cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Remmelt Meijer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 april 2021 door Jeffrey Schipper

Theoloog: "Mozaiek0318 is goed bezig, maar heeft niet de oplossing" - CIP Podcast

"Het is geen toeval dat er zeven nieuwe Mozaiek-kerken in het land aan gaan komen. In deze coronatijd is duidelijk geworden dat ze goed bezig zijn." Het is ook theoloog Remmelt Meijer niet ontgaan dat de online diensten van de snelgroeiende evangelische kerk Mozaiek0318 goed scoren. Dit merkt hij op in de CIP Podcast over kerk-zijn in en na coronatijd.

"Mozaiek0318 organiseert aansprekende kerkdiensten, met zeer eigentijdse preken en speelt gemakkelijk in op de tijd waarin we leven. Bovendien werkt deze kerk vanuit een duidelijke visie die door voorgangers ook wordt uitgedragen. Dat is een andere aanpak dan de gemiddelde traditionele kerk met haar draagvlakbeleid; waar men jarenlang op zoek moet naar draagvlak en vervolgens na een jaar of drie tot de conclusie komt dat men achter de feiten aanloopt. In het slechtste geval blijkt het draagvlak niet sterk genoeg, gaat een kerk op oude voet verder en blijft iedereen gefrustreerd achter."

De snelgroeiende evangelische kerk uit Veenendaal breidt de laatste jaren steeds meer uit op plekken in de Biblebelt. Eerder merkten de gereformeerd-vrijgemaakte dominees dominees Gertjan van Harten en Jan Meijer in dit interview met CIP.nl op dat de kerk hen een spiegel voorhoudt. “In de preken slagen zij erin om nog dichterbij de concrete leefwereld van mensen te komen, zodat zij zich veel sneller aangesproken voelen. Dat doen zij beter dan ons”, geeft Jan aan.

"Mozaiek gaat de komende jaren nog verder groeien en dat gun ik ze van harte", vervolgt Remmelt Meijer. "Aan de andere kant: we hebben nog niet de oplossing. Uit dit recente onderzoek wordt duidelijk dat er werk aan de winkel is voor alle kerken in Nederland. Stel jezelf eens voor dat de jongeren in je kerk na corona niet terugkomen: wat zou je dan anders doen dan je tot nu toe gedaan hebt?"

Beluister het fragment vanaf minuut 19:46:

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

S
Interessante Podcast waar opzich goede vragen worden gesteld.

Waar ik wel echt van schrik is dat er in het denkproces in deze podcast over kerk zijn in deze tijd, geen woord wordt gerept over de prediking van het evangelie.

Natuurlijk zijn relaties ontzettend belangrijk en heeft de kerk veel te leren daarover ook in corona tijd. Maar de kern is en blijft toch de prediking van het evangelie. Dat is niet zomaar een traditie of een museum stuk of iets waar we een mening over kunnen hebben in de trant van wel of niet doen.