Ranglijst Christenvervolging: de opvallendste stijgers en nieuwkomers
Rusland bungelde vorig jaar net onder de Ranglijst Christenvervolging (plaats 54), maar liet in 2018 een aantal keren zien dat het minder tolerant wordt tegenover christenen. Rusland komt op plaats 41 de lijst binnen. Ook de Centraal-Afrikaanse Republiek maakte een sterke stijging door. Een opvallende stijger in de top-10 is Libië en Algerije steeg het sterkst in puntenaantal.
Rusland: nieuw op 41
Rusland ziet niet-traditionele christelijke gemeenschappen als on-Russische, westerse spionnen die de ‘staatskerk’, de Russisch-Orthodoxe Kerk (foto), berooft van zijn leden. Zo’n 2 procent van de bevolking behoort tot een christelijke gemeenschap buiten de orthodoxe kerk. De activiteiten van deze gemeenschappen worden nauwlettend in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten en politie. In de afgelopen jaren ontwikkelde de regering striktere wetgeving in het kader van religieuze activiteiten.
Tijdens de metingsperiode van de Ranglijst Christenvervolging 2019 werden zes christenen gedood en vijf raakten gewond. In gebieden waar overwegend moslims wonen, worden christenen die niet tot de orthodoxe kerk behoren geregeld vervolgd op verdenking van evangelisatie.
Centraal-Afrikaanse Republiek: van 35 naar 21
De situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) is nog altijd precair te noemen. Tachtig procent van het land is bezet door een tiental gewapende militaire groeperingen, die verantwoordelijk zijn voor talloze mensenrechtenschendingen. De Centraal-Afrikaanse Republiek grenst ook nog eens aan andere kwetsbare landen, wat de situatie nog uitdagender maakt. Drie miljoen inwoners hebben hulp en bescherming nodig en CAR is nog altijd één van de meest gevaarlijke plekken om hulpverlener te zijn. Ondanks de gezamenlijke inspanningen van leiders van de rooms-katholieke kerk, protestanten en moslims, die consequent blijven ontkennen dat religieuze verschillen ten grondslag liggen aan het conflict, zijn er talloze voorbeelden te noemen van geweld op te noemen waarin individuen en groepen zijn aangevallen en waarin een relatie te leggen is met hun geloof.
Libië: van 7 naar 4
De situatie veranderde niet aanmerkelijk, maar de anarchie en wetteloosheid blijven een groot probleem. Sinds de Europese Unie het moeilijker maakt voor migranten om via de Middellandse Zee de oversteek te maken naar Europa, zijn zo’n 20.000 christenen gestrand in Libië vanuit landen in de sub-Sahara. Zij zijn extreem kwetsbaar in dit islamitische land. Onthutsende verhalen doen de ronde over moord, verkrachting en misbruik van christelijke migranten die proberen naar Europa te gaan. Betrouwbare bronnen van Open Doors melden dat zeker tien christenen de dood vonden in 2018. Slechts een handjevol inheemse Libiërs is christen, het is ontzettend gevaarlijk een andere godsdienst aan te nemen dan de islam.
Algerije: van 42 naar 22
Algerije steeg qua puntenaantal het sterkst op de Ranglijst Christenvervolging. Vorig jaar 58 punten, dit jaar 70. De druk op christenen vanuit de overheid is het afgelopen jaar fors gestegen. Sinds november 2017 zijn tientallen kerken gedwongen hun deuren te sluiten. Gelovigen verloren hierdoor hun kerkelijke thuisbasis.
Maar er is nog een opvallende reden dat Algerije steeg op de Ranglijst Christenvervolging: er zijn exmoslims die christen geworden zijn en zich niet langer willen opstellen als ‘geheime gelovigen’. Met andere woorden: ze komen voor hun geloof uit tegenover familie en vrienden. Een gesprek over het christelijk geloof kan als godslastering worden gezien.
Die dappere houding komt hen echter duur te staan. Vaak dwingen familieleden, vrienden en dorpsgenoten de bekeerling op allerlei (gewelddadige) manieren terug te keren naar de islam. Dit gebeurt met name in conservatieve regio’s waar radicaalislamitische groepen sterk vertegenwoordigd zijn. Ook het etnische conflict tussen de Arabieren en de Berbers in het land wakkert christenvervolging aan. De Berbers zijn al eeuwenlang een minderheid in het land. Er is weinig ruimte voor hun taal en cultuur binnen de overwegend islamitische maatschappij. Algerijnse christenen die tot de Berbers behoren worden daarom dubbel zo hard aangepakt.
Praatmee