cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Andries Knevel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 oktober 2020 door Jeffrey Schipper

Andries Knevel: "Voor het eerst weet de CGK het niet meer" - CIP Podcast

“Ik houd van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Voor het eerst sinds het bestaan van onze kerk weten we het niet meer”, zegt Andries Knevel. De EO-presentator bespreekt in de CIP Podcast de impasse, waar de CGK in is verzeild.

De CGK bevindt zich in een impasse, dat bleek vorige week tijdens de vergaderdag van de generale synode van het kerkverband. Dit en vorig jaar werden er vrouwelijke ambtsdragers benoemd in christelijke gereformeerde gemeenten die een samenwerkingsgemeente vormen met kerken waar vrouwelijke ambtsdragers wél zijn toegestaan: de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) en Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK). Dit leidt tot verwarring omdat de CGK in 1998 afspraken dat volgens de Bijbel "het gezaghebbend leidinggeven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt.”

“De samenwerkingsgemeenten hebben iets gedaan wat niet mocht”, constateert Knevel. “Maar wat nu als je echt gelooft dat het ambt openstaat voor vrouwen? Daar zit het dilemma. Gemeenten vinden echt dat het niet de wil van God is en andersom. Zo’n 180 jaar lang hebben we oplossingen gevonden om bij elkaar te blijven. Als het gaat om de kwestie ‘vrouw in ambt’ werd er vaak studiecommissie benoemd en dan ben je weer meer dan drie jaar verder. De christelijke gereformeerde oplossing ligt altijd in het midden: we helpen elkaar, maar leggen elkaar niets op. En tot nu toe redden we het met elkaar, sinds de Afscheiding in 1834.”

Beluister het fragment vanaf minuut 30:28


Cvandaag podcast
- Verkiezingsprogramma ChristenUnie: wat valt er op? Beluister de Cvandaag podcast
- Zijn we Gods plan met Israël kwijtgeraakt en wat houdt dat plan in?
- Cvandaag podcast: Jaap Bönker en Kees van Velzen over Gods plan met Israël én de Arabieren
- Jan-Willem Grievink wijst in Cvandaag podcast op 'anti-Israëlpolitiek' VN
- Jan-Willem Grievink wijst op 'hoogmoed' christelijke klimaatactivisten: "Moderne kruisvaarders"
Meer over Cvandaag podcast »

CGK-crisis
- 'Breuk' tussen CGK Zoetermeer en classis Den Haag vanwege vrouwenkwestie
- Zijn vrouwelijke ambtsdragers welkom bij kerkelijke vergaderingen? 3 CGK-predikanten geven antwoord
- Behoudende CGK-dominees vrezen 'geitenpaadjes om ingrijpende maatregelen te voorkomen'
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
Meer over CGK-crisis »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Er is iets heel opvallends aan de hand, waarvan vooral de tegenstanders van vrouwen in het ambt zich niet bewust van lijken te zijn. Namelijk: als Paulus iets schrijft, dan maakt hij onderscheid tussen wat van hem zelf komt (ik verbiedt u) en wat van God komt.

Paulus was zichzelf er terdege van bewust dat hij Gods evangelie verkondigde, en dat hij soms op eigen gezag aanwijzingen gaf aan de gemeentes die hij had gesticht. Voor de tegenstanders is het woord van Paulus het woord van God, terwijl dat voor Paulus echt niet het geval was.