Waarom het niet verstandig is om Asia Bibi naar Nederland te halen
Het gerucht gaat dat Asia Bibi asiel gaat krijgen in Nederland. Dit wordt ontkend door de Pakistaanse autoriteiten. Asia Bibi werd in Pakistan eerst ter dood veroordeeld vanwege belediging van de profeet Mohammed. De christenvrouw werd vorige week vrijgesproken. Radicale moslims hebben het nu op haar gemunt.
De ervaren journalist Harald Doornbos vindt het idee dat Nederland Bibi asiel zou verlenen een sympathiek plan, maar niet goed voor de christenen in Pakistan en Nederlanders die in dat land verblijven. Vanwege plannen van Wilders om een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed te houden is Nederland impopulair in het islamitische land.
Doornbos: "Sommige Pakistanen zien dat als: 'Godslasteraar' Bibi krijgt hulp van 'godslasteraar' Wilders. Dat leidt tot extra problemen voor christenen in Pakistan en Nederlanders daar. Dus dan moet je pragmatisch zijn en is het verstandiger om Asia Bibi asiel te geven in een ander Westers land dan Nederland. Asiel in België of Duitsland zou beter zijn. Dat is niet zo moeilijk om te regelen."
Commentator Jan Willem Wits sluit zich hierbij aan in het Radio1-programma Dit is de Dag. "Asia Bibi loopt wel gevaar in Pakistan, maar dat land ziet Nederland als anti-islam. Dat komt door Wilders, en de cartoonwedstrijd die hij eerder uitschreef. Als we dan ook nog Bibi naar hier halen, dan versterk je het beeld dat we provoceren en dat zij overloopt naar het kamp van de vijand."
Bibi werd woensdag vrijgelaten uit de gevangenis in de stad Multan, in het zuiden van de provincie Punjab. Daarvandaan is zij naar de hoofdstad Islamabad gevlogen, waar ze volgens bronnen van Reuters voor haar eigen veiligheid wordt vastgehouden.
Serieuze argumenten van @HaraldDoornbos om Asia Bibi in ander land asiel te verlenen. daarbij komt nog, gezien achtergrond-levensstandaard etc, het misschien beter is dat Bibi asiel krijgt in land dat qua maatschapij/cultuur dichter bij land van afkomst staat maar wel veilig is. https://t.co/6r553MDwf7
— Gert-Wim Dubbeldam (@gwdubbeldam) November 8, 2018
Praatmee