Church of England: alcoholvrije wijn en glutenvrij brood horen officieel niet bij avondmaal
![Canterbury Cathedral Canterbury Cathedral](https://images.cvandaag.nl/artikel-foto/54848805b3684b35c91a1eed61270dd9/canterbury-cathedral.jpg)
De Anglicaanse Kerk heeft bevestigd dat alcoholvrije wijn en glutenvrij brood niet officieel als alternatief mogen worden gebruikt bij het avondmaal. Dat meldt The Christian Post. Dit besluit komt na oproepen van diverse geestelijken om een einde te maken aan wat zij als een ‘onrecht’ beschouwen voor mensen die geen tarwe of alcohol kunnen consumeren.
Strikte regels voor avondmaal
Voorafgaand aan de Algemene Synode in Londen herhaalde de kerkelijke leiding dat brood voor het sacrament van tarwemeel moet zijn en de wijn gefermenteerd druivensap moet zijn. Alternatieven zoals rijst- of aardappelmeelbrood zijn niet toegestaan, maar tarwemeel kan worden verwerkt om de meeste gluten te verwijderen en alcohol kan na fermentatie worden onttrokken, zij het met restanten.
De officiële kerkelijke wetten van de Church of England stellen dat het brood voor het avondmaal moet bestaan uit 'het beste en zuiverste tarwemeel dat beschikbaar is' en de wijn 'gefermenteerd druivensap, goed en gezond' moet zijn.
Discussie over uitsluiting
De aankondiging volgde op een vraag van synodelid Alice Kemp. Zij pleitte voor het toestaan van glutenvrije en alcoholvrije elementen bij het avondmaal. “Kan er een overweging worden gemaakt om deze elementen legaal toe te staan en zo een einde te maken aan de onrechtvaardige uitsluiting?”, vroeg ze.
Kemp wees erop dat zowel priesters als gelovigen die geen gluten of alcohol kunnen verdragen, gedwongen worden slechts één element te ontvangen of helemaal niet deel te nemen aan het avondmaal. “Zij worden uitgesloten van een volledig avondmaal", aldus Kemp.
Kerk houdt vast aan traditie
Bisschop Michael Ipgrave, voorzitter van de liturgische commissie, wees een wijziging van de regels af. “Brood gemaakt van tarwe en gefermenteerd druivensap zijn de elementen die worden geheiligd in het avondmaal", zei hij. Hij benadrukte dat het ontvangen van slechts één element niet als uitsluiting wordt gezien, maar als volwaardige deelname aan het sacrament.
Ipgrave voegde eraan toe: “Zelfs gelovigen die fysiek niet in staat zijn het sacrament te ontvangen, worden verzekerd dat zij door het geloof onderdeel uitmaken van het lichaam en bloed van Christus.”
Dalend vertrouwen in de Church of England
De beslissing komt op een moment dat de Church of England te maken heeft met een afnemend vertrouwen onder anglicaanse christenen. Volgens een recente YouGov-enquête is de populariteit van de kerk gedaald van 32 procent in november 2024 naar 25 procent in februari 2025. Tegelijkertijd steeg het aantal mensen met een ongunstige mening over de kerk van 39 procent naar 49 procent.
De Algemene Synode is de eerste sinds het aftreden van aartsbisschop Justin Welby in november 2024. Zijn aftreden volgde op berichten dat hij naliet om de politie tijdig te informeren over misbruik door een vrijwilliger op christelijke zomerkampen. De huidige waarnemend aartsbisschop, Stephen Cottrell, opent de vergadering in Londen. Ook hij ligt onder vuur vanwege het falende beleid rond misbruik binnen de kerk.
Praatmee