"De EO-jongerendag heeft steeds meer concurrentie" - Rik & Jeffrey Podcast

In Arnhem zijn zaterdag een kleine 20.000 jongeren samengekomen voor de EO-Jongerendag. In de CIP Podcast bespreken Rik & Jeffrey dit christelijke evenement.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
Luister naar dit fragment vanaf 1:45.
Opvallend was dat er bij de EO-jongerendag dit jaar voor het eerst een vrouwelijke spreker op het podium verscheen. In haar preek moedigde ze tieners aan om moedige volgers van Jezus te zijn. Rik: "Binnen de achterban van de EO is het niet gebruikelijk dat een vrouw iets mag delen vanuit het Woord van God." Jeffrey merkt op dat onlangs ook op de Opwekkingsconferentie voor het eerst een vrouwelijke spreker één van de hoofdsprekers was. "Belangrijk is dat christenen daarin hun eigen tempo bepalen en zich niet onder druk laten zetten door de rest van Nederland," vindt hij.
In Arnhem zijn zaterdag een kleine 20.000 jongeren samengekomen voor de EO-Jongerendag. In vergelijking met 2010 is dat een forse daling. Destijds kwamen 32.000 jongeren naar de GelreDome. Jeffrey: "Tien jaar geleden was de EO-jongerendag in mijn kerk hét evenement van het jaar. Door een jeugdleider werd een bus geregeld die vaak goed gevuld was. De laatste jaren zijn er steeds meer christelijke evenementen bijgekomen. In die zin is er dus meer concurrentie. Jongeren boven de 16 jaar geven vaker de voorkeur aan andere events."
Rik wijst ook op het evenement Like Jesus van de charismatische spreker David de Vos waar eveneens een tienerevent plaatsvindt. "Dat neemt niet weg dat de organisatie rondom de EO-jongerendag ontzettend professioneel is en het sluit uitstekend aan bij christelijke tieners. Ze nodigen bands uit die zij leuk vinden. Daarnaast is het heel fijn om als christelijke jongeren een dag bij elkaar te zijn. Daar merken ze dat ze niet de enige christenen zijn. In die zin is het goed dat de EO-jongerendag er is."
De terugloop op de langere termijn, vanaf 2000 eigenlijk al, kan volgens Paul De Vos (eindredacteur van BEAM) niet uit één oorzaak verklaard worden. Vorig jaar zei hij hierover in het Nederlands Dagblad: "We denken voortdurend na over hoe we de dag moeten invullen en organiseren. Maar we piekeren er niet over ermee te stoppen. Uit onze onderzoeken blijkt ook dat een flink deel van de aanwezigen al voor de vierde keer is geweest. De Jongerendag heeft echt een functie."
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
Luister naar dit fragment vanaf 1:45.
Praatmee