cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 april 2019 door Jeffrey Schipper

NGK-predikant: "Uitspraak Herman Selderuis doet aan het bewaren van eenheid CGK meer kwaad dan goed"

‘Iets is goed of niet goed. Het kan niet volgens de Schrift, of wel’. Deze uitspraak deed prof. dr. Herman Selderhuis om de 'crisis' (zijn eigen woorden, red.) in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) bloot te leggen. Maar die uitspraak doet het bewaren van de eenheid meer kwaad dan goed, stelt Jan Mudde, Nederlands-gereformeerd predikant in Haarlem, in het Nederlands Dagblad.

"Iets is goed of niet goed. Het kan niet volgens de Schrift, of wel.’ Die uitspraak verraadt ook een veel te simpele visie op de heilige Schrift zelf en het gebruik daarvan in kwesties die tegenwoordig in onze cultuur en kerken spelen. Ze suggereert een klaarheid, die er simpelweg niet is. De uitleg en toepassing van de Schrift is geen exacte wetenschap en de Bijbel is geen boek met tijdloze waarheden. Hij is niet de laatste update van ons navigatiesysteem waarin we alleen maar onze bestemming hoeven in te voeren, waarna we het aan onze ‘alwetende’ en altijd onverstoorbare Tom kunnen overlaten om ons dwars door het complexe wegennet heen naar onze plaats van bestemming te brengen.

‘Iets is goed of niet goed. Het kan niet volgens de Schrift, of wel’ is om nog een reden een verkeerd uitgangspunt, wanneer broers en zussen die oprecht naar Gods Woord willen horen met elkaar van mening verschillen. Als er kwesties spelen in Christus’ kerk, hanteert de apostel Paulus een ander motto: ‘kennis maakt verwaand, alleen de liefde bouwt op.’ Paulus lost ‘kwesties’ niet op via de band van de kennis, maar leert daarmee om te gaan in de weg van de liefde. Immers, ‘onvolkomen is ons kennen en onvolkomen ons profeteren’. Mede daarom zouden synoden en landelijke vergaderingen uiterst voorzichtig moeten zijn met het leggen van een bijbelse waarheidsclaim op een bepaald besluit of bepaalde standpuntbepaling."

Binnenkort stelt de Ankergemeente in Nieuwegein de ambten open voor vrouwen. Daarmee is de kans groot dat deze CGK/NGK-samenwerkingsgemeente dit voorjaar als eerste gemeente in de CGK vrouwelijke ambtsdragers krijgt. Maar van de samenwerkingsgemeenten wordt sinds de synode van 1998 echter verwacht dat zij zich houden aan de minst vérgaande kerkorde, benadrukte CGK-synodepreses P. D. J. Buijs deze week nogmaals. Dat is in deze kwestie die van de CGK. Herman Selderhuis vond het om die reden tijd voor een statement.

Lees de volledige blog van Jan Mudde in het Nederlands Dagblad.


CGK-crisis
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers
- Deputaatschap CGK bevestigt: CGK-gemeenten met vrouwelijke ambtsdragers mogen vermaand worden
Meer over CGK-crisis »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

T
Gods Woord is inderdaad geen wiskundeboek. Maar Gods Woord staat wel oneindig ver boven: (1). belijdenis geschriften ,(2). de hedendaagse cultuur en (3). hetgeen de wereld (menselijke samenleving) vindt.