cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
brand kerk egypte
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 augustus 2022 door Redactie

Tientallen dodelijke slachtoffers waaronder veel kinderen door brand Egyptische kerkdienst

Door een brand tijdens een kerkdienst in een koptische kerk in de Egyptische stad Gizeh zijn ten minste 41 christenen om het leven gekomen. Daarnaast raakten tientallen kerkgangers gewond. Onder de doden zijn veel kinderen.

Zondagmorgen vond er in de Abu Sifinkerk in Gizeh, een voorstad van de Egyptische hoofdstad Caïro, een dienst plaats. Deze dienst werd door duizenden christenen bezocht. Volgens verschillende lokale bronnen ontstond er tijdens de kerkdienst kortsluiting in de airconditioning waarna er brand uitbrak. De brand zorgde voor enorme rookontwikkeling. Daardoor ontstond er in het kerkgebouw, dat uit meerdere verdiepingen bestaat, paniek. Die werd nog groter toen bleek dat een uitgang versperd werd door de brand. Volgens internationale persbureaus zouden er zelfs mensen van het dak zijn gesprongen.

Bij de brand zijn minstens 41 kerkgangers om het leven gekomen. Sommigen van hen raakten vergiftigd doordat ze rook inademden, anderen werden door de in paniek geraakte menigte vertrapt. In het bovenste gedeelte van de kerk was een kinderdagverblijf gevestigd. Onder de 41 dodelijke slachtoffers zijn minstens tien kinderen. Het aantal slachtoffers zal de komende dagen wellicht nog stijgen.

Er zijn namelijk ook nog gewonden. Hoeveel dat er zijn, is nog onduidelijk. Verschillende lokale media spreken van tientallen gewonden, maar andere bronnen stellen dat het er beduidend minder zijn.

Ook de president van Egypte, Abdul Fatah al-Sisi, heeft inmiddels op het drama gereageerd. Hij noemde het "een tragisch ongeluk" en sprak zijn medeleven uit richting de nabestaanden. Ook stelde hij dat de nabestaanden van de slachtoffers financiële steun zullen krijgen van de overheid. Het Egyptische ministerie van Volksgezondheid heeft overigens nog geen dodental naar buiten gebracht. Men heeft een uitgebreid onderzoek ingesteld naar de brand, die gezien wordt als de meest dodelijke sinds jaren.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen