Bijbelleraar Aad van de Sande: “Is de Heere Jezus de Bron waaruit je put?”

“Als ik nu vraag: wat is nou de bron van uw en jouw leven? Waar put je uit? Is dat je geld, is dat je baan of zijn dat je bezittingen? Of is God de bron van je leven?”, vraagt Bijbelleraar Aad van de Sande. Op diens Youtube-kanaal is Van de Sande onlangs gestart met een serie afleveringen over de vraag ‘Wie is Jezus?’ In de tweede aflevering van deze serie spreekt Van de Sande over de noodzaak om te putten uit de Bron van het Leven: Jezus Christus. Van de Sande waarschuwt tegelijkertijd om alert te blijven: “De duivel probeert alles om je bij die Bron vandaan te houden”
“In deze tweede opname over het thema ‘Wie is Jezus’ wil ik aansluiten op waar we vorige week mee geëindigd zijn: die prachtige tekst uit Romeinen 15 waar het gaat over ‘uit Hem en door Hem en tot Hem zijn alle dingen.’ Ik heb u gezegd dat die woorden diepe indruk gemaakt hebben op mijn leven. In dat gedeelte worden drie onderwerpen genoemd. Het eerste is: ‘Want uit Hem zijn alle dingen.’ Dat is het eerste wat ik u vanmorgen wil zeggen: uit Hem zijn alle dingen. Dat betekent dat Hij de oorsprong is van alle dingen. Hij is de Schepper van alle dingen, want Hij is immers God, de Zoon van God.”
“We kunnen ook zeggen dat Hij de bron is van alle dingen want Uit Hem vloeit dat alles voort. In Psalm 36 vers 10 zien we aantal bekende woorden staan: ‘Want bij U is de bron van leven. In Uw licht zien wij het licht.’ Dus Hij is ook de bron van leven en licht. Nu, lieve mensen, betekent leven niet alleen maar dat je lichamelijk beweegt, maar leven betekent dat je van binnenuit een relatie hebt met je Schepper die de levende God is. Dat geeft je licht.”
“Nog zo'n tekst vinden we in Psalm 119 vers 24. Daar staat: ‘Ja Uw getuigenissen zijn mijn bron van blijdschap en ze zijn mijn raadgevers.’ Dat betekent dat Hij een bron van blijdschap is en dat we ons in Jezus altijd kunnen en mogen verblijden. Hij is ook onze raadgever. Dat betekent dat Hij ons geeft wat we nodig hebben in situaties waar wij ons geen raad mee weten.”
“Om bij de bron te komen, moet je tegen de stroom inzwemmen en dat kost moeite en inspanning. Als wij erover spreken wie Jezus is, dat het uit Hem is en dat Hij de Bron is, dan kost het ons ook moeite om bij die Bron te komen. Je moet je daarvoor inspannen. Misschien zegt u wel: Wat moet ik dan doen? Wat u moet doen is dit: U moet de Bijbel gaan lezen, want dan ontdekt u wie Jezus is. Dan zult u gaan merken dat er uit Hem licht verspreid wordt en dat er uit Hem leven komt en dat dat leven alles in je binnenste verandert."
“Ja dat kost moeite, maar het is dan ook meer dan de moeite waard om tegen de stroom in te gaan. Misschien zegt u wel: Wat is dan die stroom? De Bijbel leert ons dat er een grote tegenstander is van de Heere Jezus en dat is de duivel. De duivel probeert je altijd tegen te houden om maar niet naar die Bron te gaan. Dat kost strijd. Daarom beginnen mensen er bijna nooit aan om de Bijbel te lezen. Maar doe het maar wel, laat je nu is niet tegenhouden en ga maar naar het Woord van God, de Bijbel. Open dat. Bijvoorbeeld in het evangelie naar de beschrijving van Johannes, want daar wordt zoveel gezegd over het leven en de plicht.”
“Wat doen veel mensen? Die komen soms bij de Bron en ze hebben eruit gedronken, ze zijn er door gezegend en dan toch laten ze zich ineens weer door gevoelens meetrekken. Ze gaan als het ware met de stroom bij Jezus vandaan. Nee, je moet niet alleen naar de Bron toe gaan, je moet er ook blijven. De Bijbel leert ons dat je dat je moet bidden zonder ophouden. Dat betekent niet dat je dag en nacht maar door moet blijven bidden, maar wel met regelmaat. Iets wat je met regelmaat doet, houdt nooit op. Doe dat ook met het lezen van de Bijbel. Neem de tijd om het Woord van God te onderzoeken. Blijf bij die Bron.”
Benieuwd naar de volledige bijdrage van Bijbelleraar Aad van de Sande? Deze is hieronder te zien. Als u de eerste aflevering van de serie 'Wie is Jezus' wilt zien, kunt u hier terecht.
Praatmee