cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Prof. dr. M. J. Kater
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 januari 2021 door Jeffrey Schipper

Prof. dr. Kater begrijpt Twitterban president Trump niet - CIP Podcast

Is de vrijheid van meningsuiting in gevaar? Deze vraag speelt op nadat Twitter de Amerikaanse president Donald Trump trakteerde op een permanente ban. Prof. dr. M. J. Kater vertelt in de CIP Podcast waarom hij geen begrip heeft voor het besluit van Twitter.

"Na bestudering van de tweets van @realDonaldTrump en de context ervan hebben we het account permanent geblokkeerd vanwege het risico op het aanzetten van geweld," schrijft Twitter in een korte verklaring op het besluit. Ook Facebook en Instagram hebben de accounts van Trump in elk geval tot na de inauguratie van Joe Biden op zwart gezet.

Gevoelsmatig begrijpt Kater dat Trump door Twitter is verbannen. "Mijn gevoel zegt: Laat Trump alsjeblieft geblokkeerd worden vanwege het verspreiden van onzin. En dan heb ik de neiging om bij het besluit van Twitter te applaudiseren. Maar als je even verder denkt kun je je afvragen welke ethiek hierachter zit. In de West-Europese markt ben je oké als je anti-Trump bent. Vanuit de redenering van Twitter zijn er nog veel meer accounts die geblokkeerd zouden kunnen worden.

Als je zo'n besluit neemt moeten er ethische richtlijnen aan vooraf gaan en helder zijn wanneer je wel of niet blokkeert. Nu is er sprake van een onwillekeurige blokkade. Als de ethiek in handen van Twitter komt te liggen gaat dat dwars tegen rechtsstatelijke principes in."

Beluister het fragment vanaf minuut 17:40

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Cvandaag podcast: Hoe komt christenvervolging in Bangladesh tot uiting?
- Dr. Teun van der Leer wijst op bijzondere ontwikkeling in baptistenkerken
- John Lapré cancelt bezoek aan Opwekking: begrijpelijk? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Gereformeerde Bond vermaant Israëlkritische PKN: terecht? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Hbo-theologen krijgt in PKN gelijkwaardige plek naast predikant: terecht?
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Tja het is meten met 2 maten ,want het rammelt op sm van oproepen tot geweld, van hoog tot laag gebruikers en als die allemaal een block zouden krijgen ,stort de 'suikerberg' in elkaar