Lezen we Israëlprofetieën nog in hun verband? Tijd voor herbezinning...

Gesponsord 8 juli 2025 7 minuten Jacqueline Looman
Boek Israëls terugkeer & herstel
Israël en de Bijbel

Wat zegt de Bijbel écht over de terugkeer van het Joodse volk naar het land Israël? Veel christenen geloven dat met de oprichting van de staat Israël in 1948 tal van beloften werden vervuld. Maar is dat ook zo? In zijn boek ‘Israëls terugkeer & herstel’ nodigt Christian Stier lezers uit om opnieuw te kijken naar wat de Bijbel zegt over de terugkeer en het herstel van Israël. Ook roept hij christenen op tot herbezinning: gebruiken we profetieën wel op de juiste manier? Een gesprek met Christian over zijn bevindingen, drijfveren en inzichten.

Een inkijkje vooraf in het voorwoord, de inleiding en hoofdstuk 1 van het boek.

Wat was voor jou de aanleiding om dit boek te schrijven?
"Zoals de ondertitel van het boek aangeeft, geloof ik dat het hoog tijd is voor een herbezinning op de profetieën. Heel vaak worden zogeheten Israël-profetieën los en zonder context gebruikt. Zo worden teksten uit Jesaja of Jeremia toegepast op de huidige staat Israël, zonder dat goed gekeken wordt naar de tijd waarin die profetieën werkelijk vervuld zullen worden. Daardoor ontstaat verwarring over de rol van het hedendaagse Israël in Gods plan.

Vandaag is het bijna een vanzelfsprekendheid geworden dat alle Joden teruggebracht moeten worden naar Israël; dat het ‘Noorderland’ Rusland is; dat God ‘vissers en jagers’ gebruikt om Zijn volk te verzamelen en dat de profetie uit Ezechiël 37 nu wordt vervuld. Maar wat leert de Bijbel als we de tijd nemen om deze Bijbelgedeelten in zijn context te bestuderen, en zorgvuldig te onderzoeken waar ze passen in het plan van God?"

"Er is een ‘Israël-theologie’ ontstaan, die niet altijd klopt met de Bijbel."

Hoe komt het dat we zo vaak vanuit 1948 redeneren?
"Toen Israël in 1948 een staat werd, was dat een groot historisch moment. Eeuwenlang geloofden veel christenen in de zogeheten vervangingsleer, dat de kerk de plaats van Israël had ingenomen. Maar nu stond Israël ineens weer op de kaart. Hierdoor kregen veel gelovigen liefde voor het volk en het land, en werden ogen (opnieuw) geopend voor de Bijbelse profetieën en hun vervulling. Uiteraard een prachtige ontwikkeling! Maar in de loop van de tijd ontstond er ook een zekere ‘Israël-euforie’. De oorlogsoverwinningen, de terugkeer van Joden, de bloeiende landbouw- en irrigatieprojecten in de woestijn, de controle over heel Jeruzalem, de vredesakkoorden: alles leek zo goed en mooi in de lijn van de profetieën te passen.

Maar er is door de jaren heen veel te ‘gemakkelijk’ met de Messiaanse beloften omgegaan. Bijbelteksten zijn uit hun verband gehaald en een eigen leven gaan leiden. Er is een ‘Israël-theologie’ ontstaan, die niet altijd klopt met de Bijbel."

Kun je een voorbeeld geven van zo’n misverstand?
"In mijn boek heb ik er zelfs een apart hoofdstuk aan gewijd. Wat je vaak ziet, is dat bepaalde teksten op de huidige terugkeer worden toegepast. Denk aan Deuteronomium 30:3, Jesaja 60:8, 9 en ook Jeremia 23:7-8 waar we lezen: “Daarom zie, er komen dagen, spreekt de HEERE, dat men niet meer zal zeggen: Zo waar de HEERE leeft, Die de Israëlieten geleid heeft uit het land Egypte, maar: Zo waar de HEERE leeft, Die het nageslacht van het huis van Israël geleid heeft en Die het gebracht heeft uit het land in het noorden en uit al de landen waarheen Ik hen verdreven had: zij zullen wonen in hun eigen land.”

"De rooskleurige ‘Messiaanse Israël-bril’ schuurt steeds meer en vraagt om een herbezinning."

Op het eerste gezicht lijkt deze passage goed aan te sluiten op de huidige terugkeer van het Joodse volk. Maar als je de tijd neemt om het gedeelte op te zoeken en de context te bestuderen, dan kom je er al snel achter dat het gaat over een periode dat de Heere als Koning zal regeren, er recht en gerechtigheid zal zijn op de aarde en Israël onbezorgd zal wonen. Mogen we zomaar voorbijgaan aan deze specifieke kenmerken? Doe je daarmee recht aan Gods Woord? Ik denk dat er een belangrijke ‘sleutel’ mist bij de uitleg van veel van deze herstelbeloften.

Nog zo’n bekende uitspraak is: “De woestijn bloeit als een roos, precies zoals we in Jesaja 35 lezen.” Maar als je dat hoofdstuk leest, zie je dat het gaat over een tijd ná de wederkomst van de Messias, wanneer er vrede en gerechtigheid op aarde zal zijn. Zeker, de woestijn is nu op sommige plekken iets groener, maar dat is vooral te danken aan de moderne irrigatie. Heel bewonderenswaardig, maar wordt daarmee Jesaja 35 vervuld?"

Ben je niet te kritisch?
"Laat het duidelijk zijn dat ik het Joodse volk van harte liefheb en verlang naar de vervulling van alle herstelbeloften. Maar we moeten blijven kijken hoe een belofte zich verhoudt tot de huidige staat Israël en naar wat God nog gaat doen in de toekomst. Juist in deze tijd, waarin er heel veel in en rondom Israël gebeurt, is het belangrijk dat we zorgvuldig met de profetieën omgaan en ze niet uit hun verband trekken."

Wat is er mis met een ‘te enthousiaste’ uitleg van de profetieën?
"Wanneer we profetieën losmaken van hun context kan er een verkeerd beeld ontstaan over de rol van de huidige staat Israël in Gods plan, en over Zijn handelen in deze tijd. Als je vooral naar Israël blijft kijken door de ‘Messiaanse beloften-bril’, dan kan je zicht worden vertroebeld. Het kan zelfs een voedingsbodem worden voor het ‘vergeestelijken’ van terugkeer- en herstelbeloften, of leiden tot een zekere ‘profetie-moeheid’. Want beloften lijken namelijk slechts ten dele, tijdelijk of helemaal niet te worden vervuld.

"Je kunt beloften niet ‘tijdloos’ maken en vervolgens zeggen dat ze vanaf 1948 langzaam maar zeker worden vervuld."

Het beeld van een stijgende lijn, waarin God vanaf 1948 stapsgewijs Zijn volk en land herstelt, strookt ook steeds minder met de rauwe werkelijkheid van nu. En met wat de profeten zeggen over de eindtijd. Kijk je naar vandaag: dan zíe je in Israël de benauwdheid toenemen, het vertrouwen in een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict afnemen en het antisemitisme en anti-Israëlisme opleven. Ook groeit de interne en politieke verdeeldheid in het land en neemt het aantal Israëli’s toe dat, met een tweede paspoort, het land wil of al heeft verlaten. De rooskleurige ‘Messiaanse Israël-bril’ schuurt steeds meer en vraagt om een herbezinning."

Kunnen profetieën dan niet meerdere vervullingen hebben?
"Goede vraag! Sommige profetieën hebben inderdaad een voorvervulling en een latere eindvervulling. Maar je kunt dit niet standaard toepassen.

Veel terugkeer- en herstelbeloften hebben duidelijke Messiaanse kenmerken: vrede, gerechtigheid en de heerschappij van de Heere over de aarde. Andere beloften bevatten weer duidelijke voorwaarden van berouw en bekering. Het is onzorgvuldig om deze profetieën te ‘versimpelen’, door ze in tweeën te splitsen of stukjes tekst op 1948 toe te passen. Dat geldt ook voor de veelgehoorde uitspraak dat ‘1948’ een aanloop is naar de vervulling van vele terugkeer- en herstelbeloften. Dit is mooi geredeneerd, maar klopt het ook? Want het gevaar ligt dan op de loer dat de vervulling van Gods beloften als een elastiek over een lange periode wordt uitgerekt. Maar je kunt beloften niet ‘tijdloos’ maken en vervolgens zeggen dat ze vanaf 1948 langzaam maar zeker worden vervuld.

Net als bij de vorige uitspraak hebben veel profetieën te specifieke (Messiaanse) kenmerken om eenvoudigweg op het huidige Israël toe te kunnen passen. Doe je dat wel, dan ontstaat ook vaak de verwarring dat het langzaam maar zeker beter zal worden in Israël. Maar dat staat weer haaks op de eindtijdprofetieën die ons leren dat volk en land eerst door een tijd van benauwdheid zullen gaan, voordat de heerlijke Messiaanse eeuw aanbreekt."

In je boek verwijs je ook naar de discussie in het jodendom rondom Israël. Waarom?

"Jaren geleden las ik een artikel van een Nederlandse rabbijn dat mij enorm prikkelde. Hij verbaasde zich erover dat veel christenen klakkeloos aannemen dat de staat Israël de vervulling is van Bijbelse profetieën. En de rabbijn riep christenen op om te leren van de discussie hierover binnen het jodendom.

Die handschoen heb ik opgepakt. Opnieuw ben ik aan de slag gegaan met de vele terugkeer- en herstelbeloften én heb ik me verdiept in de verschillende opvattingen over de staat Israël in het jodendom. Het is heel interessant hoe verschillend door Joden wordt gedacht over Israël, en wat hun (Bijbelse) argumenten voor of tegen de staat zijn. Als christenen kunnen we daar zeker van leren. De bevindingen staan uitgewerkt in het boek."

Wat hoop je dat je boek teweegbrengt?
"Laat ik duidelijk zijn: het is niet de bedoeling om met een kritisch vingertje naar anderen te wijzen. Hopelijk gaan mensen de Bijbel (her)onderzoeken en zijn ze bereid om bepaalde overtuigingen te heroverwegen. Dat kan heel moeilijk en confronterend zijn; helemaal wanneer je al jarenlang bepaalde opvattingen hebt over bijvoorbeeld aliyah maken, het terugbrengen van Joden naar Israël.

De vraag aan de lezer is: Neem je de uitdaging aan om de profetieën rondom Israëls terugkeer en herstel opnieuw te lezen en te onderzoeken? En waar nodig te herplaatsen in Gods plan? Durf je te herbezinnen?"

Hoe ziet de inhoud van het boek eruit?
"Het boek Israëls terugkeer & herstel bestaat uit drie delen: 
Om de profetieën goed te kunnen plaatsen, is het allereerst belangrijk om de rode draad te leren kennen. Dat doen we in het eerste deel. Daarbij wordt ook gekeken naar de huidige staat Israël in Gods plan, de eindtijd en welke beloften van herstel nog liggen weggelegd.

In deel twee wordt ingegaan op: hoe bestudeer je de profetieën? Hoe zorg je ervoor dat je tot een evenwichtige uitleg komt? Dit brengen we vervolgens ook in de praktijk door een aantal bekende beloften onder de loep te nemen.

Tot slot kijken we naar 10 terugkerende vragen, zoals: Leert de Bijbel dat alle Joden in Israël moeten zijn voordat de Messias terugkomt? Versnelt het terugbrengen van Joden naar Israël de wederkomst van Christus? Wat zegt de Bijbel over de terugkeer van ‘de verloren stammen’? Wie zijn de ‘jagers en de vissers’ uit Jeremia 16? Is de Russische president Poetin een jager?"
 

Benieuwd geworden naar dit boek? 'Israëls terugkeer & herstel' van Christian Stier is te bestellen via: israelendebijbel.nl en gideonboeken.nl

Praatmee

Beluister onze podcast

#368 Patrick & Jeffrey over de SGP, strafbaarstelling illegaliteit en pro-Palestijnse PKN-dominees
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Utrecht
Nieuws

PKN spreekt zich uit tegen asielplannen: "Hulp bieden is geen misdaad"

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer toonde zich afgelopen week voorstander van de Asielnoodmaatregelenwet. Daarin staat onder meer dat illegaliteit én hulp aan illegaal in Nederland verblijvende mensen strafbaar wordt. De SGP stemde voor de wet

Soedan
Verdieping

Soedanese kerkleider over christenen in oorlog en chaos: "Ze zijn bijzonder kwetsbaar"

De oorlog in Soedan is geen hoofdonderwerp in het nieuws. Los van korte updates of een keer een achtergrondverhaal lijkt de strijd en humanitaire crisis zich af te spelen buiten het zicht van de rest van de wereld. Met zeker 11,6 miljoen mensen die i

Spanje
Nieuws

Pastorale hulp mogelijk strafbaar door wetsvoorstel met verbod op conversietherapie in Spanje

De Spaanse Evangelische Alliantie (AEE) slaat alarm over een wetsvoorstel waarin conversietherapieën verboden worden. Volgens de AEE zorgt de nieuwe wet ervoor dat pastorale hulp aan mensen die worstelen met hun seksuele geaardheid of genderidentitei

Forrest Frank
Nieuws

Christelijke muziek aan opvallende opmars bezig in Amerikaanse hitlijsten

In de Verenigde Staten maken christelijke en traditionele popsongs een opvallende opmars in de hitlijsten. Verschillende artiesten met een geloofsachtergrond breken door naar het grote publiek. Volgens het muziekplatform Billboard is er sprake van ee

Overstromingen Texas
Nieuws

Dodental christelijk zomerkamp Texas stijgt naar 27: ‘Onze harten zijn gebroken’

Het dodental na de overstromingen in Texas is maandag opgelopen tot 90. Onder de slachtoffers zijn inmiddels 27 meisjes en begeleiders van het christelijke zomerkamp Camp Mystic bevestigd. Tien meisjes en één begeleider zijn nog vermist. De situatie

Ds. W. van Klinken
Video

HHK-predikant merkt op dat dominees het steeds moeilijker vinden om voor Israël te bidden

De oorlog tussen Israël en Hamas zorgt voor verdeeldheid binnen de kerk. Waar veel christenen zich vanwege de Joodse wortels van de Bijbel met Israël verbonden voelen, zijn er ook christenen die zich achter de Palestijnen scharen. HHK-predikant W. va

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp over de Heilige Geest: "Hij wil een intieme relatie met jou"

"Toen jij opnieuw geboren werd, kwam de Heilige Geest ook in jou wonen. De Heilige Geest verlangt ernaar om een intieme relatie met jou te hebben. Neem dus de tijd om de stem van de Goede Herder te leren kennen", aldus Wilkin van de Kamp. In een nieu

Elvis E
Levensverhaal

Topmuzikant Elvis E groeide op als prins in Nigeria: "God betekent alles voor mij"

Elvis E heeft een bijzonder levensverhaal en vertelde daar afgelopen zondag uitgebreid over bij Hour of Power.  De musicus groeide op in Nigeria en werd als prins geboren. Hij kende daar rijkdom en armoede. God betekent alles in zijn leven. "Waar ik

Meerartikelen

Jacobs
Column

Ik wil geen tijd meer besteden aan kwaadwillende en suggestieve vragenstellers

Wat hij ervan vindt dat er in Gaza concentratiekampen zijn gevonden. Die vraag kreeg opperrabbijn Jacobs voorgelegd door een journalist. Het leidt in zijn nieuwe onderstaande dagboek tot de conclusie dat het beter is om geen tijd te besteden aan kwaa

Christie
Persbericht

Christelijke singer-songwriter Christie brengt nieuwe single uit: 'Dit moment'

De christelijke singer-songwriter Christie heeft een nieuwe single uitgebracht: 'Dit moment'. Dit is de eerste single afkomstig van Christie’s nieuwe EP ‘Dichterbij’. De zangeres bracht reeds drie Nederlandstalige albums uit; Ontdekkingstocht (2019),

euthanasie
Opinie

De dood als medisch instrument? De schrijnende praktijk van euthanasie

Discussies over euthanasie zijn nog altijd in volle gang. Euthanasiecijfers blijven stijgen, inclusief als het gaat om euthanasie bij psychisch lijden, iets wat in het bijzonder controversieel is. Op maandag 16 juni verdedigde NSC een voorstel om eut

Chris Stoffer
Persbericht

Chris Stoffer gekozen tot lijsttrekker SGP

Na een voordracht door het partijbestuur op 17 juni, is Chris Stoffer afgelopen vrijdag met een ruime meerderheid van 97 procent van de stemmen gekozen tot lijsttrekker van de SGP voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het aantal van 329 afgevaardigden va

Iran
Nieuws

Zwaardere vervolging van christenen in Iran na oorlog met Israël en VS

Het recente conflict met Israël en de Verenigde Staten heeft de situatie voor christenen en andere minderheden in Iran drastisch verslechterd. De laatste weken arresteerde het regime honderden mensen. Ten minste tien personen zijn inmiddels geëxecute

India
Nieuws

Christenen in India aangevallen tijdens kerkdienst: "De Heere Jezus is onze krachtbron"

Een gewelddadige aanval op een christelijke kerkdienst in het dorp Borsi, in de Indiase deelstaat Chhattisgarh, zorgt voor angst onder christenen in de bewuste regio. Gewapende hindoe-extremisten vielen op zondag 8 juni de samenkomst van de onafhanke

Cvandaag podcast
Podcast

Cvandaag podcast: vooruitblik op pro-Palestijns PKN-protest

Aanstaande dinsdag staan tientallen predikanten, kerkelijk werkers en leden van de Protestantse Kerk (PKN) in Utrecht op de stoep van het dienstencentrum van hun kerk. Zij roepen de PKN op zich duidelijker uit te spreken tegen het Israëlische optrede

Pride-vlaggen
Nieuws

Christenen reageren fel op Pride-vlaggen in Londen: "Eeuwige straf volgt"

De jaarlijkse regenboogvlaggen op Regent Street, een van de bekendste straten in Londen, zorgen opnieuw voor onrust. Meer dan driehonderd Progress Pride-vlaggen werden geplaatst in aanloop naar de Pride-optocht op zaterdag. Burgemeester Sadiq Khan st

Ds. A. Simons
Video

Waaraan kan je merken dat je vervuld bent met de Heilige Geest? Ds. Simons antwoordt

Het Pinksterfeest ligt alweer even achter ons. Christenen herdenken tijdens dit feest de uitstorting van de Heilige Geest. De Heilige Geest, die vaak ook als de Trooster wordt omschreven, kwam als Plaatsvervanger van de Heere Jezus op aarde. Maar waa

Overstromingen Texas
Nieuws

10 meisjes en begeleider vermist na dodelijke overstroming bij christelijk zomerkamp in Texas

De situatie rond het christelijke meisjeskamp Camp Mystic blijft ernstig. Tien meisjes en één begeleider zijn nog steeds vermist nadat hevige overstromingen afgelopen vrijdag het kamp en de omliggende gebieden in de Texas Hill Country troffen. Plotse

Aanbidden in de kerk
Verdieping

Hoe reageren we op de groeiende interesse in het christelijk geloof?

Jarenlang werden we in Nederland geconfronteerd met sombere berichten over religie en kerkbezoek. Rapporten voorspelden een gestaag uitstervende kerk, maar opeens horen we overal om ons heen kleine, hoopvolle signalen van groei. In de afgelopen jaren

Christendom.nl
Nieuws

Waar gaat Romeinen 9 écht over? Bekijk dit videofragment

Wat bedoelde Paulus écht in Romeinen 9? Gaat dit hoofdstuk over de vraag of christenen hun redding kunnen verliezen of zit er iets heel anders achter zijn woorden? In deze video duiken christenen diep in de context en boodschap van Romeinen 9 en late