3 trends naar aanleiding van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging

Nieuws 16 januari 2019 Open Doors
China politie

Bij het samenstellen van de nieuwste Ranglijst Christenvervolging vallen drie dingen op. Wetgeving om godsdienst strenger te controleren (1). Ultranationalistische regeringen leggen christendom aan banden (2). Radicale islam trekt vanuit het Midden-Oosten naar Afrikaanse sub-Sahara (3).

Trend 1: Wetgeving om godsdienst strenger te controleren
Voor het achttiende jaar op rij is Noord-Korea de nummer 1 in christenvervolging. Dit meest autoritaire regime in de wereld stelt dat alleen de leiders van het land vereerd mogen worden. Wie dat weigert te doen, pleegt een misdaad. De trend dat de staat de dienst uitmaakt en bepaalt hoe het aanhangen van een godsdienst er uit moet zien, zien we in meer landen opkomen.

Ondersteunend daarbij is de beschikbaarheid van technologie, waardoor overheden in toenemende mate de bevolking in de gaten kan houden, bijvoorbeeld door gezichtsherkenning of het gebruik van elektronische chips. Dat wordt het duidelijkst zichtbaar in China, een land dat stijgt van de 43e naar de 27e plek op de Ranglijst Christenvervolging.

Op 1 februari 2018 werd nieuwe wetgeving van kracht, die onder meer verbiedt dat kinderen en jongeren nog enige vorm van godsdienstonderwijs krijgen. Er mocht geen zondagsschool meer gegeven worden, zomerkampen werden geannuleerd en kerken moesten gedwongen posters ophangen waarop staat dat mensen onder de 18 niet naar binnen mogen.

In maart 2018 besloot president Xi Jinping dat hij voor onbepaalde tijd aan de macht blijft. Het is voor het eerst sinds Mao dat een leider zichzelf dit toestaat. Daarnaast is er een reglement opgesteld met daarin de visie op het Chinese christendom voor de komende vijf jaar. Ook buigt de communistische partij zich vanaf nu over godsdienstzaken, terwijl daar voorheen een aparte instantie voor was.

Andere voorbeelden van landen die, net als president Xi, religie proberen te gebruiken als een instrument voor stabiliteit in het land, zijn Rusland (nieuw binnen op plaats 41), Laos (plaats 19) en Vietnam (plaats 20). In Vietnam werd vorig jaar op 1 januari een nieuwe wet aangenomen die godsdienstvrijheid verder aan banden legt. Vietnam behandelt godsdienst als een sociaal probleem en een potentiële dreiging voor de nationale veiligheid. Ook is er een uitgebreide bureaucratie in het leven geroepen, het comité van religieuze zaken, wiens positie stevig verankerd ligt in het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Een laatste voorbeeld van toenemende staatsinmenging op het terrein van godsdienst zien we in Myanmar, dat stijgt van 24 naar 18 op de Ranglijst Christenvervolging. De eerste rooms-katholieke kardinaal in het land stelt dat ‘het leger gedurende de decennia van gewapende conflicten religie heeft gemaakt tot een middel van [etnische] onderdrukking’. Meer dan 100.000 leden die behoren tot de overwegend christelijke Karen-stam verblijven in vluchtelingenkampen net over de grens met Thailand. Duizenden zijn gedood en ten minste 120.000 mensen zijn ontheemd in de staat Kachin, waar de meerderheid van de bevolking christen is.

Waar christenen in de minderheid zijn, liggen ze in toenemende mate onder vuur en worden ze door overheden en de maatschappij gezien als ‘westers’ en bestempeld als ‘aliens’.

Trend 2: In een ultranationalistische samenleving worden christenen gezien als ‘aliens’
In een toenemend aantal landen verandert nationalisme in ultranationalisme. Deze ontwikkeling zorgt er niet alleen voor dat minderheidsgroeperingen een bedreiging vormen, het werkt ook agressie in de hand om deze minderheden te dwingen hun identiteit te verloochenen of zelfs het land te verlaten. Waar christenen in de minderheid zijn, liggen ze in toenemende mate onder vuur en worden ze door overheden en de maatschappij gezien als ‘westers’ en bestempeld als ‘aliens’.

Deze trend is heel duidelijk zichtbaar in India, dat dit jaar op plaats 10 in de Ranglijst Christenvervolging staat. Ook hier is wetgeving ingevoerd die ruimte biedt aan een ultranationalistische agenda. De hindoenationalistische BJP-partij proclameert radicaal hindoeïstisch gedachtegoed: een Indiër hoort hindoe te zijn. Acht van de 29 Indiase deelstaten hebben zogenaamde ‘antibekeringswetten’ ingevoerd. Wie zich wil bekeren van het hindoeïsme naar een andere godsdienst moet dat onder meer melden bij de lokale autoriteiten, waarbij een soort opzegtermijn ingaat van een maand. Daarnaast vindt er een gesprek plaats met een overheidsambtenaar.

Zowel in India als in andere landen worden ‘buitenlandse’ instituten, zoals christelijke scholen, ziekenhuizen, wees- en opvanghuizen en soms zelfs kerken, aan banden gelegd. Onder vernieuwde wetgeving moeten zij in veel gevallen hun deuren sluiten. Zo werden in 2018 opvanghuizen gerund door de Mother Teresa’s Missionaries of Charity onderworpen aan een grondige inspectie nadat een non en een medewerker in één van de huizen werden beschuldigd van illegale kinderhandel.

Buurlanden Nepal en Bhutan hebben eveneens ondervonden dat een beroep doen op de nationale religieuze identiteit, respectievelijke hindoeïstisch en boeddhistisch, een werkzame formule is om hun eigen positie en macht een boost te geven. Dat is in het bijzonder effectief in landelijke gebieden.

Ook president Erdogan van Turkije heeft laten zien dat hij een ultranationalistisch sentiment kan opwekken. Toen de zaak rondom de Amerikaanse voorganger Andrew Brunson in het nieuws kwam, was de regering van president Erdogan druk bezig de Verenigde Staten ervan te beschuldigen de natie te ondermijnen. Deze uitlatingen zorgen ervoor dat Turkse christenen voorzichtig moeten zijn, in het bijzonder gelovigen die niet behoren tot de historische Armeense of Griekse kerk. In Turkije wordt het christendom gezien als een westerse godsdienst en in het bijzonder evangelische christenen worden gezien als mensen die banden hebben met Amerika.

Terwijl IS en andere militante moslimbewegingen terrein verliezen in het Midden-Oosten, is het zorgwekkend om te zien dat het gedachtegoed uit deze groeperingen zich verspreidt in landen in de Afrikaanse sub-Sahara.

Trend 3: Radicale islam trekt vanuit Midden-Oosten naar Afrikaanse sub-Sahara
Terwijl IS en andere militante moslimbewegingen terrein verliezen in het Midden-Oosten, is het zorgwekkend om te zien dat het gedachtegoed uit deze groeperingen zich verspreidt in landen in de Afrikaanse sub-Sahara. De regio vormt een van ’s werelds grootste veiligheidsuitdagingen met zwak bestuur, armoede en toenemend radicaal islamitisch gedachtegoed. Strijders met radicale ideologieën hebben zich verenigd in talloze splintergroeperingen in deze regio. Zo is er de extreem gewelddadige splintergroepering Islamic State West Africa Province die zich heeft losgemaakt van Boko Haram. Het inlijven van christelijke meisjes en vrouwen is onderdeel van hun strategie.

In de sub-Sahara zijn zeker dertig gewelddadige islamitische groeperingen actief. De meeste groeperingen plegen in meer dan één land geweld. Sinds 2017 hebben islamitische militanten in toenemende mate voet aan de grond gekregen in Egypte, Somalië, Libië en Jemen. Ze rekruteren er nieuwe strijders en winnen er stukje bij beetje aan grondgebied. In Mali, Burkina Faso en andere landen zijn buitenlandse christelijke hulpverleners gegijzeld.

In Egypte was de boodschap duidelijk: IS wilde in de Sinaï de koptische kerk wegvagen. Andere islamitische groeperingen bombardeerden een kerk en vielen tot twee keer toe op dezelfde weg een bus aan met pelgrims en doodden hen. Hoewel enkele daders zijn veroordeeld, lijkt de roep van de koptische kerk om betere bescherming aan dovemans oren gericht bij de regering.

In Somalië heeft een aan IS verwante groepering meer dan 200 strijders ingelijfd die zijn gevlucht uit Irak en Syrië. Ook zitten er ex-strijders van de Somalische al-Shabaab bij. De groepering heeft Somalië als uitvalsbasis gekozen, omdat er geen centraal gezag is in het land. Volgens de katholieke bisschop van Mogadishu is dit een goede mogelijkheid in de zoektocht van deze groepering naar een islamitische staat. “Op zijn minst kunnen ze hun ideologie verder vorm geven zonder obstakels”, aldus de bisschop. Er zijn slechts enkele honderden christenen onder de Somalische bevolking van 10 miljoen mensen. Zij beleven hun geloof in het diepste geheim. Het sterke stammenkarakter van de Somalische gemeenschap zorgt ervoor dat moslims die zich tot het christendom bekeren waarschijnlijk heel snel worden ontdekt door hun familie en vrienden. Zij riskeren de dood.

Libië, dat te boek staat als ‘mislukte staat’, blijft bijzonder gevaarlijk, in het bijzonder voor migranten uit landen in de sub-Sahara. Velen van hen zijn christen. Uit betrouwbare bronnen, die vanwege veiligheid anoniem blijven, weet Open Doors dat ten minste tien christenen zijn vermoord om hun geloof. Deze moorden kregen geen media-aandacht, in tegenstelling tot het nieuws van de 21 kopten die werden gedood op een Libisch strand in 2015.

Jemen, dat het kruispunt vormt tussen Afrika, het Midden-Oosten en Azië is het armste Arabische land. De sharia maakt er de dienst uit. De meeste buitenlandse christenen en migranten die in het land werkten, hebben Jemen verlaten. Er is een kleine, maar groeiende kerk van inheemse christenen met een moslimachtergrond. Volgens deskundigen heeft het geweld dat ook in Jemen aan de orde van de dag is de kerk niet uiteengeslagen. Dat was wel de verwachting, zeker in de omstandigheden van extreme honger.

Praatmee

Beluister onze podcast

#366 Jeffrey & Martin Koornstra over een zieke kerk, herleving in de kerk en opwekking
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

indonesie
Nieuws

Twee kerkbouwers doodgeschoten in Indonesië

Twee Indonesische bouwvakkers zijn op brute wijze vermoord terwijl zij werkten aan de bouw van een kerk. Het incident vond plaats op 4 juni in het dorp Kwantapo, district Asotipo, in de provincie Papoea. Dat schrijft International Christian Concern. 

Albanese
Nieuws

Christelijke partijen stellen Kamervragen na dreigbrief VN-rapporteur aan CvI

De christelijke partijen hebben samen met VVD en JA21 Kamervragen gesteld over de dreigende brief die VN-rapporteur Francesca Albanese naar Christenen voor Israël (CvI) stuurde. Daarin schreef ze onder meer dat CvI ‘waarschijnlijk’ betrokken is bij o

schreeuw om leven
Persbericht

Schreeuw om leven ontvangt voor het eerst meer dan één miljoen euro aan steun: "Diepe dankbaarheid"

In 2024 heeft Stichting Schreeuw om leven voor het eerst meer dan één miljoen euro aan inkomsten ontvangen. De stichting is diep dankbaar voor deze bijzondere mijlpaal en ziet hierin een bevestiging van de breed gedragen steun voor haar missie: het o

Kees van Helden
Opinie

Een mini-abortuspil als nieuwe anticonceptie

De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor natuurlijke anticonceptie. Vanuit de pro-abortuslobby wordt de stijging van het aantal abortussen speciaal toegeschreven aan falende natuurlijke anticonceptie. Op sociale media circuleren al een aan

PKN
Nieuws

Kritiek op PKN-statement over Gaza: 'Dit is lafheid'

Na de massale demonstratie ‘Trek een Rode Lijn’ afgelopen weekend, waarbij zo’n 150.000 mensen in Nederland de straat opgingen om het geweld in Gaza te veroordelen, is er forse kritiek ontstaan op de reactie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN

Ds. P. den Ouden
Video

HHK-predikant waarschuwt: "Als we de zaligheid bij onszelf zoeken, hebben we aan Jezus niet genoeg"

Als we de zaligheid bij onszelf zoeken, hebben we ten diepste niet genoeg aan het offer van de Heere Jezus. Dat stelde ds. P. den Ouden - hersteld hervormd predikant in Katwijk aan Zee - in een recente preek. "De Roomse Kerk zei: 'Je mag niet zomaar

Chris Develing
Video

Britse vrouwen niet langer strafbaar voor abortus na 24 weken: Chris Develing reageert

Het Britse Lagerhuis stemde deze week in met een wetswijziging waarbij vrouwen na 24 weken zwangerschap zonder strafrechtelijke vervolging voor abortus kunnen kiezen. Het wetsvoorstel werd met 379 stemmen vóór en 137 tegen aangenomen en gaat nu naar

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp stelt dat gelukkig worden een keuze is

Het woordenboek omschrijft geluk als 'gunstig toeval' en 'gunstige omstandigheid'. Simpel gezegd: je hebt het of je hebt het niet. Maar God zegt daar in Zijn Woord iets heel anders over, namelijk dat we gelukkig zullen worden als we Hem trouw blijven

Meerartikelen

Ds. A. J. Schalkoort
Video

Terugkijken: ds. A. J. Schalkoort beantwoordt Refoweb-vragen

Ds. A. J. Schalkoort is emerituspredikant binnen de Hersteld Hervormde Kerk (HHK). In deze aflevering van Pastorie Online, het programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, gaat ds. Schalkoort in op actuele geloofsvragen. Het thema van deze

Abigail en Gabriel
Nieuws

Ook Israëli's lijden: "We zijn oorlogsmoe"

"Veel Israëli's voelen zich nu, hoe paradoxaal ook, veiliger in Israël dan daarbuiten," zeggen medewerkers Abigail en Gabriel van organisatie Israel en de Bijbel. Ze vertellen over ‘7 oktober’, de spagaat van de Israëli’s, hun verdeeldheid, de trauma

Roudin
Levensverhaal

Hoop voor vluchtelingen: "Mijn hart is opengegaan en ik ben met liefde gevuld"

Roudin groeide op in een Koerdisch gezin in Aleppo. Toen zijn moeder op wonderbaarlijke manier genezen werd, kwam hij tot geloof in Jezus. Hij ervoer in de loop van zijn leven veel onderdrukking: eerst omdat hij Koerd was, later omdat hij christen wa

Manuel Voordewind
Video

Waarom is armoede de wereld nog niet uit?

Het lijkt een simpele vraag: waarom is armoede de wereld nog niet uit? Manuel Voordewind, adviseur bij christelijke hulporganisatie Tearfund, legt het je uit. Volgens organisatie Tearfund is armoede niet enkel gebrek aan geld en spullen. Het gaat ook

piri ceder
Nieuws

Christelijke partijen geschokt door motie GroenLinks/PvdA: "Heel verwerpelijk"

Een voorstel van GroenLinks/PvdA om geen verdedigingswapens meer naar Israël te sturen, leidde donderdag tot grote ophef in de Tweede Kamer. Ook christelijke politici waren verbijsterd en geschokt over het voorstel dat volgens hen tienduizenden onsch

CGK-synode
Nieuws

Vier CGK-predikanten spreken zich uit: ‘Er is geen grond om uiteen te gaan’

In aanloop naar de landelijke bijeenkomst van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) op 27 juni in Rijnsburg, doen vier predikanten van zogenoemde middengemeenten een vurige oproep aan hun kerkverband. Ze roepen op om niet te kiezen voor een breu

nicaragua
Nieuws

Christenen in Nicaragua steeds vaker slachtoffer van ernstige mishandeling in gevangenissen

Christelijke politieke gevangenen in Nicaragua worden in toenemende mate geconfronteerd met geweld, marteling en discriminatie. Dat meldt International Christian Concern, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen wereldwijd. In gevangeniss

Engelse kerk
Nieuws

Onderzoek: Christendom nog altijd grootste religie ter wereld, maar aandeel daalt

Hoewel het christendom nog altijd de grootste religie ter wereld is, neemt haar aandeel af. Dat blijkt uit  grootschalig onderzoek van het Pew Research Center. Daartegenover groeit het aantal moslims én ongelovigen. Islam groeit sneller dan het chris

Kees en Jan
Video

Zondag in Hour of Power is Kees Brouwer te gast

Zondag is Kees Brouwer te gast in Hour of Power. Zeven jaar geleden verloor hij zijn vrouw, daarna werd hij zelf ernstig ziek: PMSA, een progressieve spierziekte die lijkt op ALS. Inmiddels is Kees tot aan zijn strottenhoofd verlamd en zit hij in een

Terug naar de Bron
Persbericht

Christelijke organisaties bundelen krachten voor evangelisatiecampagne in Oud-Alblas

Drie christelijke organisaties uit de Alblasserwaard houden eind juni een aantal bijeenkomsten in een tent in Oud-Alblas. Ze doen dat onder de titel ‘Terug naar de Bron’. Hamburgers, uitleg over God en de Bijbel, kindertheater en veel samen zingen. D

Farshid Seyed Mehdi
Video

Terugkijken: Iraanse voorganger bespreekt impact Israëlische aanvallen op Iran

Israël en Iran zijn al meer dan tien jaar met elkaar in een conflict verwikkeld. Maar sinds vorige week voeren de twee landen dagelijks luchtaanvallen op elkaar uit. Volgens een mensenrechtenorganisatie zijn er tot dusver aan Iraanse kant minstens 58

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. G. van Zanden bezocht de dodencellen van het Oranjehotel in Scheveningen

"In één van die kleine cellen zag ik met grote blokletters op de muur staan: 'De Heere vergeet Zijn gevangenen  niet.' Ik vroeg mij af voor hoeveel gevangenen deze tekst tot zegen was", aldus ds. G. van Zanden. De hervormde predikant bezocht onlangs