cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
EO logo
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 juli 2019 door EO Duidelijk

EO Duidelijk bouwt beweging voor handhaving grondslag en doel EO uit

De christelijke beweging EO Duidelijk heeft dinsdag een nieuw blog in het leven geroepen om daarop EO-programma’s met een vrijzinnige boodschap te analyseren. Een team van vrijwillige redacteuren bespreekt de uitgezonden programma’s als die in strijd zijn met de christelijke grondslag en doelstelling van de omroep. De reden daarvoor is dat het laatste niet is toegestaan volgens de statuten van de EO. Dat is volgens EO Duidelijk nu regelmatig het geval. Op deze weblog wil men daar aandacht voor vragen, in de hoop dat de EO-directie en het bestuur van deze koerswijziging terugkomt. Zolang de EO niet stopt met het uitzenden van dergelijke vrijzinnige programma’s zal dit volgens hen nodig zijn.

EO Duidelijk is een aantal jaren geleden gestart door een aantal mensen die nu in de Ledenraad zitten om de recente koerswijziging van de Evangelische Omroep terug te draaien. Deze koerswijziging omvat het EO-besluit om voortaan ook programma’s met een vrijzinnige boodschap uit te zenden en daarbij de statutaire grondslag en doelstelling terzijde te stellen. De Facebookpagina en de nieuwe blog is nu in beheer bij vrijwilligers met hetzelfde doel als de oorspronkelijke initiatiefnemers van EO Duidelijk, namelijk het aandringen bij de directie om het besluit om het roer om te gooien terug te draaien.

De eerste programmabespreking op de blog is een recente aflevering van EO-programma Het Vermoeden, dat op 9 juni uitgezonden werd. Hierin werd een multireligieus geloof verkondigd dat volgens de initiatiefnemers haaks staat op het evangelie van Jezus Christus als de Weg, de Waarheid en het Leven. EO Duidelijk is op zoek meer vrijwilligers die willen helpen om ook andere programma’s met een vrijzinnige verkondiging te analyseren.

In de statuten van de EO staat dat geen enkel programma in strijd mag zijn met de grondslag (artikel 4, lid 2). De grondslag is een samenvatting van het Evangelie van Jezus Christus (artikel 2) als samenvatting van het christelijke geloof. Dit wordt nog eens extra kracht bijgezet door de bepaling dat de “verkondiging van het Koninkrijk Gods”, door de prediking van het evangelie van Jezus Christus, “dat men slecht binnen kan gaan langs de weg van wedergeboorte en bekering, centraal zal worden gesteld” (artikel 3, lid 1, 2). In aansluiting hierop moeten alle bestuurders en andere personeelsleden van de omroepvereniging en het bedrijf, zonder enig voorbehoud, instemmen met de grondslag van de EO en die in leer en leven onderschrijven (artikel 36).

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

g
Gelukkig zenden de meeste providers ook Family7 uit. Bij Ziggo is dit net 230.