cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Patrick en Jeffrey
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 januari 2020 door Lukas ten Napel

Waarom de dood van de Iraanse generaal Soleimani veel christenen bezighoudt - CIP Podcast

“Als er ergens op de wereld grote ophef ontstaat, hebben we al snel een link met het christendom. In Iran zijn namelijk zo’n miljoen christenen.” Zo start Jeffrey Schipper de eerste CIP Podcast van 2020, doelend op de dood van de Iraanse generaal Soleimani. Hoe reageren de (Iraanse) christenen op de succesvolle Amerikaanse aanslag op de generaal en is die reactie terecht? Samen met CIP-redacteur Patrick Simons, blikt Jeffrey terug.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Spotify.

Beluister het fragment over Soleimani vanaf minuut 1.

Jeffrey steekt van wal: “In het Midden-Oosten zijn steeds minder christenen. Soleimani heeft op dat gebied ook een negatieve rol gespeeld. Ik heb veel fragmenten uit verschillende media bekeken en het valt me op dat er veel propagandamateriaal van de Iraanse regering wordt gebruikt; beelden van huilende en rouwende mensen die achteraf betaald blijken te zijn om dat te doen. En Nieuwsuur interviewt mensen die uitgesproken anti-Trump zijn. De media zien dit gebeuren, naar mijn idee, als een gelegenheid om Trump te bashen.”

Patrick nuanceert vervolgens een eerdere uitspraak van Jeffrey: “Ik kwam een filmpje tegen waarop een christelijke voorganger uit het Syrische Aleppo Soleimani zelfs vergeleek met Jezus. Alles wat hij deed was opstaan tegen IS en andere terroristische groeperingen. Hij zou volgens bronnen meer doden dan Bin Laden op zijn geweten moeten hebben, maar hij heeft ook christenen beschermd tegen die terreurorganisaties. Het was geen lieverdje, maar hij was niet het pure kwaad.”

Eerder deze week sprak CIP.nl met Farshid Seyed Mehdi. Vanuit Nederland verspreidt de Iraniër de boodschap van Jezus onder honderdduizenden Iraniërs via televisie en internet. “Ik moedig niemand aan om mensen dood te maken, maar ik kan niet ontkennen dat veel Iraanse christenen blij zijn met de Amerikaanse aanval”, reageert Farshid. Lees ook: "Veel Iraanse christenen zijn blij met de aanval van Trump".

Luister het hele gesprek in de podcast vanaf minuut 1.


Cvandaag podcast
- Cvandaag podcast: wat heeft de opkomst van evangelische megakerken te zeggen?
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Er is in Iran een grote opwekking, geleid door vrouwen: https://www.youtube.com/watch?v=rXLjwFdr4eU&t=2s