cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Patrick en Jeffrey
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 januari 2020 door Lukas ten Napel

Is het cultuurchristendom van Thierry Baudet waardevol of een lege huls? - CIP Podcast

Het cultuurchristendom; een term die we de laatste tijd wel vaker horen. Verschillende bekende Nederlanders kunnen waardering voor het christendom opbrengen en noemen zich cultuurchristen, zo ook Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. In een interview geleid door Margje Fikse bij het radioprogramma De Diepte In vertelt de politicus hierover en geeft daarbij aan dat hij op zoek is naar God. Hoe denken de CIP-mannen, die de namen Patrick Simons en Jeffrey Schipper dragen, over deze uitspraak? Je hoort het in de CIP Podcast.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Spotify.

Luister het hele fragment vanaf minuut 13:28.

Patrick haakt in op een aantal uitspraken van Baudet: “’Ik realiseerde dat ik meer impliciet christen was dan ik me ooit heb gerealiseerd’ Baudet wijst daarbij op de waarden en normen in het Westen die grotendeels gestuurd zouden zijn door het christendom. Ik vind het hartstikke mooi, maar dit is wel typisch een uitspraak van een cultuurchristen. Je moet wel onthouden dat het interesse is in de religie en niet in het geloof. Je bent christen als je gelooft dat je gered bent door het bloed van Christus en niet door lid te zijn van de kerk zoals hij in het interview zegt. Juist door die benadering is de secularisatie zo toegenomen denk ik; mensen gaan alleen vanuit traditie naar de kerk. ‘Gods huis’ zit in principe vol met cultuurchristenen als je het zo bekijkt.”

Dit gezegd hebbende, is Patrick nog steeds niet klaar met het bekritiseren van de politicus: “Hij vind heel veel randzaken als ‘nederigheid betuigen jegens het goddelijke of spirituele’ belangrijk. ‘Als ik in een kerk kom, voel ik een diep ontzag’, aldus Baudet. Het is gewoon een lege huls. Als je de verhalen uit de Bijbel alleen als mooie literatuur ziet, hebben ze geen waarde. Dat hebben ze pas als ze in je hart landen. Ook wijst hij op de schoonheid van kerkgebouwen. Wat is een kerk nu zonder de aanwezigheid van God? Het zijn lege omhulsels; dat vind hij dus zo waardevol. Wat mij betreft slaat hij de plank volledig mis.”

Nadat Patrick zijn gestrekte been weer heeft ingetrokken, vervolgt hij: “Aan de andere kant zie ik hem als meer dan een cultuurchristen. Hij geeft aan dat hij oprecht op zoek is naar God. Hij is er, naar eigen zeggen, van overtuigd dat er meer is, ook na de dood. Hij gaf ook een grens aan in een interview; het werd hem te persoonlijk. Dat vond ik opvallend; dan is het geen glad politiek praatje.”

Luister het hele fragment vanaf minuut 13:28.


Cvandaag podcast
- Verkiezingsprogramma ChristenUnie: wat valt er op? Beluister de Cvandaag podcast
- Zijn we Gods plan met Israël kwijtgeraakt en wat houdt dat plan in?
- Cvandaag podcast: Jaap Bönker en Kees van Velzen over Gods plan met Israël én de Arabieren
- Jan-Willem Grievink wijst in Cvandaag podcast op 'anti-Israëlpolitiek' VN
- Jan-Willem Grievink wijst op 'hoogmoed' christelijke klimaatactivisten: "Moderne kruisvaarders"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
De uitwerking van het christendom op de cultuur kan een zegen voor de mensheid zijn maar het is voor de mens niet voldoende om zalig te worden.