cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Gebed
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

03 april 2014 door Jeffrey Schipper

Vier redenen waarom God gebeden niet verhoort

"Stel je voor: je wilt zendingswerk doen in Zuid-Amerika. Maar je hebt geen geld en vraagt God om hulp. Maanden later is er nog niets veranderd. Velen van ons kunnen vertellen over gebeden die onbeantwoord blijven. Maar God werkt simpelweg niet altijd zoals wij zelf zouden willen. Er zijn waarschijnlijk meer dan vier redenen waarom God onze gebeden niet verhoort. Dus beschouw dit maar als een herinnering aan Gods wijsheid en barmhartigheid," schrijft blogger Antwuan Malone in Relevant Magazine over gebed.

1. Stenen en slangen zijn niet goed voor ons
Mattheüs 7:9-10 zegt: ‘Of is er iemand onder u die zijn zoon een steen zal geven, als hij om brood vraagt? Of als hij hem om een vis vraagt, zal hij hem een slang geven?’ Vaak willen we dingen die uiteindelijk heel slecht voor ons zijn. Dan gebruiken we God om datgene waarop we hopen, te kunnen krijgen. Als we echt geloven dat God het goede geeft, zal Hij ook op de beste manier reageren op onze gebeden. Onze levens zijn middelen in Gods handen om Zijn missie te voltooien en de wereld met Zijn goede nieuws te bereiken. Dit offer zorgt ervoor dat we onze eigen verlangens opzij mogen zetten met het gebed: ‘Niet mijn wil, maar Uw wil geschiede’. Bent u bereid om uw wensen op te offeren voor het grote verlangen van God?

2. God antwoordt wel, maar Zijn antwoord bevalt ons niet
Dat God ons geen Ferrari of nieuw huis geeft, kunnen we nog wel accepteren. Maar het wordt anders als het gaat om onze gezondheid, de gezondheid van een dierbare of het maandenlang zoeken naar werk. Op dit soort momenten is het moeilijk te accepteren als God onze gebeden niet beantwoordt. Vaak verwerpen we vervolgens Zijn antwoord.

Maar onze gebeden mogen ons ook aansporen om op Gods wijsheid te vertrouwen en herinneren ons aan het geloof dat er niets gebeurt zonder dat Hij het Zelf toestaat. Vertrouwen op God betekent erkennen dat ons perspectief beperkingen met zich meebrengt. God is goed en is de Gever van goede gaven. Zijn antwoorden op onze gebeden zijn niet bedoeld om ons een goed gevoel te geven. Onze reactie op Zijn antwoorden laten zien in hoeverre we Hem vertrouwen en liefhebben ondanks pijnlijke omstandigheden.

3. We zijn niet beschikbaar
Deze derde reden is grappig, omdat we vandaag de dag druk zijn met onze smartphones, social media en e-mails. Op elk gewenst moment nemen we met anderen contact op, behalve met God. God spreekt tot ons op heel veel manieren, maar soms luisteren we gewoonweg niet. Op welke momenten laten we God toe om tot ons te spreken? Alleen anderhalf uur op zondagochtend? Hebben we in het gebed ook een luisterende houding of domineren we het gebed met onze eigen verlangens? Neem je regelmatig de tijd voor het Woord van God? Soms filteren we onze gesprekken met God.

Op andere momenten zijn we te druk wanneer God tot ons probeert te spreken. Allemaal proberen we te voldoen aan onze schema’s. Er is zoveel te beheren: ons werk, onze relaties, onze bediening en ga zo maar door. Daarom is het belangrijk om echt de tijd te nemen om met Hem te praten. De Bijbel zegt ons dat we God zullen vinden als we Hem zoeken. Misschien is dit de eenvoudige reden waarom God niet tot je spreekt: omdat je de tijd neemt om naar Hem te luisteren.

4. Zwijgen is goud

Keer op keer merken we in de Bijbel op dat God geen haast heeft. Zo’n 400 jaar lang vroegen de Israëlieten God om een antwoord. God heeft de tijd geschapen en weet dus zelf wat de beste timing is. Ook Jezus wist dit. De Heer zei regelmatig: ‘Mijn tijd is nog niet gekomen’. Vaak behandelen we God als een automaat, Die direct onze gebeden moet beantwoorden. Maar soms zullen we moeten leren om geduld te hebben.

God vertrouwen betekent ook vertrouwen dat Zijn timing beter is dan onze timing. Dus bid om Zijn vrede als God zwijgt. Bid om het doen van Zijn wil. En bid dat Hij je geduld zal geven.


Gebed
- GerGem-predikant: 'Geen bezwaar tegen gemeenschappelijk gebed, vorm roept bedenkingen op'
- Franca Treur: bidden maakt van plofkip kip
- Ron van der Spoel verhuisde naar Limburg: "Ik vroeg God om een teken"
- Wat is gebed? Ontdek het in deze prachtige animatie!
- Angela zette een gebedsdoos op een berg en dit is wat er gebeurde
Meer over Gebed »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen