Drie waardevolle lessen uit Openbaring 15-22
In de laatste zeven hoofdstukken van Openbaring komen we drie hoofdthema’s tegen, die elk een waardevolle les voor ons bieden.
1. Wie is de machtigste, God of Babylon?
Johannes beschrijft in Opb.17 en 18 het oordeel over Babylon en haar val. Wat vindt God van Babylon? Babylon wordt verweten macht te misbruiken, christenen te vervolgen, mensen te onderdrukken en keihard – over de hoofden van anderen heen - te streven naar rijkdom en status. Van al deze zaken heeft God een verschrikkelijke afkeer. Daarom is zijn oordeel over de stad zo ernstig: ze wordt in één uur tijd te gronde gericht. Stel je voor, eeuwenlang zo arrogant ervan overtuigd zijn dat je machtig en rijk bent, en dan in één uur vernietigd worden! De waardevolle les hiervan is, dat machtige steden en maatschappijen wel kunnen uitstralen dat zij bepalen hoe de wereld draait, maar uiteindelijk is God degene die alle macht heeft, niet alleen in de hemel, maar ook op aarde! Dit moeten wij ons als christenen altijd voor ogen houden: God regeert!
2. Maak een keuze!
De oproep in Opb.18:4 is dan ook logisch: ‘Ga weg uit Babylon, mijn volk, zodat je geen deel hebt aan haar zonden en ontkomt aan de plagen die haar zullen treffen. Want haar zonden reiken tot aan de hemel en God zal haar onrecht vergelden.’
In de tijd van Lot betekende een dergelijke oproep, dat hij letterlijk moest vertrekken uit Sodom om aan Gods vernietiging van de stad te ontkomen.
In de tijd van Johannes was Rome de stad, die al die slechte dingen deed. De lezers van Johannes’ brief moeten radicaal kiezen voor Jezus en zich verre houden van de verschrikkelijke dingen in de maatschappij waarin zij leefden. Zij konden niet wegtrekken, het Romeinse rijk was enorm groot. Middenin dat goddeloze rijk moesten zij trouw aan Jezus blijven, al had dat in hun tijd grote consequenties: verlies van je baan, gevangen genomen worden, zelfs gedood worden. Toch heeft deelname aan de slechte keuzes van de maatschappij veel ernstiger gevolgen: je valt onder Gods oordeel. Hij verlangt dat je trouw en gehoorzaam bent, en dus eerlijk en toegewijd aan Jezus leeft, ook als andere dat niet doen.
Wij kunnen ons afvragen wat die oproep voor ons vandaag betekent. Waarvan moeten wij afstand houden om ons niet te bezoedelen aan de zonden van onze tijd? Hoe arrogant zijn wij? Hoeveel hechten wij aan macht en status? Hoe radicaal kiezen wij voor Jezus?
Het boek Openbaring roept op om te kiezen: ga je mee met alles wat er om je heen gebeurt, of houd je je blik op de nu nog onzichtbare stad, waar het veel beter toeven is dan wat we nu om ons heen zien?!
3. Bij God zijn in zijn vernieuwde schepping
De beloning is groot als je radicaal voor Jezus kiest, elke dag weer. Opb.22:14 zegt: ‘Gelukkig zijn zij die hun kleren wassen: zij kunnen over de levensboom beschikken en zullen de stad door de poorten binnengaan.’ Je kleren wassen is in Openbaring vergeving ontvangen door het bloed van het Lam. Radicaal op Hem vertrouwen geeft een geweldig beloning: altijd bij God zijn op een plek waar geen dood meer is, geen tranen, geen rouw, geen pijn, maar voor altijd de vreugde om dicht bij God te zijn, te heersen met God en het Lam. Dit mag je je voor ogen houden, als het moeilijk en zwaar is om elke dag weer trouw toegewijd aan Jezus te leven.
Metta Wierenga is docent Nieuwe Testament bij het Evangelisch College. De ETS-Bijbelcursus van het Evangelisch College is een interkerkelijke Bijbelcursus die wordt aangeboden op 55 locaties in Nederland en online. Elke lesmaand behandelt de cursus één Bijbelboek uit het Oude Testament en één Bijbelboek uit het Nieuwe Testament. Deze maand gaat de les Nieuwe Testament over het Bijbelboek Openbaring, hoofdstuk 15 t/m 22. Klik hier voor meer informatie.
Praatmee