Recordaantal blasfemiezaken in Pakistan in 2024

In Pakistan zijn in 2024 maar liefst 344 nieuwe godslasteringszaken geregistreerd. Het mensenrechteninstituut Center for Social Justice (CSJ) waarschuwt voor toenemend misbruik van controversiële wetgeving rond godslastering. Een klein gedeelte van de beschuldigden in de rechtszaken is christen.
Volgens het jaarlijkse rapport van het CSJ was zes procent van de beschuldigden christen. 'De schaamteloze inzet van godslasteringswetten blijft vervolging, religieuze intolerantie en grootschalige mensenrechtenschendingen mogelijk maken', aldus het rapport. Hoewel de meerderheid van de beschuldigden moslim was (zeventig procent), zijn het vaak juist minderheden die te maken krijgen met buitensporig geweld.
De meeste aanklachten (128) vielen onder artikel 298-A, dat ‘belediging van heilige personen’ strafbaar stelt. Daarnaast werd artikel 295-A, het ‘kwetsen van religieuze gevoelens’, 106 keer ingezet. Ook artikelen specifiek gericht tegen de Ahmadi-gemeenschap (een islamitische hervormingsbeweging) werden vaak misbruikt.
Christenen onder druk
Pakistan telt ruim 240 miljoen inwoners, waarvan meer dan 96 procent moslim is. Christenen maken naar schatting 1,6 procent van de bevolking uit. Zij leven vaak in angst, mede door de dreiging van valse beschuldigingen en het risico op lynchpartijen. In 2024 werden minstens tien mensen zonder rechtszaak gedood na een beschuldiging van godslastering. Onder de slachtoffers bevonden zich ook christenen.
In de afgelopen 38 jaar zijn volgens het rapport van de CSJ in totaal 2.793 mensen beschuldigd van godslastering. Van hen was elf procent christen. Maar liefst 104 mensen werden in deze periode vermoord zonder proces, onder wie 26 christenen.
Gedwongen bekeringen van meisjes
Een ander alarmerend punt in het rapport is de toename van gedwongen bekeringen. Tussen 2021 en 2024 werden 137 christelijke meisjes slachtoffer, vaak minderjarig. Ze werden ontvoerd, gedwongen bekeerd tot de islam en vervolgens uitgehuwelijkt. 'Zeventig procent van deze slachtoffers is minderjarig, een groot deel zelfs jonger dan veertien jaar', meldt CSJ.
Structurele discriminatie
Het rapport signaleert ook structurele achterstelling van christenen in gevangenissen en het onderwijs. Gevangenen uit minderheden krijgen bijvoorbeeld geen strafvermindering, terwijl moslimgevangenen die wel krijgen. In schoolboeken wordt de islamitische visie opgedrongen in vakken die daar niets mee te maken hebben. Hierdoor komt het recht op onderwijs voor minderheden in gevaar.
De Pakistaanse overheid heeft een Nationaal Minderhedencommissie-wetsvoorstel aangekondigd, maar volgens CSJ schiet de uitvoering tekort. Van de 186 wetsvoorstellen in de afgelopen jaren gingen er slechts 23 over mensenrechten. Slechts één betrof specifiek de bescherming van minderheden.
Christenvervolging in Pakistan
Pakistan behoort tot de landen waar christenen het zwaarst vervolgd worden. Het land staat dit jaar op de achtste plaats van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Vooral jonge christelijke meisjes zijn kwetsbaar. Daarnaast worden blasfemiewetten vaak misbruikt om christenen te treffen.
Praatmee