cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Herman van Wijngaarden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

Terugluisteren: Herman van Wijngaarden en John Lapré over hun homoseksualiteit

Een unieke uitzending bij Radio 1: John Lapré en Herman van Wijngaarden (foto) gingen met elkaar in gesprek over hun homoseksualiteit. Van Wijngaarden leeft bewust een celibatair leven om God te gehoorzamen en Lapré is ervan overtuigd dat hij met zijn homorelatie niet tegen Gods geboden ingaat. Ze deelden hun verhaal in het Radio 1-programma Dit is de Zondag.

De uitzending stond in het teken van Coming Out Day (11 oktober). Op deze dag wordt de EO-documentaire ‘Hemel, hel & regenboog’ uitgezonden. In het tv-programma wordt Lapré gevolgd. In de EO-documentaire is te zien hoe Lapré in gesprek gaat met ChristenUnie voorman Gert-Jan Segers over zijn kijk op de omstreden conversietherapie. Ook wordt John uitgenodigd op het reformatorische Pieter Zandt College in Kampen, zijn oude middelbare school. De school wil graag van John leren hoe zij lhbti-jongeren een veilige omgeving kunnen bieden.

Ook Rebecca Onderstal, predikant in de Protestantse Kerk Nederland, was te gast. Op de vraag of de kerk in z'n algemeenheid een veilige plek is voor mensen die niet aan het standaardbeeld voldoen, antwoordt zij: "Dat verschilt per kerk. De praktijk toont aan dat er werk aan de winkel is. Veel mensen denken: 'Voor mij is er in die kerk geen plek.' Daarom kiezen wij er in Houten voor om bijvoorbeeld wel eens een regenboogvlak uit te hangen of aan te geven dat we deel uit maken van Wijdekerk.nl. Zo willen we laten zien dat er ook in de kerk plek is voor lhbti'ers."

In de documentaire geeft Segers namens de ChristenUnie aan dat conversietherapie (homogenezing, red.) tegenwoordig niet meer voorkomt volgens hem. "Ondergronds is dit nog altijd aan de orde en Segers is hiervan op de hoogte. In de documentaire speelt hij de vermoorde onschuld." Volgens Van Wijngaarden zou het kunnen dat Segers zich op de vlakte houdt hierover, omdat de uitleg van conversietherapie heel breed wordt opgevat en om die reden onduidelijk is. De medewerker van Hart van Homo's pleit dan ook voor een duidelijkere definitie van dit omstreden begrip.

De documentaire is te zien op maandag 11 oktober (Coming-Outdag) om 20.25 uur bij de EO op NPO 2.

CIP.nl publiceerde eerder een uitgebreid interview met John Lapré over coming-out: John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn.

Lees ook dit CIP-interview met Herman van Wijngaarden: Herman van Wijngaarden: "Ik ben homo én ik doe homo, alleen tot een bepaalde grens".

Klik hier om het volledige Radio 1-interview terug te luisteren of te zien.


Homoseksualiteit
- 5 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren
- John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn
- 7 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen
- Christen en homo: het leidde bij Johan tot een posttraumatische stressstoornis
- Omgaan met homogevoelens: vijf verschuivingen in onze manier van denken
Meer over Homoseksualiteit »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify