Seks voor het huwelijk zorgt voor soa’s en ongewenste zwangerschappen, toch?
Is seks voor het huwelijk verkeerd omdat het leidt tot soa’s en ongewenste zwangerschappen? Deze vraag komt aan bod in het vierde deel in een reeks van acht artikelen over seks voor het huwelijk. Tim van Dijl schrijft eerst een onderbouwing van die gedachte, en daarna een weerlegging.
Onderbouwing
Seks voor het huwelijk is gevaarlijk. Mensen onderschatten weleens hoe groot de kans is op soa’s. Ze denken bij soa’s snel aan HIV/aids, maar ze weten niet dat 20-25% van de Nederlandse vrouwen jonger dan 25 jaar besmet is met het humaan papillomavirus (HPV). Het HPV-virus is een soa. Weet je wat je van HPV kunt krijgen?
Baarmoederhalskanker! Onderzoekers ontdekten dat baarmoederhalskanker minder voorkomt bij nonnen dan bij andere vrouwen en ontdekten zo het verband tussen HPV en baarmoederhalskanker. Naast het HPV-virus zijn er nog vele andere soa’s zoals HIV/aids, gonorroe en chlamydia. Als mensen seks zouden bewaren tot het huwelijk dan zouden ze geen last krijgen van deze enge aandoeningen.
Ik hoorde een professor eens zeggen dat “het leven” de meest voorkomende soa is. Allicht is dat een wat negatieve visie op het leven, maar vergeet niet dat seks gepaard kan gaan met zwangerschappen, en dat als die zwangerschappen niet gepland zijn, er een “ongewenst kind” is ontstaan. De enige manier om dit nog te stoppen is door middel van een abortus: een procedure waarin een levend menselijk wezen, dat al een hartslag en zenuwactiviteit heeft, wordt gedood. Dit zou voorkomen kunnen worden als mensen geen seks zouden hebben voor het huwelijk.
Weerlegging
Soa’s zijn niet het gevolg van seks voor het huwelijk, maar van onveilige seks. Als iemand op een veilige, niet impulsieve manier seks heeft voor het huwelijk (dat wil zeggen: binnen een stabiele relatie, met condoom en een hormonale vorm van anticonceptie zoals de pil of een spiraaltje), dan hoeft die persoon niet bang te zijn voor soa’s. Dat verhaal over nonnen die geen baarmoederhalskanker krijgen omdat ze geen seks hebben klopt overigens niet helemaal, want baarmoederhalskanker komt ook voor bij nonnen.
Het tweede deel van de redenering, over ongeplande zwangerschappen, heeft twee beperkingen: ten eerste kunnen ongeplande zwangerschappen worden voorkomen door het gebruik van anticonceptie. Met name door dubbele anticonceptie (condoom plus hormonaal). Deze dubbele vorm van anticonceptie wordt ook weleens double Dutch genoemd. Double Dutch is een vorm van springtouwen met twee touwen, maar het kan ook verwijzen naar een dubbele vorm van anticonceptie. Er is uitgerekend dat als een groep van 1000 vrouwen alleen de pil slikt, 3,5 tot 60 van hen in een vrouwenjaar (12 menstruatiecycli) tóch zwanger worden. Bij enkel gebruik van de condoom worden 9 tot 280 van de 1000 vrouwen toch nog zwanger in een vrouwenjaar. Double Dutch is daarom aan te raden. Daar komt overigens nog bij dat een condoom niet alleen bescherming geeft tegen zwangerschappen, maar ook tegen soa’s. Dit betekent dus dat het antwoord op de vraag “mag je echt geen seks voor het huwelijk?” deze kanttekening verdient: realiseer je dat er een reële kans op zwangerschap bestaat als je niet zowel condoom als hormonale anticonceptie gebruikt.
Ten tweede werkt de regel “je mag geen seks hebben voor het huwelijk” niet 100% beschermend tegen ongeplande zwangerschappen. Vele christenen hebben in hun leven ondervonden dat, ondanks dat ze geloofden dat ze geen seks mochten hebben voor het huwelijk, er een moment kan ontstaan dat een onstuitbare hartstocht het stuur overneemt waardoor er toch geslachtsgemeenschap ontstaat. Ik ken twee mensen die vanuit hun geloofsovertuiging geen seks wilden voor het huwelijk. Op een dag konden ze zich echter niet inhouden en door deze “uitglijder” werd de vrouw zwanger. Wellicht was dit niet gebeurd als ze zich hadden toegestaan om seks te hebben voor het huwelijk, onder voorwaarde van double Dutch anticonceptie.
Dit was het vierde deel in een reeks van acht artikelen over seks voor het huwelijk. Wil je een idee krijgen waar de andere artikelen over gaan? Dan kun je ook het gratis e-book over seks voor het huwelijk downloaden via deze link.
Praatmee