Kerstvieringen in Soedan verboden: "Het was een schok voor ons"
Christenen in Soedan die door de oorlog ontheemd zijn geraakt, kregen van de autoriteiten te horen dat zij hun geplande kerstviering op 25 december niet mochten houden in het opvangkamp waar zij schuilen. Dit ondanks eerdere toezeggingen van de veiligheidsdiensten, aldus pastor Mugadam Shraf Aldin Hassan van de United Church of Smyrna.
“Het was een schok", zegt pastor Hassan. “We hadden mondelinge toestemming gekregen, maar op de dag zelf eisten de autoriteiten een schriftelijke goedkeuring.” De kerk had op 21 december toestemming gevraagd en gekregen om de viering zonder geluidsapparatuur te houden, maar toen de dag aanbrak, werd hen de toegang geweigerd. “We werden opgeroepen voor verhoor en onze notitieboekjes werden doorzocht", voegt hij toe.
Belemmering van geloofsvrijheid
Volgens christelijke advocaat en mensenrechtenactivist Shinbago Mugadum is de eis van de autoriteiten in strijd met internationale verdragen. “Artikel 18 van het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten beschermt het recht op vrijheid van gedachte, geweten en religie. Dit is een schending", stelt hij. Hij roept de autoriteiten op om christenen niet langer te intimideren en gelijke rechten te respecteren.
De kerk probeerde schriftelijke toestemming te verkrijgen door drie verzoekbrieven te sturen, maar kreeg geen antwoord. Ondertussen blijft de situatie voor christenen in Soedan verslechteren. Het land steeg op de ranglijst van Open Doors voor christenvervolging van de 10e naar de 8e plaats in 2024 en staat op de ranglijst van 2025 zelfs op de vijfde plaats.
Terug naar oude onderdrukking
Na de val van het islamistische regime van Omar al-Bashir in 2019, leek er hoop te zijn voor meer religieuze vrijheid. De overgangsregering schrapte een aantal shariawetten en verbood het bestempelen van religieuze minderheden als “ongelovigen.” Maar sinds de militaire staatsgreep van oktober 2021 zijn deze verworvenheden weer grotendeels tenietgedaan.
De huidige strijd tussen het reguliere leger (SAF) en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) maakt de situatie nog ingewikkelder. Beide groepen, geleid door islamistische leiders, worden beschuldigd van aanvallen op christenen en andere minderheden.
“De regering van Wadi Halfa zou rechtvaardig moeten zijn voor alle religies", benadrukt advocaat Mugadum. “Kerstmis vieren is geen misdaad.”
De situatie in Soedan blijft zorgwekkend voor christenen. Hoewel zij slechts 4,5 procent van de bevolking uitmaken, worden zij vaak het doelwit van vervolging.
Praatmee