Donald Trump wordt nieuwe president VS: "God spaarde mijn leven met een reden"
Donald Trump wordt opnieuw president van de Verenigde Staten. Hij wist tijdens de Amerikaanse verkiezingen meer kiesmannen te verzamelen dan zijn concurrent Kamala Harris. Tijdens een speech in Florida claimde hij de verkiezingsoverwinning en stelde hij dat God zijn leven gespaard heeft met een reden. Daarnaast werd in diverse staten gestemd over abortus.
“Veel mensen vertellen me dat God mijn leven heeft gespaard met een reden”, stelde Trump tijdens de speech waarin hij de overwinning claimde. Hij doelde daarmee op de moordaanslag die hij tijdens de verkiezingscampagne overleefde. De voormalig én komend president zei vervolgens dat die reden is dat God de Verenigde Staten wil redden en het land weer wil laten bloeien en groeien.
Gedurende de verkiezingsdag werd steeds duidelijker dat Trump de nieuwe president gaat worden en dat hij de meeste kiesmannen heeft verzameld. Hij won overigens ook de popular vote, wat betekent dat Trump over het hele land de meeste stemmen kreeg. Daarnaast behalen de Republikeinen een meerderheid in de Senaat. ‘Winst van de Republikeinen betekent winst voor het ongeboren leven, voor het gezin en voor Israël’, reageert SGP-Kamerlid Diederik van Dijk op de overwinning van Trump. ‘Winst brengt ook grote verantwoordelijkheid met zich om de vrede te zoeken in een diep verdeeld land. Bidden op deze dankdag dat het daarvan komt, en dat de wereld er goed mee is.’
Maar er werd niet alleen gestemd voor het presidentschap. In tien staten werd ook gestemd over de abortuswetgeving. In de meeste staten stemde een meerderheid voor voorstellen die het recht op abortus verstevigen of verruimen.
Dat geldt echter niet voor de staat Florida. Daar geldt sinds het begin van dit jaar een strengere abortuswet waardoor het niet meer mogelijk is om abortus te plegen na zes weken zwangerschap. Tegenstanders willen die grens op vijftien weken stellen, zoals voor de strengere wetgeving ook het geval was. Daarover werd gestemd. Het voorstel haalde het echter niet, waardoor de strenge abortuswetgeving in de staat vooralsnog gehandhaafd blijft. Er was een meerderheid van 60 procent nodig, maar het percentage voorstemmers bleef haken op iets meer dan 57 procent.
Praatmee