cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Adullam
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

21 juni 2022 door Redactie

Video: wat iedere christen zou moeten weten over Adullam

In de Bijbel lezen we dat koning David een tijdlang verbleef in een grot bij Adullam (1 Sam. 22:1). In die tijd was hij op de vlucht voor koning Saul. Adullam ligt in de heuvels van Judea, zo’n dertig kilometer ten zuiden van Jeruzalem. De ‘tell’ (ruïneheuvel) van Adullam is vrij toegankelijk. Her en der in het landschap liggen nog restanten van bebouwing, laat De Verkenners weten in aanloop naar weer een nieuwe video.

Waar de grot van Adullam zich precies bevond, is niet met zekerheid te zeggen. Feit is wel dat er in de regio tal van grotten en spelonken zijn. Deels zijn dit natuurlijke grotten. Een deel is ook door mensen uitgehakt. De kalkrijke rotsbodem is erg geschikt voor het graven van ondergrondse gangen en ruimten.

Vrijheidsstrijders
In de video bezoeken we een van de grotere grotten in de omgeving van Adullam. Als je de ingang van die grot goed camoufleert, kan zich daar met gemak een forse groep mensen schuilhouden.

Of de bewuste grot daadwerkelijk door David is gebruikt, is onbekend. Wat wel zeker is, is dat deze grot in de tweede helft van de eerste eeuw en aan het begin van de tweede eeuw is gebruikt door Joodse vrijheidsstrijders. Zij kwamen in opstand tegen de Romeinen die toen de baas waren in Israël.

Deze Joodse vrijheidsstrijders hebben in het heuvelland van Judea op allerlei plekken schuilplaatsen en voorraadplaatsen aangelegd. Aan de groeven op de wanden en het dak is te zien dat ook dit gangenstelsel deels door mensen is uitgehouwen.

Bekijk de video van De Verkenners:

Duiventil
Een deel van het gangenstelsel is nog steeds te bekijken. Het is een spannende tocht, kruipend door smalle gangetjes. Het is niet mogelijk om het gangenstelsel te bezoeken zonder zaklamp. Doormiddel van reflectors weten bezoekers welke kant zij op moeten.

Een grote ruimte onder de grond was vroeger in gebruik als ‘columbarium’, een duiventil. In de wanden zijn allemaal hokjes uitgehakt. In de regio Adullam zijn meer van dergelijke ruimte teruggevonden.

In Israël was het vroeger erg populair om duiven te houden. Je kan de beesten namelijk verkopen als offerdier of ze houden voor het vlees. En daarnaast leveren ze als bijproduct ook de nodige mest op. Dat is handig om bijvoorbeeld de akkers vruchtbaar te houden.

Beproeving
Het landschap rond Adullam is ruig. Zowel boven als onder de grond kun je je goed verstoppen. Natuurlijk werd David beschermt door God. Maar ook het landschap zal hem geholpen hebben om lange tijd uit de handen van Saul te blijven.

Ondertussen was Davids vlucht een zware beproeving. Je bent door de profeet Samuël in opdracht van God tot koning gezalfd. In de praktijk blijkt er echter niets van. Je wordt zelfs gedwongen om deels onder de grond te verblijven, om maar uit handen van Saul te blijven.

Ook uit het leven van David blijkt echter zonneklaar: Gods beloften houden stand. De vluchteling David wordt koning, ja zelfs een voorvader van de Heere Jezus. Op Gods Woord kun je aan; ook al ervaar je op momenten het tegendeel.

Deze informatie is afkomstig uit het informatieblad dat hoort bij deze video van De Verkenners. Klik hier voor meer informatie. De Verkenners is een gezamenlijk initiatief van Steunfonds Israël / Isaac da Costa, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israëlstudies.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen