3 trends naar aanleiding van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging

Nieuws16 januari 2019 Open Doors
China politie

Bij het samenstellen van de nieuwste Ranglijst Christenvervolging vallen drie dingen op. Wetgeving om godsdienst strenger te controleren (1). Ultranationalistische regeringen leggen christendom aan banden (2). Radicale islam trekt vanuit het Midden-Oosten naar Afrikaanse sub-Sahara (3).

Trend 1: Wetgeving om godsdienst strenger te controleren
Voor het achttiende jaar op rij is Noord-Korea de nummer 1 in christenvervolging. Dit meest autoritaire regime in de wereld stelt dat alleen de leiders van het land vereerd mogen worden. Wie dat weigert te doen, pleegt een misdaad. De trend dat de staat de dienst uitmaakt en bepaalt hoe het aanhangen van een godsdienst er uit moet zien, zien we in meer landen opkomen.

Ondersteunend daarbij is de beschikbaarheid van technologie, waardoor overheden in toenemende mate de bevolking in de gaten kan houden, bijvoorbeeld door gezichtsherkenning of het gebruik van elektronische chips. Dat wordt het duidelijkst zichtbaar in China, een land dat stijgt van de 43e naar de 27e plek op de Ranglijst Christenvervolging.

Op 1 februari 2018 werd nieuwe wetgeving van kracht, die onder meer verbiedt dat kinderen en jongeren nog enige vorm van godsdienstonderwijs krijgen. Er mocht geen zondagsschool meer gegeven worden, zomerkampen werden geannuleerd en kerken moesten gedwongen posters ophangen waarop staat dat mensen onder de 18 niet naar binnen mogen.

In maart 2018 besloot president Xi Jinping dat hij voor onbepaalde tijd aan de macht blijft. Het is voor het eerst sinds Mao dat een leider zichzelf dit toestaat. Daarnaast is er een reglement opgesteld met daarin de visie op het Chinese christendom voor de komende vijf jaar. Ook buigt de communistische partij zich vanaf nu over godsdienstzaken, terwijl daar voorheen een aparte instantie voor was.

Andere voorbeelden van landen die, net als president Xi, religie proberen te gebruiken als een instrument voor stabiliteit in het land, zijn Rusland (nieuw binnen op plaats 41), Laos (plaats 19) en Vietnam (plaats 20). In Vietnam werd vorig jaar op 1 januari een nieuwe wet aangenomen die godsdienstvrijheid verder aan banden legt. Vietnam behandelt godsdienst als een sociaal probleem en een potentiële dreiging voor de nationale veiligheid. Ook is er een uitgebreide bureaucratie in het leven geroepen, het comité van religieuze zaken, wiens positie stevig verankerd ligt in het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Een laatste voorbeeld van toenemende staatsinmenging op het terrein van godsdienst zien we in Myanmar, dat stijgt van 24 naar 18 op de Ranglijst Christenvervolging. De eerste rooms-katholieke kardinaal in het land stelt dat ‘het leger gedurende de decennia van gewapende conflicten religie heeft gemaakt tot een middel van [etnische] onderdrukking’. Meer dan 100.000 leden die behoren tot de overwegend christelijke Karen-stam verblijven in vluchtelingenkampen net over de grens met Thailand. Duizenden zijn gedood en ten minste 120.000 mensen zijn ontheemd in de staat Kachin, waar de meerderheid van de bevolking christen is.

Waar christenen in de minderheid zijn, liggen ze in toenemende mate onder vuur en worden ze door overheden en de maatschappij gezien als ‘westers’ en bestempeld als ‘aliens’.

Trend 2: In een ultranationalistische samenleving worden christenen gezien als ‘aliens’
In een toenemend aantal landen verandert nationalisme in ultranationalisme. Deze ontwikkeling zorgt er niet alleen voor dat minderheidsgroeperingen een bedreiging vormen, het werkt ook agressie in de hand om deze minderheden te dwingen hun identiteit te verloochenen of zelfs het land te verlaten. Waar christenen in de minderheid zijn, liggen ze in toenemende mate onder vuur en worden ze door overheden en de maatschappij gezien als ‘westers’ en bestempeld als ‘aliens’.

Deze trend is heel duidelijk zichtbaar in India, dat dit jaar op plaats 10 in de Ranglijst Christenvervolging staat. Ook hier is wetgeving ingevoerd die ruimte biedt aan een ultranationalistische agenda. De hindoenationalistische BJP-partij proclameert radicaal hindoeïstisch gedachtegoed: een Indiër hoort hindoe te zijn. Acht van de 29 Indiase deelstaten hebben zogenaamde ‘antibekeringswetten’ ingevoerd. Wie zich wil bekeren van het hindoeïsme naar een andere godsdienst moet dat onder meer melden bij de lokale autoriteiten, waarbij een soort opzegtermijn ingaat van een maand. Daarnaast vindt er een gesprek plaats met een overheidsambtenaar.

Zowel in India als in andere landen worden ‘buitenlandse’ instituten, zoals christelijke scholen, ziekenhuizen, wees- en opvanghuizen en soms zelfs kerken, aan banden gelegd. Onder vernieuwde wetgeving moeten zij in veel gevallen hun deuren sluiten. Zo werden in 2018 opvanghuizen gerund door de Mother Teresa’s Missionaries of Charity onderworpen aan een grondige inspectie nadat een non en een medewerker in één van de huizen werden beschuldigd van illegale kinderhandel.

Buurlanden Nepal en Bhutan hebben eveneens ondervonden dat een beroep doen op de nationale religieuze identiteit, respectievelijke hindoeïstisch en boeddhistisch, een werkzame formule is om hun eigen positie en macht een boost te geven. Dat is in het bijzonder effectief in landelijke gebieden.

Ook president Erdogan van Turkije heeft laten zien dat hij een ultranationalistisch sentiment kan opwekken. Toen de zaak rondom de Amerikaanse voorganger Andrew Brunson in het nieuws kwam, was de regering van president Erdogan druk bezig de Verenigde Staten ervan te beschuldigen de natie te ondermijnen. Deze uitlatingen zorgen ervoor dat Turkse christenen voorzichtig moeten zijn, in het bijzonder gelovigen die niet behoren tot de historische Armeense of Griekse kerk. In Turkije wordt het christendom gezien als een westerse godsdienst en in het bijzonder evangelische christenen worden gezien als mensen die banden hebben met Amerika.

Terwijl IS en andere militante moslimbewegingen terrein verliezen in het Midden-Oosten, is het zorgwekkend om te zien dat het gedachtegoed uit deze groeperingen zich verspreidt in landen in de Afrikaanse sub-Sahara.

Trend 3: Radicale islam trekt vanuit Midden-Oosten naar Afrikaanse sub-Sahara
Terwijl IS en andere militante moslimbewegingen terrein verliezen in het Midden-Oosten, is het zorgwekkend om te zien dat het gedachtegoed uit deze groeperingen zich verspreidt in landen in de Afrikaanse sub-Sahara. De regio vormt een van ’s werelds grootste veiligheidsuitdagingen met zwak bestuur, armoede en toenemend radicaal islamitisch gedachtegoed. Strijders met radicale ideologieën hebben zich verenigd in talloze splintergroeperingen in deze regio. Zo is er de extreem gewelddadige splintergroepering Islamic State West Africa Province die zich heeft losgemaakt van Boko Haram. Het inlijven van christelijke meisjes en vrouwen is onderdeel van hun strategie.

In de sub-Sahara zijn zeker dertig gewelddadige islamitische groeperingen actief. De meeste groeperingen plegen in meer dan één land geweld. Sinds 2017 hebben islamitische militanten in toenemende mate voet aan de grond gekregen in Egypte, Somalië, Libië en Jemen. Ze rekruteren er nieuwe strijders en winnen er stukje bij beetje aan grondgebied. In Mali, Burkina Faso en andere landen zijn buitenlandse christelijke hulpverleners gegijzeld.

In Egypte was de boodschap duidelijk: IS wilde in de Sinaï de koptische kerk wegvagen. Andere islamitische groeperingen bombardeerden een kerk en vielen tot twee keer toe op dezelfde weg een bus aan met pelgrims en doodden hen. Hoewel enkele daders zijn veroordeeld, lijkt de roep van de koptische kerk om betere bescherming aan dovemans oren gericht bij de regering.

In Somalië heeft een aan IS verwante groepering meer dan 200 strijders ingelijfd die zijn gevlucht uit Irak en Syrië. Ook zitten er ex-strijders van de Somalische al-Shabaab bij. De groepering heeft Somalië als uitvalsbasis gekozen, omdat er geen centraal gezag is in het land. Volgens de katholieke bisschop van Mogadishu is dit een goede mogelijkheid in de zoektocht van deze groepering naar een islamitische staat. “Op zijn minst kunnen ze hun ideologie verder vorm geven zonder obstakels”, aldus de bisschop. Er zijn slechts enkele honderden christenen onder de Somalische bevolking van 10 miljoen mensen. Zij beleven hun geloof in het diepste geheim. Het sterke stammenkarakter van de Somalische gemeenschap zorgt ervoor dat moslims die zich tot het christendom bekeren waarschijnlijk heel snel worden ontdekt door hun familie en vrienden. Zij riskeren de dood.

Libië, dat te boek staat als ‘mislukte staat’, blijft bijzonder gevaarlijk, in het bijzonder voor migranten uit landen in de sub-Sahara. Velen van hen zijn christen. Uit betrouwbare bronnen, die vanwege veiligheid anoniem blijven, weet Open Doors dat ten minste tien christenen zijn vermoord om hun geloof. Deze moorden kregen geen media-aandacht, in tegenstelling tot het nieuws van de 21 kopten die werden gedood op een Libisch strand in 2015.

Jemen, dat het kruispunt vormt tussen Afrika, het Midden-Oosten en Azië is het armste Arabische land. De sharia maakt er de dienst uit. De meeste buitenlandse christenen en migranten die in het land werkten, hebben Jemen verlaten. Er is een kleine, maar groeiende kerk van inheemse christenen met een moslimachtergrond. Volgens deskundigen heeft het geweld dat ook in Jemen aan de orde van de dag is de kerk niet uiteengeslagen. Dat was wel de verwachting, zeker in de omstandigheden van extreme honger.

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

dakloze
Column

Een mooie opdracht: Jezus zichtbaar maken in contact met daklozen

In de straat kwamen we meerdere mensen tegen die zichtbaar onder invloed van het een of ander waren. Eenmaal binnen hadden we vol zicht op een continue stroom mannen en vrouwen die een smoezelig pand - binnen bevond zich een bordeel - in gingen en ee

Ds. Bram Hofland
Opinie

Van een écht gesprek was tijdens het CGK-convent geen sprake

Afgelopen zaterdag waren we met bijna 400 leden van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) bij elkaar. Een familiegesprek. Hoognodig: want zoals het soms in families kan gaan zijn we met een heel aantal niet ‘on speaking terms’. Sommige familiele

Partijkantoor ChristenUnie
Nieuws

Partijkantoor ChristenUnie beklad met antisemitische leuzen

Het partijkantoor van de ChristenUnie is beklad met antisemitische leuzen. Dat maakte CU-leider Mirjam Bikker vandaag in het radioprogramma Sven op 1 bekend. Volgens de NOS werd het partijkantoor onder meer beklad met de leus ‘vieze genocidegoedprate

Hugo de Jonge
Nieuws

Minister: Gemeente mag vrije meningsuiting waker abortuskliniek inperken en andere plek toewijzen

Het is mogelijk dat een gemeente een waker bij een abortuskliniek naar een andere plaats stuurt, ook als het gaat om een eenmensprotest. Dat stelt minister Hugo de Jonge naar aanleiding van Kamervragen van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk. Volgens De J

Ds. D.A. Pater
Video

HHK-predikant deelt bekering van Iraanse moslim: "De kracht van het kruis was onweerstaanbaar"

"Hij zei: 'Voor mij was het aanbod van God in het kruis zo onweerstaanbaar.' Hij riep tot God om hem om Jezus' wil genadig te zijn. Hij vertelde dat vrijwel onmiddellijk de last van zijn vroegere leven van hem afgenomen werd. Die verlichting ging gep

Ds. Peter Sinia en dr. Teun van der Leer
Podcast

Cvandaag podcast: waarom de (kinder)doop opnieuw actueel is

De (kinder)doop kwam eerder dit jaar ter sprake tijdens de synode van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). "We proberen als kind gedoopte gelovigen die verlangen naar de geloofsdoop tegemoet te komen, ondanks dat onze belijdenisschriften dat ni

Zeldzame 2000 jaar oude Joodse kleitablet
Nieuws

Zeldzame 2000 jaar oude Joodse kleitablet gevonden op Tempelberg

De archeologen Gabriel Barkay en Zachi Dvira hebben op de Tempelberg in Jeruzalem een bijzondere vondst gedaan. Het gaat om een 2000 jaar oude kleitablet die een Griekse inscriptie bevat en voorzien is van een afbeelding van een wijnkruik. De vondst

Minister Weerwind
Nieuws

Motie SGP en NSC tegen versoepeling transgenderwet krijgt meerderheid; minister weigert uitvoering

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde deze week in met een motie van NSC en SGP om een voorstel voor het versoepelen van de veelbesproken transgenderwet weer in te trekken. Minister Weerwind van Rechtsbescherming gaf echter direct aan de motie n

Meerartikelen

mensen in india
Nieuws

Christenen vasten en bidden voor verkiezingen India en vrezen voor toename vervolging

Afgelopen vrijdag begonnen in India de grootste verkiezingen ooit in de wereldgeschiedenis. Christenen in het land gebruiken de periode om te vasten en te bidden. Ze hopen op Gods leiding en bescherming in een land waar de vervolging vanwege hun gelo

Jeremia 31:31
Verdieping

De klagende profeet Jeremia is geen zeurpiet

Jezus heeft geleden. Jeremia ook. Deze profeet was de man die het lijden kende. Hij was de profeet die de val en de verwoesting van de stad Jeruzalem en de ondergang van de tempel van Salomo meemaakte.   In het boek Klaagliederen lees je over zijn im

Ds. H. J. van Marle
Nieuws

Hersteld hervormd Rijssen hoopt op komst ds. H. J. van Marle

Ds. H. J. van Marle (foto) denkt de komende weken na over een mogelijk vertrek uit Staphorst. De hersteld hervormde predikant heeft een beroep uit Rijssen ontvangen. In de Westerkerk is hij in beeld als opvolger van de naar Katwijk aan Zee vertrokken

Calvijn College
Nieuws

Reformatorische leerlingen bekogelen politie met zwaar vuurwerk en eieren

Een groep leerlingen van het Calvijn College in Krabbendijke zorgde dinsdagochtend voor onrust door zwaar vuurwerk en eieren naar de politie te gooien. Er werd door een groepje van ongeveer twintig leerlingen zelfs een stuk zwaar en illegaal vuurwerk

Ds. M.C. (Marco) Batenburg
Nieuws

Dominee Marco Batenburg nieuwe directeur IZB

Ds. M.C. (Marco) Batenburg uit Gouda wordt per 1 september 2024 de nieuwe directeur-bestuurder van de IZB. Tijdens de Algemene Ledenvergadering, op 6 juni aanstaande, zal hij door de Raad van Toezicht worden voorgedragen als opvolger van ds. J.A. (Sj

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Gloria Lie Kwie Sjoe

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' deelt Gloria Lie Kwie Sjoe ervaringen uit haar jeugd en vertelt ze onder meer hoe het kinderwerk in Suriname dankzij kinderboekenschrijfster Else Vlug een echte 'boost' kreeg. Ook geeft Gloria praktische

Gert van Vliet
Opinie

Christenen zijn niet geroepen om terug te kruipen in de kooi van Rome

“Vlak voor Jezus’ wederkomst, zullen veel protestanten als vanzelf weer terugkruipen in de kooi van Rome” (John Bunyan). Profetische woorden van de schrijver van De Christenreis, het bekende boek wat velen tot zegen is geweest. Deze woorden blijken w

Cedric Kanana
Levensverhaal

Het bekeringsverhaal van een ex-imam: "Waarom zou je het niet eens met Jezus wagen?"

“Het bloed van Jezus reinigt mij. Ik prijs U, mijn Verlosser.” "Ik hoorde haar deze woorden zingen toen ik de kerk naderde. Toen ze mij zag, liet het meisje dat op de trommel speelde, haar stokken vallen en rende schreeuwend weg alsof ze een geest ha

Dr. Bert Loonstra
Opinie

Het convent: een geloofsdaad om de impasse in de CGK te doorbreken

We hebben er lang naar uitgekeken. Er is veel over gepraat. De betrokkenheid was hoog. Kerkenraden hebben hun gemeente vooraf geïnformeerd. Er is voor gebeden. In een van de kerken is een gebedsketen gevormd: elk kwartier zou vanuit de gemeente een g

Het kruis, inzet: Alfred C. Bronswijk
Interview

Theoloog deelt ontdekking over vergeten kruisboodschap van Christus

Loop je een rooms-katholieke kerk binnen, dan valt het nauwelijks meer op: Jezus hangt lijdend aan het kruis. Betreed je een protestantse kerk, dan is vaak slechts een leeg kruis zichtbaar. Alfred C. Bronswijk schreef het boek ‘Het Kruis: Biografie v

Enquête toont aan dat katholieke priesters steeds jonger gewijd worden
Nieuws

Enquête toont aan dat katholieke priesters steeds jonger gewijd worden

Jonge katholieke mannen die later dit jaar tot priester worden gewijd, zijn jonger dan gemiddeld. Dat blijkt uit een nieuwe enquête die onlangs door de United States Conference of Catholic Bishops werd vrijgegeven. Daarnaast stellen veel toekomstige

CGK-convent
Video

Terugkijken: unieke landelijke vergadering CGK

Afgelopen zaterdag kwamen vertegenwoordigers van alle kerken binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) samen in een convent. Deze bijzondere bijeenkomst was bedoeld om te peilen hoe de kerken de toekomst van het kerkverband zien. In paneldisc