cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Stad van David opgravingen Jeruzalem
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 november 2021 door Redactie

Bijzondere vondst: meisje (11) vindt zilveren muntstuk uit oude Tempel

Een meisje (11) deed afgelopen weekend een bijzondere vondst tijdens een bezoek aan een archeologische tentoonstelling in Jeruzalem. Liel Krutokop doorzocht samen met haar ouders en zusje oud zand als onderdeel van een 'archeologische ervaring' van het museum City of David en Emek Tzurim National Park, meldt CBN News. Het zilveren muntje werd gevonden in zand van de oude pelgrimsweg. Waarschijnlijk heeft Jezus zelf, met nog veel andere pelgrims, deze weg bewandeld richting de tempel in zijn tijd.

Vol enthousiasme vertelt het meisje over de vondst. "We waren zand aan het filteren toen ik plotseling iets ronds zag. Eerst wist ik niet wat het was, maar het zag er anders uit dan de andere steentjes. Ik werd steeds enthousiaster", zegt Liel. Het bleek inderdaad geen 'gewone' steen te zijn, maar een muntje. Op de munt staat een inscriptie met de woorden 'Tweede Jaar'. Dit duidt volgens onderzoekers op het gebruik van de munt in het tweede jaar van de Grote Opstand van de Joden tegen de Romeinen rond 67 á 68 na Christus. Op de andere kant van de munt staat in het Hebreeuws 'Heilig Jeruzalem'.

Onderzoekers denken dat de munt is gesmeden op de Tempelberg. "Het is een van de zeldzame stukken die we nog hebben uit de tempel zelf", aldus dr. Robert Kool, hoofd van de muntenafdeling van de Israëlische Antiquiteiten autoriteit. "Het is een zeldzame vondst, omdat van alle duizenden munten die we hebben gevonden slechts dertig munten van zilver zijn. Deze komen allemaal uit de tijd van de Grote Opstand." Volgens de expert werd het muntje 2000 jaar geleden gebruikt voor handel in het oude Jeruzalem.


Israel
- Vijf misverstanden van christenen over joden
- Deze 5 profetieën van Jezus over Israël zijn uitgekomen
- Jeannette woont in Jeruzalem: "Het was mijn vriend én Israël, of geen van beide"
- Ds. Willem Glashouwer: "Jeruzalem is nog steeds bezet gebied"
- Ds. Kees van Velzen ergert zich aan anti-Israëlpolitiek: "Geen plek op aarde waar Palestijnen het beter hebben dan in Israël"
Meer over Israel »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen