cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 december 2021 door Jeffrey Schipper

Veel kritiek op de ChristenUnie na presentatie regeerakkoord: terecht? - CIP Podcast

Uit orthodox-christelijke hoek klinkt deze week veel kritiek op de ChristenUnie. Aanleiding is de presentatie van het nieuwe regeerakkoord. Op medisch-ethisch gebied zou de ChristenUnie veel hebben ingeleverd volgens critici. De kritiek werd kort besproken in de CIP Podcast.

CIP-eindredacteur Jeffrey Schipper: "Voordat het nieuwe regeerakkoord werd gepresenteerd werd de ChristenUnie op een goedkope en makkelijke manier geframed. Op sociale media werden veel oude beelden getoond waarop te zien is hoe Gert-Jan Segers duidelijk maakte dat hij niet in een nieuw kabinet onder leiding van Rutte meer wil stappen. Later is hij daarop teruggekomen. Op basis van de inhoud is hij vervolgens de onderhandelingen met VVD, D66 en CDA aangegaan. Daarom zou iedereen de ChristenUnie op basis van de inhoud moeten beoordelen en niet met gedateerde uitspraken aan de haal gaan."

CIP-redacteur Patrick Simons merkt op dat de kritiek vooral gebaseerd is op wat er in het regeerakkoord staat beschreven over medisch-ethische kwesties. "De ChristenUnie lag jarenlang dwars als het gaat om de voltooid leven-wet. Nu is afgesproken dat het een vrije kwestie wordt. Dit betekent dat Kamerleden naar hun geweten mogen stemmen over de wetsvoorstellen die hen worden voorgelegd. Die vrije kwesties hebben ook betrekking op het afschaffen van de verplichte bedenktijd voor het uitvoeren van een abortus en het verruimen van de embryowet."

Schipper maakt duidelijk dat de ChristenUnie ook veel positieve resultaten heeft geboekt. "Het minimumloon gaat stijgen, de verhuurderheffing wordt afgeschaft, er komt meer structureel geld voor sekswerkers die willen uitstappen en de basisbeurs voor studenten keert terug. We mogen niet vergeten dat de ChristenUnie op sociaal-maatschappelijk terrein de komende jaren het overheidsbeleid positief beïnvloedt."

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 10:25

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Verkiezingsprogramma ChristenUnie: wat valt er op? Beluister de Cvandaag podcast
- Zijn we Gods plan met Israël kwijtgeraakt en wat houdt dat plan in?
- Cvandaag podcast: Jaap Bönker en Kees van Velzen over Gods plan met Israël én de Arabieren
- Jan-Willem Grievink wijst in Cvandaag podcast op 'anti-Israëlpolitiek' VN
- Jan-Willem Grievink wijst op 'hoogmoed' christelijke klimaatactivisten: "Moderne kruisvaarders"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Beste Jeffrey en Patrick, Op het gebied van medische en ethische zaken laat de CU het nu helemaal afweten, net zoals het CDA gedaan heeft indertijd met de abortuswet; dat is heel erg. Maar wat de meeste christenen en jullie niet beseffen is, dat de CU nu een regering mogelijk maakt waarin VVD en D66 nog meer macht hebben en Kaag en Rutte nu nog meer vrij spel lijken te krijgen om de fascistisch-communistische terreur van het WEF in Nederland doorgevoerd te krijgen, waardoor we al onze vrijheden dreigen te verliezen, geprikten als niet-geprikten