Grote verontwaardiging rond Jezus-schilderij op Amerikaanse maritieme academie

Op de Amerikaanse Merchant Marine Academy (USMMA) is opnieuw opschudding ontstaan rond het beroemde schilderij Christ on the Water, dat Jezus toont terwijl Hij drenkelingen redt. Het schilderij werd vorig jaar uit een vergaderruimte verwijderd, maar er klinkt nu luid protest van christelijke studenten om het terug te plaatsen.
Tijdens een toespraak op 3 april kreeg minister van Verkeer Sean Duffy, een overtuigd katholiek, een staande ovatie van de cadetten toen hij opriep het schilderij weer zichtbaar te maken. “Jullie willen Jezus uit de kelder halen? Geweldig!”, zei Duffy, zichtbaar verrast door het applaus. “Dit was het luidste applaus van de hele toespraak.”
De reactie van de studenten zorgde voor felle kritiek van Mikey Weinstein, oprichter van de Military Religious Freedom Foundation. Hij noemde de jubelende cadetten onder meer “christelijk-nationalistische insecten” en beschuldigde hen ervan hun eed op de Amerikaanse grondwet te schenden.
Weinstein ging nog verder en noemde Duffy een “moraalloze, MAGA-aanhanger”. Ook dreigde hij dat het terugplaatsen van het schilderij zou leiden tot “Wereldoorlog 8”.
Ondanks de harde woorden blijft de steun onder de cadetten groeien. Honderden studenten ondertekenden een petitie om het schilderij een prominente plek te geven in het Ackerman Auditorium.
'We herkennen ons in de zeelieden op het schilderij', staat in de petitie van de christelijke studentenclub. 'Onze generatie is in de steek gelaten door een samenleving die niet lijkt te willen redden.'
De petitie verwijst ook naar de moeilijke periode tijdens de coronapandemie. 'We werden behandeld alsof onze levens niet telden. Alleen Jezus Christus gaf ons hoop.'
Een van de ondertekenaars is Jackson Tolle, een tweedejaarsstudent aan boord van een schip in de Golf van Amerika. “Het doel is altijd geweest om God te verheerlijken in deze situatie", vertelt hij. “Jezus Christus vertegenwoordigt waarden zoals opoffering, liefde en medeleven. Die waarden overstijgen religieuze grenzen.”
Volgens Tolle is de steun onder studenten geen teken van uitsluiting, maar van een diep verlangen naar houvast. “Moreel relativisme heeft gefaald", zegt hij. “Mensen verlangen naar waarheid.”
Het debat over religieuze symbolen in overheidsinstellingen is al langer onderwerp van discussie in de VS. Toch lijkt de roep om ruimte voor geloof juist onder jongeren sterker te worden.
Praatmee