moeten er zo normaal mogelijk over doen, abortus hoort erbij en het moet dichter bij huis kunnen.’

Jaarlijks worden er naar verluidt zo'n 30.000 abortussen in Nederland gepleegd, dit gebeurt nu nog in de abortusklinieken. De presentator van dienst vraagt Van der Staaij of dit aantal met de komst van de abortuspil toe zal nemen. “We moeten afwachten wat daarvan de effecten zullen zijn, maar het zou goed kunnen dat de stap naar abortus daardoor nog makkelijker gezet wordt.”

“Het klinkt allemaal wat onschuldiger ook, waar een abortuskliniek misschien nog wel wat mensen afschrikt", zegt Van der Staaij vervolgens. "Maar dat je nu bij je huisarts op de hoek die pil kunt krijgen, zoals je een pilletje haalt als je ziekt bent, draagt er wel aan bij om te verhullen wat er daadwerkelijk gebeurt: het doden van ongeboren leven.”

“Wij kunnen eigenlijk de werkelijkheid, in dit geval van het doden van ongeboren leven, maar moeilijk onder ogen zien”, stelt van der Staaij vervolgens. “We willen abortus zien als een verworvenheid. Dat valt ook op in de verhitte discussie rondom abortus, die deels ook verhitter is geraakt na de uitspraken van het Amerikaanse Hooggerechtshof die een tijdje geleden juist het recht op abortus weer terugdraaide.”

“Wat je ziet is dat de reactie in Nederland nog scherper is. Men stelt dat het een vrouwenrecht is om abortus te plegen. In de jaren 80 werd de abortuswet ingevoerd, daar waren we het ook niet mee eens, maar toen werd er nog wel nadrukkelijk gezocht naar de balans tussen een oplossing in een noodsituatie en de bescherming van ongeboren leven. Het lijkt wel of de bescherming van ongeboren leven nu helemaal niet meer telt.”

Benieuwd naar de volledige bijdrage van SGP-voorman Kees van der Staaij rondom de abortuspil? Bekijk dan de video hieronder terug.

Neem een kijkje op de site van Family7

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
In de vaak hooggeroemde zaligsprekingen (Mat. 5) kwam Jezus allereerst op voor het uiterst kwetsbare leven: Zalig zijn de armen van geest...enz. Zou deze zaligspreking in onze tijd niet vooral slaan op het nog totaal afhankelijke ongeboren leven?? Wat doen wij? God zij ons land genadig!