Tragische start nieuwe jaar voor christelijke gemeenschap Nigeria: 'God grijp alstublieft in'
Een christelijke gemeenschap in de zuidelijke regio van Kaduna, Nigeria, werd op de vroege ochtend van nieuwjaarsdag getroffen door een gewelddadige aanval van vermoedelijk Fulani-herders. Het kerkgebouw van de Evangelical Church Winning All (ECWA) en zes woningen werden in brand gestoken. De inwoners sloegen hals over kop op de vlucht, melden lokale bronnen volgens Morning Star News.
'Een tragische start van het nieuwe jaar', beschrijft inwoner Istifanus Ma’aji de gebeurtenis. 'Terroristen hebben onze gemeenschap aangevallen, woningen vernield, oogsten geplunderd en zowel de kerk als het pastoriegebouw in brand gestoken.' Ma’aji roept op tot gebed: 'God, onze Schepper, grijp alstublieft in. Dit jaar is te jong om zo te beginnen.'
Gemeenschapsleider Ishaya Onussim bevestigde de berichten. 'De aanvallers hebben niet alleen eigendommen verwoest, maar ook onze mensen gedwongen hun huizen te verlaten. Velen hebben hun bezittingen achtergelaten en schuilden in de bossen om hun leven te redden', aldus Onussim.
Dodelijke statistieken voor christenen
Nigeria blijft een van de gevaarlijkste landen ter wereld om het christelijk geloof te belijden. Volgens Open Doors worden jaarlijks duizenden christenen in het land gedood vanwege hun geloof. Bovendien worden in geen enkel land ter wereld zoveel christenen ontvoerd als in Nigeria. Vaak is dat voor losgeld, in andere gevallen worden meisjes en vrouwen gedwongen te trouwen met moslims en als seksslaaf gebruikt.
Ook kerken en andere christelijke gebouwen zijn vaak doelwit. Ieder jaar opnieuw registreert men honderden aanvallen op kerken, ziekenhuizen, scholen en begraafplaatsen. Nigeria staat op de zesde plaats van de Ranglijst Christenvervolging.
Aanval met duidelijke motieven
Hoewel een flink gedeelte van de Fulani-herders in Nigeria geen extremistische ideologie aanhangt, is een deel van hen volgens een rapport van het Britse parlementaire APPG geïnspireerd door radicale islamitische overtuigingen. 'Ze hanteren strategieën vergelijkbaar met Boko Haram en ISWAP en richten zich bewust op christelijke gemeenschappen en symbolen van christelijke identiteit', aldus het rapport.
Lokale christelijke leiders benadrukken dat deze aanvallen niet alleen religieus gemotiveerd zijn, maar ook samenhangen met landconflicten. Door toenemende woestijnvorming is het voor de herders steeds moeilijker geworden om hun vee te onderhouden, waardoor zij christelijke gebieden proberen te veroveren.
Gebed en solidariteit nodig
De aanval op het dorp Unguwar Rogo benadrukt de dringende noodzaak voor internationale aandacht en gebed voor Nigeriaanse christenen. 'Wij blijven geloven in Gods bescherming', zegt een inwoner. 'Maar de pijn is groot. Bid voor ons.'
Praatmee