cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 juni 2019 door Jeffrey Schipper

Eerste CGK-vrouw bevestigd als ambtsdrager; CGK-predikant spreekt van "zwarte dag"

Ineke Tamminga is zondag bevestigd als ouderling. Een historisch moment omdat voor het eerst binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) een vrouwelijke ambtsdrager is bevestigd. Dat gebeurde in de samenwerkingsgemeente van christelijke gereformeerden en vrijgemaakt gereformeerden in IJmuiden, meldt het Reformatorisch Dagblad.

Binnen de CGK is al langere tijd rumoer over de kwestie 'vrouw in het ambt'. De CGK/NGK-samenwerkingsgemeente Kruiskerk in Arnhem gaat zijn principebesluit uit 1996 dat er vanuit de Bijbel ruimte is voor vrouwelijke ambtsdragers op korte termijn in praktijk brengen. Eerder dit voorjaar nam de CGK/NGK-gemeente van Nieuwegein hetzelfde besluit als Arnhem. Deze besluiten stuiten op verzet bij behoudende CGK-predikanten. Zo stelde ds. C. P. de Boer vorige week dat gemeenten die vrouwelijke ambtsdragers bevestigen zich buiten het kerkverband plaatsen.

In het RD bekritiseert ds. J. G. Schenau het besluit van de kerkelijke gemeente in IJmuiden, omdat de kwestie nog op de generale synode behandeld gaat worden. "Een gemeente die niet wil wachten, hecht blijkbaar minder waarde aan wat meerdere vergaderingen besluiten kiesrecht hebben." De CGK-predikant uit Nunspeet werd vrijdag gekozen als preses (voorzitter) van de generale synode van de CGK. Hij benadrukt dat "de afspraak is dat vrouwelijke leden van de gemeente geen passief kiesrecht hebben."

Binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) - het kerkverband waarmee in IJmuiden wordt samengewerkt - mogen vrouwen sinds 2017 aan de slagals diaken, ouderling en predikant. Voormalig CGK-synodepreses ds. P. D. J. Buijs benadrukte eerder dat in samenwerkingsgemeenten "de minst ver strekkende kerkorde" geldt. Bovendien spraken de CGK in 1998 uit dat volgens de Bijbel "het gezaghebbend leidinggeven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt.” Dit besluit is tot op de dag van vandaag niet herzien.

Afgelopen zaterdag kwamen honderdvijftig ambtsdragers van Bewaar het Pand in Sliedrecht bijeen. Bewaar het Pand vertegenwoordigt aanhangers van de behoudende vleugel binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). De Dordtse dominee ds. A. van der Zwan sprak van "een zwarte dag voor ons kerkverband", citeert het Nederlands Dagblad. Van der Zwan zou graag zien dat de broeders nog dezelfde dag zich in een gezamenlijk schrijven richten tot de gemeente in IJmuiden: waar zijn jullie mee bezig? Ieder die het op zijn hart heeft, is gevraagd persoonlijk richting de kerkenraad van IJmuiden te reageren.

"Het is belangrijk als ­synode een duidelijke uitspraak te krijgen", stelde ds. G. R. Procee uit Middelharnis. "Komt die er niet, dan heeft dat gevolgen voor het kerkverband. We zijn aan de grens gekomen, we kunnen zo niet verder."

Beluister hier de recente CIP Podcast over de crisis binnen de CGK:


CGK-crisis
- Behoudende CGK-dominees vrezen 'geitenpaadjes om ingrijpende maatregelen te voorkomen'
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers
Meer over CGK-crisis »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Een zwarte dag. Wanneer zal de kandelaar weggenomen worden?