Colombiaanse voorganger doodgeschoten na kerkdienst
De moord op de 28-jarige voorganger Iván García in het noorden van Colombia heeft diepe sporen achtergelaten in de christelijke gemeenschap en leidt tot hernieuwde oproepen aan de regering om bescherming voor religieuze leiders te herstellen. García werd op 8 januari doodgeschoten terwijl hij samen met anderen, waaronder zijn 14-jarige stiefdochter, onderweg was naar huis na een bijeenkomst in de kerk. Dat meldt Christian Post.
Twee gewapende mannen op een motor openden het vuur op García, die meerdere keren werd geraakt, waaronder tweemaal in het hoofd. Een vrouw in de groep raakte gewond. De daders vluchtten na hun daad.
“Hij was niet bang”
García’s vrouw, Pastor Karen Nierles, omschreef haar man als een toegewijde christen die zijn leven drastisch had veranderd. “Hij vertelde me dat hij niet bang was om de Bijbel te onderwijzen. Hij zei: ‘Voor mij is het leven Christus, en sterven winst’", aldus Nierles. Het echtpaar leidde samen een kerk in het dorp Garital, waar García een sleutelrol speelde in de groei van de gemeenschap.
Iván García had eerder afstand genomen van zijn verleden in de criminaliteit omdat hij tot geloof kwam. Zijn beslissing om geweld te verwerpen maakte hem een bron van hoop voor velen, maar mogelijk ook een doelwit.
Vergelijkbare moorden schokken de gemeenschap
De moord op García is niet op zichzelf staand. Enkele weken eerder werd pastor Marlon Lora samen met zijn gezin slachtoffer van een soortgelijke aanval. Deze reeks doelgerichte moorden doet vermoeden dat christelijke leiders steeds vaker doelwit zijn van geweld vanwege hun werk als vredestichters en hun oproepen tot afwijzing van geweld.
Anna Lee Stangl van de mensenrechtenorganisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW) reageerde geschokt: “Het is onacceptabel dat Iván García mogelijk de prijs voor zijn geloof met zijn leven heeft moeten betalen.”
Oproep aan de overheid
De wijziging van een veiligheidswet in 2023, waarmee religieuze leiders uit de beschermde categorie werden gehaald, heeft hen kwetsbaar gemaakt voor geweld. “Religieuze leiders spelen een cruciale rol als bruggenbouwers in de samenleving", stelt Stangl. “De regering moet deze wetswijziging herzien en prioriteit geven aan de bescherming van deze leiders.”
De christelijke gemeenschap in Colombia rouwt en roept op tot gerechtigheid. “We vragen om een grondig onderzoek naar deze moorden en dat de daders worden berecht", aldus Stangl.
Praatmee