cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 juni 2020 door Jeffrey Schipper

Is het verstandig van Bottenbley om te zeggen dat Jezus spoedig terugkomt? - CIP Podcast

Binnen 15 jaar komt Jezus terug naar deze wereld, is de stellige overtuiging van voorganger Orlando Bottenbley. Is het wel zo verstandig van de voorganger uit Amsterdam om dit uit te spreken? Redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper bespreken dit interview met de prominente spreker in de CIP Podcast.

Beluister dit fragment in de CIP Podcast vanaf minuut 29:40.

'In de afgelopen maanden hebben tientallen mensen mij gevraagd of corona een teken is van de eindtijd', vertelde Bottenbley. 'Ik heb niets met allerlei speculaties en complottheorieën die hierover de ronde doen. Maar dat neemt niet weg dat ik ervan overtuigd ben dat corona tot de tekenen behoort die de Heere Jezus ter sprake brengt in Mattheüs 24.' Sinds vorige week wordt iedere week een deel van de 6-delige online studie ‘Gods masterplan, in tijd van corona’ op dit YouTube-kanaal gepubliceerd.

In 2005 liet Bottenbley weten dat hij Jezus' wederkomst binnen 50 tot 75 jaar verwacht. Een ruime marge. Drie jaar later vertelde de voorganger dat hij ervan overtuigd is de terugkeer van de Heiland te zullen meemaken. Dat baseerde hij onder andere op zijn contact met Wycliffe Bijbelvertalers die hem liet weten dat naar verluidt in 2025 in alle talen een vertalingsproject is begonnen. In 2010 sprak Bottenbley uit dat hij verwacht dat Jezus binnen "pakweg 25 jaar terugkomt". En dit bevestigde hij in het recente CIP-interview door te stellen dat hij de wederkomst binnen 15 jaar verwacht.

De CIP-redacteuren bespraken de stelling in hoeverre het verstandig is dat Bottenbley op deze manier over de wederkomst spreekt en concretiseert. Simons: "Niemand weet wanneer Jezus exact terugkeert. Alleen de Vader weet dat, zo vermeldt de Bijbel. Zelfs Jezus wist het niet. En Bottenbley wel? Het is te makkelijk om dit te roepen, het wordt overigens ook al 2000 jaar geroepen. De discipelen en eerste christenen leefden echt in de verwachting dat Jezus nog tijdens hun leven zou komen."

Schipper: "Ik denk dat Bottenbley het vooral heeft gezegd uit enthousiasme en in tegenstelling tot Amerikaanse predikers niet de bedoeling heeft om op basis van zijn voorspellingen een achterban te kweken en een verdienmodel op te bouwen. Bottenbley vergeet in zijn enthousiasme dat hij een prominente positie in christelijk Nederland heeft. Daar hoort ook een verantwoordelijkheid bij: grote uitspraken achterwege laten en vooral duidelijk maken dat je naar Jezus’ komst verlangt."

Beluister dit fragment in de CIP Podcast vanaf minuut 29:40.


Cvandaag podcast
- Cvandaag podcast: wat heeft de opkomst van evangelische megakerken te zeggen?
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Goed lezen is kennelijk nogal moeilijk.