Genocide in Soedan: christenen steeds zwaarder vervolgd
![Soedan Soedan](https://images.cvandaag.nl/artikel-foto/d317f5cbc361259d7639b56c7ad46672/soedan.jpg)
Christenen in Soedan worden steeds zwaarder vervolgd door de militie Rapid Support Forces (RSF), die betrokken is bij een bloedig conflict met het Soedanese leger. Dat meldt International Christian Concern. In januari verklaarde de Verenigde Staten dat de RSF schuldig is aan genocide. De VS wees op systematische moorden op mannen en jongens, evenals grootschalig seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes van de Masalit-bevolkingsgroep. Als gevolg hiervan werden sancties opgelegd aan de RSF, haar leiders en bedrijven in de Verenigde Arabische Emiraten die de groep financieel steunen.
De RSF is voortgekomen uit de beruchte Janjaweed-milities, die in 2004 al verantwoordelijk werden gehouden voor de genocide in Darfur. Het huidige conflict, dat in 2023 escaleerde, heeft inmiddels geleid tot een van de grootste humanitaire crises ter wereld. Volgens de VN zijn inmiddels meer dan 12,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen.
Christenen in de vuurlinie
Voor christenen in Soedan is de situatie ronduit schrijnend. Sinds het uitbreken van de oorlog in 2023 zijn al 165 kerken gedwongen gesloten. Veel kerken worden bezet door strijders, die de aanwezigen verdrijven of zelfs doden om militaire bases te vestigen. Priesters en kerkleden zijn doelwit van gewelddadige aanvallen, waarbij soldaten hen neerschieten of neersteken.
Daarnaast worden kerken ook door het Soedanese leger gebombardeerd. Hierbij vallen talloze slachtoffers, waaronder vrouwen en kinderen die in de gebouwen hun toevlucht zochten. āOnze kerk werd eerst een schuilplaats, maar nu is het een slagveld geworden", vertelde een lokale voorganger die anoniem wil blijven uit angst voor represailles.
Geblokkeerde hulpverlening
Beide strijdende partijen veroorzaken immense menselijke ellende. Hulporganisaties worden actief tegengewerkt in hun pogingen om voedsel, medicijnen en onderdak te bieden aan de bevolking. De Amerikaanse regering riep vorig jaar al op tot directe en ongehinderde humanitaire toegang tot alle gebieden van Soedan, maar tot nu toe blijft hulpverlening moeizaam.
Christenen wereldwijd worden opgeroepen om te bidden voor hun broeders en zusters in Soedan. āDe kerk in Soedan lijdt, maar wij blijven standvastig in ons geloof", aldus een Soedanese christen. āBid voor vrede en bescherming.ā
Praatmee