Woordvoerder Open Doors: "Hopelijk gaan christen niet uit verdriet en wanhoop terug slaan"
Na de reeks van aanslagen in Sri Lanka heerst er in het land vooral veel onrust en onzekerheid. Klaas Muurling, woordvoerder van Open Doors, schoof dinsdagavond aan bij Uitgelicht! van Family7 om te vertellen over de situatie in het land.
Muurling krijgt in de uitzending de vraag of hij deze grote aanslag met Pasen had verwacht. "Nee. Sterker nog, afgelopen donderdag hebben we als Open Doors een bericht de wereld in gestuurd met een gebedsoproep. We riepen daarin op om te bidden voor bescherming en veiligheid voor christenen met Pasen. We zien namelijk door de jaren heen dat tijdens hoogtijdagen van de kerk de vervolgde christenen én hun kerk worden aangevallen. We hebben dat gezien in Pakistan, Irak, India, Oezbekistan, Egypte en andere landen. Maar dat dit in Sri Lanka zou gebeuren, hebben we niet voor mogelijk gehouden."
De woordvoerder kan niet goed inschatten of 'vergelding voor Christchurch' een logische verklaring is. "Dan betekent dat dit in paar weken tijd opgezet moet zijn. Als we kijken naar Sri Lanka en wat daar gebeurt aan christenvervolging, gaat het vooral over aanvallen van radicale boeddistische monniken op kerken en pastors. Dat is op kleine schaal, maar natuurlijk wel heel dramatisch voor de betrokkenen. Dan hebben we het over de vernieling van een kerk of het slaan van een pastor. Dat is van een heel andere orde dan wat we nu zien met die bomaanslagen. Bovendien zijn ze gecoördineerd. Daar zit een planning en een netwerk achter. Dat vind je niet in Sri Lanka."
De gevolgen kunnen volgens Muurling behoorlijk groot zijn. "Na de burgeroorlog van tien jaar geledenzijn er al zoveel wonden geslagen in de gemeenschap tussen mensen. Daar hebben christenen ook het nodige van meegekregen. Wat er nu gebeurt, herinnert daar weer aan en slaat wonden open. Er zijn tegenstellingen tussen boeddhisten, christenen en moslims. Die kunnen hierdoor versterkt worden, maar misschien ook afgezwakt worden. Wat we nu zien in Sri Lanka is dat de gemeenschap solidair is met de rouwenden. Er worden zwarte en witte vlaggen opgehangen uit solidariteit. Winkels en banken sluiten uit solidariteit. Mensen gaan van de ene begrafenis naar de ander. Ook worden er posters en foto's opgehangen als steunbetuiging.
Er is tegelijkertijd het gevaar dat mensen het recht in eigen hand nemen. Inmiddels is bekend dat het geweld uit de moslimhoek komt. Het is te hopen dat mensen zich kunnen beheersen en dat ook christenen uit hun verdriet en wanhoop niet ineens terug gaan slaan. Het kan alle kanten op en daarom is ons gebed nodig."
Praatmee