Alpha-cursus bereikt recordaantal deelnemers wereldwijd: ‘Iedereen kan uitnodigen’

In 2024 namen wereldwijd meer dan twee miljoen mensen deel aan de Alpha-cursus. Dat maakte afgelopen jaar het meest succesvolle jaar ooit sinds de start van Alpha in 1977. De cursus helpt mensen op laagdrempelige wijze kennis te maken met het christelijk geloof.
De inmiddels wereldwijd bekende cursus vond voor het eerst in 1977 in de Londense kerk Holy Trinity Brompton plaats en werd dertien jaar later door predikant Nicky Gumbel ook op andere plekken geïntroduceerd. Inmiddels wordt de cursus aangeboden in 146 landen. Afgelopen jaar werden meer dan 81.000 Alpha-cursussen georganiseerd, met steun van ruim 43.000 kerken, organisaties en vrijwilligers.
Gumbel benadrukt dat de kracht van Alpha in de eenvoud en de laagdrempeligheid ligt: “Alpha is niet een plek waar we ons geloof delen, maar een plek waar we een omgeving bieden waarin mensen zelf het geloof kunnen ontdekken.”
Een opvallende ontwikkeling in 2024 was de lancering van de vernieuwde Alpha Youth Series. In slechts enkele maanden deden al meer dan 250.000 jongeren uit 53 landen mee. In totaal was ruim een derde van alle deelnemers in 2024 jonger dan 25 jaar.
“Veel jongeren zoeken plekken waar ze hun vragen kunnen stellen en geloof op hun eigen manier kunnen verkennen”, aldus een woordvoerder van Alpha vanuit Londen. “Onze diepste wens is om te zien dat mensen Gods Koninkrijk écht ervaren en dat betekent dat ze vergeven en genezen worden.
De persoonlijke verhalen van deelnemers laten zien wat Alpha kan betekenen. Zo vertelt Godfrey: “In het midden van zoveel duisternis kwam ik bij een Alpha-cursus terecht. Wat ik vond, was een familie waarin geloof en hoop gedeeld werden."
Darius uit Nigeria deelt een soortgelijk verhaal: “Alpha heeft me geholpen een online gemeenschap te bouwen van jonge mensen die van God houden. Het herinnert me eraan dat God werkt door eenvoudige gesprekken.”
Voor kerken die zoeken naar manieren om hun omgeving opnieuw te bereiken, blijkt Alpha een waardevol hulpmiddel. Omdat het gratis te gebruiken is en draait om gezamenlijke maaltijden en open gesprekken, is het voor veel kerken een laagdrempelige en toegankelijke vorm van evangelisatie. Predikant Joel Kalin vat het eenvoudig samen: “Niet iedereen is een evangelist, maar iedereen kan uitnodigen.”
Praatmee