Waarom de Gereformeerde Bond de Nashville verklaring niet ondertekent
In dit complexe thema moet je goed met twee woorden spreken. Belangrijker, homoseksualiteit is geen thema, maar gaat over mensen die we in de kerk pastoraal nabij willen zijn in hun levensvragen en geloofsvragen waarbij de Bijbel leidend is.
Ik onderschrijf beslist de inténtie van de Nashville verklaring in het protest tegen de genderideologie, waarbij ondertekenaars wellicht aangemoedigd zijn door een gevoel van machteloosheid over de snelle voortgaande ontwikkelingen in Nederland, waarbij je hier en daar het verwijt van discriminatie krijgt als je belijdt dat God de mens mannelijk en vrouwelijk schiep, dat Zijn Woord geen ruimte geeft aan de homoseksuele praktijk. In die zin is de verklaring opgeroepen door de publieke reactie van honderden predikanten van ‘Op goed gerucht’ na de laatste synodevergadering, waarin benadrukt werd dat het homohuwelijk in hun kerk geen enkel probleem is.
Toch besloot ik dit document niet te ondertekenen. Ik heb de initiatiefnemers half december laten weten dat ik de toon hier en daar te vierkant vind. Daarbij neem ik afstand van de suggestie dat als je oprecht christen bent, homofiele gevoelens kunnen verdwijnen, van de suggestie dat mensen bewust een transgender- of homoseksuele identiteit aannemen. De gebrokenheid van het leven blijft echter ook voor een christen.
Piet Vergunst is algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond.
Praatmee