Iraanse christen uitgezet uit Turkije en gearresteerd bij terugkeer in Iran

Een Iraanse christen die eerder dit jaar zijn land ontvluchtte vanwege een zware gevangenisstraf, is door Turkije uitgezet. Direct na aankomst in Iran werd hij gearresteerd. De 37-jarige Mehran Shamloui is een voormalige moslim die zich tot het christendom heeft bekeerd. Hij zat ondergedoken in Istanbul en probeerde vanuit Turkije naar Europa te vluchten. Hij beschikte daarbij niet over geldige reisdocumenten.
De Turkse autoriteiten arresteerden Shamloui en deporteerden hem naar Mashhad, in het noordoosten van Iran. Bij aankomst werd hij meteen door Iraanse veiligheidsdiensten meegenomen, meldt mensenrechtenorganisatie Middle East Concern volgens The Christian Post.
Huisgemeente als ‘gevaar voor de staat’
Shamloui werd op 8 maart door een Revolutionaire Rechtbank in Teheran veroordeeld tot meer dan tien jaar gevangenisstraf en een geldboete van ruim 250 miljoen toman (omgerekend een kleine 2500 euro). De aanklachten: 'propaganda tegen de islamitische wet' en 'lidmaatschap van een oppositiegroep.' Ook kreeg hij een elfjarige ontzegging van zijn sociale rechten, waaronder werk, onderwijs en gezondheidszorg.
De veroordeling houdt verband met zijn christelijke geloof en deelname aan een christelijke huisgemeente.
Arrestatiegolf en intimidatie
Shamloui werd in november 2024 samen met twee andere bekeerlingen - Abbas Soori (48) en Narges Nasri (37) - gearresteerd tijdens gecoördineerde invallen van de inlichtingendienst op christelijke woningen in Teheran. Bij de invallen werden Bijbels, kruizen en muziekinstrumenten in beslag genomen, aldus mensenrechtenorganisatie Article 18.
De drie werden vastgezet in afdeling 209 van de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, waar ze zwaar verhoord werden. In december kwamen ze voorlopig vrij op borgtocht van elk ruim 17.000 euro. Hun proces vond plaats in februari 2025.
Vrouwen, Leven, Vrijheid
De vrouw in het drietal, Narges Nasri - destijds zwanger - werd het zwaarst gestraft: zestien jaar cel, waaronder tien jaar voor christelijke activiteiten en vijf jaar voor betrokkenheid bij de ‘Vrouwen, Leven, Vrijheid’-beweging. Ook mag ze na vrijlating twee jaar lang Teheran niet betreden of het land verlaten. Daarnaast werd haar voor vijftien jaar het recht op werk en onderwijs ontnomen.
Abbas Soori kreeg vijftien jaar celstraf en eveneens een lange ontzegging van sociale rechten. Zowel hij als Nasri werd verboden zich aan te sluiten bij enige organisatie of groepering.
Vlucht en onzekerheid
Het Hof van Beroep in Teheran verwierp hun hoger beroep op 23 april. Volgens Barnabas Aid waren alle drie de christenen op dat moment echter al het land ontvlucht. Het is onduidelijk waar Shamloui zijn straf zal uitzitten. De Evin-gevangenis, waar hij oorspronkelijk vastzat, werd op 23 juni beschadigd bij een Israëlische luchtaanval. Gevangenen zijn sindsdien verspreid over andere locaties.
Groeiende kerk ondanks druk
Iran staat op plaats negen van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors, een ranglijst van landen waar christenen het zwaarst worden vervolgd. Toch groeit het aantal christelijke bekeerlingen in Iran gestaag. Huisgemeenten zijn voor velen de enige manier om hun geloof te beleven. De overheid beschouwt dit als een bedreiging voor de islamitische staatsideologie.
Praatmee