Onderzoek: Ben-Gurion verwees vaker naar Bijbel dan Netanyahu

Uit een nieuwe studie blijkt dat David Ben-Gurion, Israëls eerste premier, in zijn toespraken tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog (1948–1949) vaak verwees naar de Bijbel en Joodse geschiedenis. De huidige premier Benjamin Netanyahu (foto) doet dat minder in zijn toespraken tijdens de oorlog tegen Hamas.
De studie is uitgevoerd door dr. Gila Amatai en Shlomi Breznick van het Glazer Center bij het Jewish People Policy Institute (JPPI), schrijft All Israel News. Zij vergeleken 33 toespraken van Ben-Gurion met recente toespraken van Netanyahu sinds de aanval op Israël op 7 oktober 2023.
Volgens de onderzoekers verwees Ben-Gurion in 79 procent van zijn oorlogstoespraken naar Bijbelse of rabbijnse teksten. Bij Netanyahu is dat 58 procent. De verwijzingen lopen uiteen van korte uitdrukkingen als “verzameling van ballingen” tot volledige Bijbelcitaten.
“Veel mensen denken dat religie pas onder het huidige, rechtse kabinet nadrukkelijker aanwezig is in de politieke retoriek”, zegt Amatai. “Maar onze studie laat zien dat religieuze taal al veel langer een rol speelt.”
Ben-Gurion, zelf een seculiere socialist, gebruikte opvallend vaak Bijbelse beelden. Hij noemde Bijbelse en historische figuren als Mozes, Jozua en Bar Kochba in 42 procent van zijn toespraken, en verwees naar gebeurtenissen als de Exodus of de Spaanse Inquisitie in iets meer dan de helft. Netanyahu doet dit in slechts 12 procent van zijn oorlogstoespraken.
Wel valt op dat Netanyahu vaker gebruikmaakt van persoonlijk religieus taalgebruik, zoals “met Gods hulp” of “moge God hun bloed wreken”, dat in 59 procent van zijn toespraken voorkomt, tegenover slechts 21 procent bij Ben-Gurion.
De onderzoekers concluderen dat religieuze verwijzingen, zowel expliciet als impliciet, altijd al deel uitmaakten van de Israëlische oorlogstaal. Wat opvalt, is niet zozeer dat Netanyahu meer religieuze taal gebruikt. Bijzonder is vooral dat Ben-Gurion, ondanks zijn seculiere achtergrond, zo vaak Bijbelse beelden en Joodse geschiedenis gebruikte om zijn volk te bemoedigen en te mobiliseren.
Praatmee