Video: Wat iedere christen zou moeten weten over Nazareth
Nazareth is tegenwoordig de grootste Arabische stad van IsraĆ«l. Dat was vroeger echter anders. In het Oude Testament lezen we zelfs helemaal niets over deze plaats. Dat kan betekenen dat het plaatsje toen nog niet bestond Ć³f dat het zo klein was dat het de moeite van het noemen niet waard was.
In de tijd van het Nieuwe Testament stelt Nazareth hoe dan ook weinig voor. Als Filippus tegen NathanaĆ«l zegt dat hij de Messias heeft gevonden, afkomstig uit Nazareth, zegt NathanaĆ«l: āKan uit Nazareth iets goeds komen?ā (Joh. 1:47).
Ja Nathanaƫl, dat kan! God geeft vaak de voorkeur aan het nederige, arme en verdrukte. En daarom verbaast het niet dat de Heere Maria, een meisje uit het nietszeggende Nazareth, uitkiest als de moeder van de Messias.
Bekijk de video over Nazareth:
Kerk
In Nazareth staat een grote kerk: de Kerk van de aankondiging. Volgens de traditie stond op die plek vroeger het huis waar Maria woonde. Of dat acht zo is, weten we niet. Wel is het zo dat er vijftig meter verderop restanten gevonden zijn van huizen uit de eerste eeuw. Als je bedenkt dat er in de tijd van de Heere Jezus misschien vierhonderd mensen in Nazareth woonden, zal Maria daar ook wel ergens in de buurt hebben gewoond.
Maria zal trouwens niet zo heel blij zijn geweest met de kerk. Maria was namelijk een hele bescheiden en gelovige vrouw. En nu staat er op de plek waar de engel aan haar zou zijn verschenen de grootste kerk van IsraĆ«lā¦
Treffend is wel de tekst op de gevel van de enorme kerk: āHet Woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoondā (Joh. 1:14). Wat een wonder!
Synagoge
In Nazareth heeft de Heere Jezus het grootste deel van Zijn leven doorgebracht. Daar speelde Hij in de straten en daar hielp Hij waarschijnlijk Zijn vader Jozef. De Heere Jezus voelde Zich als de Zoon van God niet te goed voor Nazareth. In Nazareth wilde Hij zijn, om te dienen.
De Heere Jezus bezocht in Nazareth ook de synagoge. In Lukas 4 lees je dat Hij de Schriftlezing mag verzorgen. Die sabbat staat Jesaja 61 op het synagogale leesrooster.
Als de Heere Jezus na het lezen zegt dat het Bijbelgedeelte over Hem gaat, worden de mensen erg boos. Ze proberen Hem zelfs van de steile rotsen bij Nazareth naar beneden te gooien. De Heere Jezus ontsnapt echter door gewoon weg te lopen (Luk. 4:16-30).
Dat laatste is best apart. De Heere Jezus gebruikt Zijn Goddelijke kracht nooit om Zichzelf te redden. Waarom lijkt dat dan nu wel te gebeuren?
Natsoreeƫr
Misschien heeft het te maken met een andere lastige vraag. MattheĆ¼s schrijft dat in het Oude Testament is voorzegd dat de Messias een ānazarenerā, of beter een ānatsoreeĆ«rā, genoemd zal worden. Als je het Oude Testament doorleest, kom je zoān profetie echter nergens tegen. Hoe zit dat?
Volgens sommige mensen komt het woord natsoreeĆ«r van het Hebreeuwse woord ānetserā, dat betekent āspruitā of ātwijgā. In dat geval zou de Heere Jezus de door Jesaja beloofde Spruit zijn uit het geslacht van David (Jes. 11:1). Taalkundig levert dat echter problemen op.
Het is waarschijnlijker dat het woord natsoreeĆ«r komt van het Hebreeuwse werkwoord ālintsorā. Dat betekent ābeschermenā of ābewakenā. Het woord ālintsorā komen we ook tegen in Jesaja 42:6. Daar wordt geprofeteerd dat God Zelf Zijn Gezalfde, Zijn Messias, zal bewaken.
Ga je het begrijpen? Matthƫus wijst zijn lezers erop dat de Heere Jezus, op de vlucht voor Herodus, met recht een natsoreeƫr is, iemand voor Wie God Zelf zorgdraagt (Matth. 2:23).
Gezalfde
Voor Jezes geldt hetzelfde bij de steile klif in Nazareth. God Zelf beschermt Hem tegen de woedende inwoners van de stad.
Met dit wonder wordt de preek van de Heere Jezus in de synagoge onderstreept. De Heere Jezus is de Gezalfde op Wie de Geest van de Heere rust (Jes. 11:2). Hij is de Messias voor Wie God Zelf zorgt.
Deze informatie is afkomstig uit het informatieblad dat hoort bij deze video van De Verkenners. Klik hier voor meer informatie. De Verkenners is een gezamenlijk initiatief van Steunfonds Israƫl / Isaac da Costa, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israƫlstudies.
Praatmee