Waarom bidden we eigenlijk? Nelleke Plomp legt het uit in dit artikel en geeft vier goede redenen waarom we als mensen bidden.
Communiceren met andere mensen doe je om verschillende redenen. Soms wil je gewoon iets vertellen, soms wil je dat de ander wat voor je doet en soms wil je antwoord op vragen. Zo is het ook met gebed. Er zijn verschillende redenen waarom je contact met God zoekt. Hieronder vind je vier redenen. Natuurlijk omvat dit niet alles, maar de meeste vormen van gebed vallen hieronder.
Als je dicht bij God leeft, zal je levensinstelling veranderen. Je bent niet meer zelf de baas over je leven, maar volgt God. Dit zorgt voor een liefdevolle houding naar mensen om je heen, een hekel aan verdrukking en onrecht, en de wil om andere mensen over Jezus te vertellen. Jezus vergelijkt de relatie tussen God en ons in Johannes 15 met een wijnrank, een druivenplant. Aan een tak van zo’n plant kunnen natuurlijk pas druiven groeien als hij verbonden is met de wijnstok, de stam die geworteld is in de grond. Jezus vergelijkt ons met de takken en zichzelf met de wijnstok. God is de wijnboer die takken controleert op vruchten en bijsnijdt als dat nodig is. Als je verbonden blijft met Jezus, in contact staat met Hem, zal dat aan je te merken zijn. Je zult ontdekken dat er vruchten groeien van liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. (Dit is het bekende rijtje vruchten van de Geest uit Galaten 5:22 en 23.)
Als je verbonden blijft met Jezus, in contact staat met Hem, zal dat aan je te merken zijn
2. Om een situatie te veranderen
De Bijbel staat er vol mee: verhalen van mensen die door gebed genezen, bevrijd worden uit slavernij of de gevangenis of zelfs opstaan uit de dood. Jezus zegt verschillende keren dat God wil genezen als je erom vraagt en dat je zelfs bergen kunt verzetten als je gelooft. God heeft alle macht in hemel en op aarde, we mogen Hem dus overal om vragen en geloven dat Hij daadwerkelijk verandering kan brengen. Persoonlijk vind ik deze manier van bidden best lastig. Als God alle macht heeft, waarom gaan er dan nog steeds kinderen dood door geweld en ziekte? Waarom doet Hij niets aan de gruwelen van terroristen, ook al bidden we onze knieën kapot? Toch blijf ik bidden om concrete verandering in het leven van mensen om mij heen en de wereld. In het vertrouwen dat God als Vader en Schepper ook huilt om de vreselijke dingen die zijn kinderen overkomen en dat Hij weet wat Hij doet. Vaak snap ik zijn plan niet, maar God heeft de wereld in zijn hand.
3. Om je leven te delen met God
‘Hé, hoe gaat het? Hoe was je dag?’ Van de mensen van wie je houdt, wil je graag weten wat ze meemaken. Hoe ze zich voelen. Waar ze blij van worden. Of juist boos. Bidden is ook het delen van je leven met God. Als ik op de fiets zit en geniet van de mistige polders, dan vertel ik dat tegen God en prijs ik Hem. ‘Wow Heer, wat hebt U dat prachtig bedacht. Bedankt dat ik hiervan mag genieten. Van de natuur word ik echt blij.’ Maar ik deel ook mijn vragen en woede. ‘Heer, U kent dat gezin met al die problemen toch ook?! Waarom doet U er niets aan?’ Ook schuldbelijdenis valt onder deze categorie. Eerlijk vertellen waar je de fout in bent gegaan en hoe rot je je daarover voelt.
De schrijver Richard Foster noemt deze manier van bidden in zijn boek ‘Gebed’ het eenvoudige gebed. Gewoon dat bij God neerleggen waar je mee zit. ‘God neemt ons zoals we zijn. Hij aanvaardt onze gebeden zoals we ze Hem aanbieden. Zoals een klein kind geen lelijke tekening kan maken, zo kan een kind van God geen slecht gebed bidden.’
Bidden is ook het delen van je leven met God. Als ik op de fiets zit en geniet van de mistige polders, dan vertel ik dat tegen God en prijs ik Hem
4. Om te ontdekken wat God met ons leven wil
De eerste drie redenen gaan alle drie van ons uit. Wij vragen om verandering van onszelf of de wereld. Wij delen ons leven. Maar we geloven dat gebed contact leggen is en dat is geen eenrichtingsverkeer. Bidden doen we ook om erachter te komen wat Gods wil is. Bidden is dus een zoektocht. Het lezen van de Bijbel met een open, leergierige houding hoort hier helemaal bij. Wat kan ik leren over God uit wat ik lees? Wat voor invloed heeft God op mijn leven? Ook door contacten met anderen wijst God de weg voor jouw leven. Dat hoeven geen spectaculaire profetieën of beelden te zijn. Het kan ook een rake opmerking zijn of een goed gesprek waardoor je aan het denken wordt gezet.
Sta open voor verrassingen, misschien praat God wel tegen jou via iemand anders. Blijf hier wel nuchter in, niet iedereen praat namens God, zelfs niet als ze zelf zeggen van wel. Als je de Bijbel leest en God zo steeds beter leert kennen, begrijp je beter wat Gods wil is en wat niet. En als je het niet weet? Gewoon gaan, in vertrouwen dat God bij je is.
Praatmee