cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
orgaandonatie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 december 2019 door NPV Zorg

NPV ontwikkelt digitale keuzehulp over orgaandonatie

De keuze maken om wel of geen orgaandonor te willen zijn, is voor veel mensen moeilijk. Het is een ingrijpende beslissing die veel vragen kan oproepen. Welke afwegingen spelen er bij de keuze om orgaandonor te worden, of juist niet? Wat betekent het voor het stervensproces als je je organen afstaat? En wat is de emotionele impact voor nabestaanden? Het antwoord op deze vragen is niet altijd eenvoudig, maar wel belangrijk. Zeker nu het actieve donorregistratiesysteem op 1 juli 2020 wordt ingevoerd. Om mensen bij die keuze te kunnen ondersteunen, heeft de NPV een digitale keuzehulp over orgaandonatie ontwikkeld. In de keuzehulp wordt duidelijk hoe orgaandonatie precies werkt, wat de dilemma’s zijn en welke ethische en Bijbelse overwegingen een rol spelen.

De NPV geeft vaak lezingen en workshops over orgaandonatie. Rineke Heij, waarnemend manager van de afdeling Advies & Toerusting van de NPV: "Tijdens deze bijeenkomsten merken we dat mensen over orgaandonatie na willen denken, maar niet goed weten welke informatie voor hen belangrijk is en welke Bijbelse en ethische aspecten een rol kunnen spelen. Tegelijkertijd komt orgaandonatie dichtbij: het heeft te maken met jouw lichaam en in veel gevallen ook met jouw levenseinde. We merken dat een bijeenkomst mensen helpt bij het nadenken hierover. Met een digitale keuzehulp kunnen we nog meer mensen van dienst zijn en hen ondersteunen in het persoonlijke denkproces."

De digitale keuzehulp kan gemaakt worden op ieder moment en bestaat uit opdrachten, informatie, gespreksvragen, filmfragmenten, ervaringsverhalen en bijdragen van deskundigen. De onderwerpen die aan bod komen variëren van praktische informatie over het proces van orgaandonatie tot handvatten voor ethische dilemma’s. Dit helpt mensen te ontdekken wat voor hen belangrijk is bij het maken van een keuze over orgaandonatie. Bijbelse waarden en normen zijn hierbij de leidraad. Na het afronden van de keuzehulp wordt duidelijker welke keuze bij iemand past.

De keuzehulp is bedoeld voor alle mensen die hun keuze over orgaandonatie moeten vastleggen:
- Jongeren die 18 jaar worden en door de overheid worden uitgenodigd om hun keuze vast te leggen in het Donorregister;
- Mensen die nog geen keuze hebben vastgelegd, maar van wie dat in 2020 wel wordt gevraagd.

De digitale keuzehulp is gratis beschikbaar via deze website

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen