Theoloog Yvonne Hiemstra: “Avondmaal maakt genade van God toegankelijk”
“Het avondmaal vertolkt het besef dat je als mens zwak en feilbaar bent, redding nodig hebt en moet leren volharden. Deze genadegave maakt Gods genade toegankelijk”, zo vertelde Yvonne Hiemstra afgelopen zaterdag. De theoloog sprak afgelopen zaterdag tijdens de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van Dutch Biblebelt Network. De spreker duidde het heilig avondmaal vanuit remonstrants perspectief.
In 2022 promoveerde Yvonne Hiemstra aan de Radboud Universiteit Nijmegen op een proefschrift getiteld ‘Omstreden maaltijd. Debatten over de kerkelijk-liturgische maaltijd in de Nederlandse vrijzinnigheid’. In haar proefschrift onderzocht Hiemstra de complexe relatie tussen vrijzinnige geloofsgemeenschappen in Nederland en het avondmaal. Ze wijst in haar onderzoek op een langdurige weerstand binnen vrijzinnige kringen tegen de kerkelijk-liturgische maaltijd. Ze ontdekte ook een gebrek aan systematische reflectie op de maaltijdpraktijk binnen de vrijzinnigheid, wat heeft bijgedragen aan de ambivalente houding ten opzichte van het ritueel.
Om de houding van de remonstranten ten opzichte van het avondmaal te duiden, doet ze een flinke stap terug in de tijd. “De remonstranten kwamen voort uit een religieus en politiek conflict ten tijde van de Reformatie. Voor hen was de vrije wil van de mens ten opzichte van de almacht van God een cruciaal punt. De mens heeft een keuze. Dit is een stellige overtuiging van de remonstranten. Om die reden was een begrip als ‘volharding’ van groot belang. Op die wijze sloot Arminius (de voorloper van de remonstranten, red.) zich aan bij de apostel Paulus. In zijn tweede brief aan de Korinthiërs schrijft hij waarom hij ondanks tegenstand trouw blijft aan de goedheid en genadegaven van God”, zo maakt de spreker duidelijk.
Praatmee